Cup NM 4.runde 2012: Start - Tromsø IL

Jubel i TIL-leiren etter avansementet.

Mathias Vilhjalmsson og Ernest Asante ble syndebukker da Start røk ut av cupen på straffesparkkonkurranse.

De to bommet for Start, mens Tromsø satte samtlige av sine straffespark. Dermed vant Per Mathias Høgmos gutter 4-2 over Start på straffekonkurranse, og det er nordlendingene som ligger i bollen når kvartfinalene trekkes.

I ordinær tid tok Tromsø ledelsen etter 43 minutter på et drømmetreff av Remi Johansen, men Rolf Daniel Vikstøl reddet ekstraomganger for Start med sin scoring tre minutter på overtid.

Kampen åpnet meget bedagelig i det fine sommerværet, og det skjedde faktisk ingenting de første tjue minuttene.

Avverget tabbe

Da kampen rundet 20 minutter begynte det imidlertid å skje ting. Først fikk Start-spiss Matthias Vilhjalmsson en gigantsjanse da han fikk stå helt alene i Tromsøs boks. Islendingen rullet imidlertid bare ballen inn til bortelagets sisteskanse, Marcus Sahlman.

Like etterpå holdt Jesper Mathisen på å forære Tromsø en scoring. Midtstopperen skulle slå tilbake til egen keeper, men den svake pasningen ble snappet opp av Tromsø-spiss Zdenek Ondrasek. Bare en god inngripen av Alexander Lund Hansen hindret gjestene i å ta ledelsen.

Etter den sjansen ble det en ny rolig periode ute på kunstgresset. Først etter 35 minutter smalt det igjen.

Da var Espen Børufsen svært nær ved å heade Start i føringen, men venstrekantens avslutning gikk en halvmeter over Tromsø-buret.

Rett før pause klinket Remi Johansen til på volley fra 25 meter, og skuddet føk inn bak Alexander Lund Hansen. En drømmescoring av unggutten fra Nord-Norge.

Start kunne kvittert like etterpå ved Rolf Daniel Vikstøl, men venstrebacken hamret ballen over fra skrått hold fra omlag 15 meter.

2. omgang fortsatte i samme spor som den første. Start hadde ballen mye innledningsvis uten å skape de helt store farlighetene foran målet til bortelaget.

Etter en snau time kom omgangens første skikkelige mulighet. Et hjørnespark fra Tromsøs Thomas Drage fant etter hvert Remi Johansen på 16-meterstreken. Han dundret ballen i tverrligger bak Lund Hansen.

Start fortsatte å ha ballen mye, men slet med å finne ut av Tromsøs forsvarsrekke. Hjemmelaget nådde så å si aldri frem med sine pasninger gjennom midten, og bortelagets keeper Marcus Sahlman snappet det som kom av innlegg fra kant.

Midtveis i 2. omgang burde Ondrasek doblet for gjestene. Begge gangene ble han stoppet av Lund Hansen som var med på notene da spissen kom alene to ganger på to minutter.

Mons Ivar Mjelde tok grep fra sidelinjen og kastet innpå unge Sondre Tronstad og Dardan Dreshaj i jakten på scoring etter 77 minutter. Da begynte det å skje ting for Start offensivt.

Like etterpå fikk Start nemlig en gigantmulighet. Matthias Vilhjalmsson fant lynraske Ernest Asante med en flott stikker, og ghaneserens skudd fra snaut 20 meter snek seg nesten inn i det venstre hjørnet. Lange Marcus Sahlman i Tromsø-buret fikk imidlertid fistet ballen til hjørnespark.

Bare minutter senere fikk Start-kaptein Glenn Andersen alle sjansers mor. Jesper Mathisen hamret et frispark fra skrått hold knallhardt inn i boksen, og svenske Sahlman fikk så vidt slått ballen ut i feltet igjen. Der ventet Starts kaptein på blank kasse, men avslutningen hans endte utrolig nok i stolpen.

Start fikk imidlertid sin utligning. Rett før full tid kom Alexander Lund Hansen opp på et hjørnespark, og var tredje sist på ballen da Rolf Daniel Vikstøl fra kort hold.

Dermed reddet venstrebacken ekstraomganger på Sør Arena, men Start trykket noe voldsomt på mot slutten, og kunne faktisk sikret avansement etter ordinær tid.

Ernest Asante skjøt imidlertid ballen rett i Marcus Sahlman i stedet for å lobbe da Tromsø-keeperen var på tur helt ute ved egen 16-meter.

Etter 94 minutter var det nærmest utrolig at spissen Mo ikke sendte Tromsø i føringen. Unggutten ble spilt fri av makker Ondrasek, men på blank kasse sendte han kula centimeter utenfor.

Resten av ekstraomgangene gikk relativt rolig for seg, med noen halvsjanser til begge lag, før det hele altså ble avgjort av bortelaget på straffer.

TILs beste var Marcus Sahlman.   Dommer var Svein Oddvar Moen fra Haugar SK.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Nordlys og bladet Tromsø).

Oppdatert: 04.07.2012