UEFA Europa League 1.kvalikkrunde 2011: Tromsø IL - FC Daugava

En lykkelig Simen Møller etter scoring  som ga 1-0 til TIL.

Baktungt bortelag.

Gjestene fra Latvia gikk på banen med en tydelig målsetting om å unngå en reprise på ydmykelsen fra første kamp der Tromsø vant 5-0. På Alfheim stilte Daugava opp i en 5-4-1-formasjon der midtbanen lå så lavt at TIL i store deler av kampen måtte angripe mot et forsvar bestående av ni spillere.

Dermed ble det vanskelig for hjemmelaget å skape særlig mange sjanser. Det trengte de heller ikke skulle det vise seg.

Etter 11 minutter fikk nemlig TIL en hjelpende fot fra bortelagets Giorgi Chikhradze. Det som skulle være et tilbakespill til egen målvakt ble i stedet en perfekt frispilling av Simen Stamsø Møller som dermed kunne runde keeper og score i sin første kamp fra start for Tromsø.

-Trives bedre og bedre.

Stamsø Møller var godt fornøyd med å score, selv om han mente det hadde vært uvant og tidvis frustrerende å spille mot et lag som lå så langt nedpå som det Daugava gjorde.

Målscoreren sier han er glad for å føle seg som en del av laget nå, og at han er stadig mer fornøyd med tilværelsen i Tromsø.

- Jeg trives bedre og bedre i byen. Det var litt ensomt i starten og litt kaldt og mørkt, uttalte spissen etter kampen.

Han ser ut til å ha fått blod på tann etter sin første start og scoring i E-cupen, og nå drømmer Møller om spilletid også mot Vålerenga i neste seriekamp.

- Det hadde vært stort å få noen minutter der nede foran venner og familie, sier spilleren som kom til Tromsø fra Kjelsås før denne sesongen.

Slo tilbake på dødball.

TIL fortsatte å styre kampen, men skapte lite mot et defensivt bortelag som forsvarte seg godt. Framover hadde imidlertid ikke Daugava noe som helst å by på før laget fikk en corner etter 32 minutter.

Den første halvtimen må ha vært en frustrerende opplevelse for Daugavas enslige spiss Mamuka Ghonghadze. Han befant seg stort sett helt alene med 40-50 meter til nærmeste medspiller. På corneren fra lagkaptein Afanasjevs skulle han endelig få mulighet til å vise seg fram.

Corneren ble stusset videre midt foran TILs mål, og Ghonghadze hadde revet seg løs fra sin oppasser og kom stormende ved bakre stolpe der han kunne heade ballen i mål til 1-1.

Fikk hjelp igjen.

Kampen fortsatte i samme spor fram til pause. TIL holdt ballen i laget og presset på, men slet med å finne åpninger mellom de mange forsvarerne til bortelaget, og dermed gikk man til pause med 1-1.

Etter hvilen så det ut til at kampbildet skulle fortsette slik, helt til gjestene i det 53. minutt igjen trådde hjelpende til.

Denne gangen sto Tromsø selv for forarbeidet. Det var unge Ludvig Rinde som kom seg rundt på venstre og slo inn i retning Steffen Nystrøm. Ballen passerte ham og slo i en forfjamset Bidzina Tsintsadze som satte ballen i eget mål.

Ungarsk motstand.

Derfra fortsatte TIL å kontrollere, mens Daugava ikke hadde stort annet å by på enn et par halvstygge taklinger og godt forsvarsspill. Dermed endte det med 2-1, og TIL er oppskriftsmessig klare for andre kvalifiseringsrunde.

Der møter man ungarske Paksi som er videre etter å ha vunnet 5-0 over to kamper mot Santa Coloma fra Andorra.

TIL-trener Per Mathias Høgmo forventer at det vil bli en vanskeligere motstander enn Daugava, og sier at Ungarn er en fotballnasjon som er på vei opp igjen.

Frantzen: - Artig og inspirerende.

TIL benyttet anledningen til å bruke en rekke spillere som ikke har fått all verden med spilletid tidligere i sesongen. En som fikk sin debut på A-laget var 18 år gamle William Frantzen som kom innpå det siste kvarteret for Ruben Yttergård Jenssen.

- Det var artig og inspirerende å få spille, og nå skal jeg trene knallhardt videre, sier Frantzen som av Per-Mathias Høgmo omtales som løpssterk og en spiller for framtiden..

I neste runde skal TIL møte Paksi SE fra Ungarn i den neste runden av Europaligaen.

TILs beste var Caliou Ciss.   Dommer var Anar Salmanov fra Aserbajdsjan.

Utarbeidet av Per Salomonsen.   Kilde: (Nordlys).

Oppdatert: 07.07.2011