Fødselsdag:
24.01.1943
Biografi:

Jon Risa er født i Bergen, i bydelen Mulen. Han spilte aldersbestemt fotball i Varegg, helt til han dro i militæret som 19-åring. På det tidspunktet hadde han spilt to kamper for juniorlandslaget.

I forsvaret utdannet Jon seg som velferds- og idrettsoffiser, Og i 1964 ble han stasjonert på Skattøra i Tromsø. Da var veien kort for spill i TIL.

Jon ble en meget god tilvekst for klubben, både som spiller og trener. Med sin ferske trenerutdanning ga han laget en ny dimensjon. Som spiller var Jon taklingssterk, pasningssikker og hadde meget god fotballforståelse. De fem sesongene Jon spilte for TIL var han en av klubbens mest benyttede og mest verdifulle spillere. Vi bringer her et utdrag fra Nordlys om kampen mot BOIF på Bardufoss i 1966:

Det var gjestene som åpnet best - og etter ti minutter satte John Nilsen ballen direkte i nettet fra kort hold, etter etter frispark fra 16-meteren. TIL beholdt sitt overtak til midt i omgangen, og det var bare løpernes inneffektivitet som hindret dem i å øke ledelsen. Etter en halv times spill jevnet det seg ut, før omgangen ble avsluttet med en kraftig Risa-kanonade som ble fanget opp i det tettpakkede BOIF-forsvaret.

Andre omgang startet lik første, med TIL-press som etter kort tid resulterte i mål. En uforsiktig tilbakespill til BOIF-keeper ble oppsnappet av John Nilsen som bare hadde å sette foten til. Våkent gjordt av unge Nilsen som var et av lyspunktene i TIL-rekka. Mesteparten av spillet foregikk på BOIFs banehalvdel, men det ville liksom ikke lykkes for TIL-løperne. Vi noterte friske skudd fra Jon Risa og Arnt Hugo Lund og det var ikke mer enn ventet da Jon Risa scoret sitt lags tredje mål på et pent skudd fra 14 meters hold.

På grunn av arbeidet og utdannelsen i Forsvaret, ble det mange forflyttinger og dermed nye klubber for Jon som Molde, Viking og Frigg.

Jon har Idrettshøgskolen. Han har vært organisasjonsekretær i Møre-og Romsdal Idrettskrets samt Bergen og Hordaland Idrettskrets.  I 10 år (76-86) arbeidet han i Norges Fotballforbund, og han har arbeidet i  Norsk Hydro i Oslo siden 1986.

Jon har bodd på Østlandet i mange år, og han har planer om å pensjonere seg om ikke alt for lenge. Han og  fruen har brukt mye av fritiden til reising. Selv om nok hans hjerte banker for Varegg, så føler han fortsatt nær tilknytning til TIL. Han følger med og ser TILs kamper på Østlandet.

Utarbeidet av Per Salomonsen og Hugo Anthonsen (22.06.2006)

Hjemsted: Bergen

Født: 24.01.1943

TILs-debutdato: 31.05.1964

TILs-siste dato: 30.06.1968