Tippeligaen 2011: Vålerenga IF - Tromsø IL

Marcus Sahlman måtte ut med skade. Robin Malmkvist overtok keeper-rollen reste av kampen.

-Håvard Nielsen og Bojan Zajic scoret målene da Vålerenga påførte Tromsø sesongens annet tap med 2-0 i den utsatte eliteseriekampen på Ullevaal søndag.

Dermed holdt Vålerenga motstanderen unna tabelltoppen, mens laget selv klatret til øvre halvdel.

– Vi blir bedre og bedre, men det er fortsatt en god del å jobbe med, sa VIF-trener Martin Andresen, som synes laget burde skapt flere sjanser i spill.

Det var eliteseriens to gjerrigste lag som møttes på Ullevaal, og Tromsø greide bare å skape en stor sjanse. Med sine to scoringer overtok Vålerenga som det aller gjerrigste laget. TIL har nå 15 baklengsmål mot VIFs 14.

Spilte og spilte.

Vålerenga spilte og spilte, men de lange innkastene til Freddy dos Santos var lagets farligste angrepsvåpen. En stor del av hjemmelagets sjanser ble foranlediget av hans tohåndskanoner inn i feltet, også ledermålet i det 42. minutt.

Nielsen hadde vært på banen snaut fire minutter for erstatter for lyskeskadde Luton Shelton da et kast gikk over to Tromsø-forsvarere og falt ned foran ham. Unggutten hadde tid til å dempe ballen før han scoret fra kort hold.

– Den gikk over alle, og ingen markerte meg, behagelig nok. Det føltes godt, for jeg hadde ikke scoret siden serieåpningen, sa Nielsen.

Målet som punkterte kampen kom da pasningsspillet til Vålerenga omsider satt slik Andresen ønsker det. I det 79. minutt gikk direktepasningene mellom Mohammed Fellah, Yssouf Koné og Zajic som en varm kniv i TIL-forsvarets smør, og serberen avsluttet iskaldt alene med keeper.

Mos-miss.

Tromsø hadde kampens første sjanse da Mostafa Abdellaoue ble spilt gjennom i det 13. minutt. Den innleide VIF-spillerne løp mot Lars Hirschfeld, som greide å endre retning på avslutningen akkurat så mye at ballen spratt i stolpen og ut.

– Jeg ble dyttet akkurat idet jeg skulle avslutte, sa «Mos», som ble besunget av VIF-fansen både før og etter kampen, og som var bortom og takket for deres «Mos skal hjem til Vålerenga».

Vålerengas første sjanse skulle få større konsekvenser, selv om heller ikke den endte i scoring. I det 21. minutt ble Luton Shelton spilt gjennom av Fellah. Han styrte ballen rett utenfor før han støtte sammen med keeper Marcus Sahlman. Begge fortsatte etter behandling, men ingen av dem fullførte omgangen.

Fem minutter senere var gjestene heldige da Sahlman slapp et innlegg rett i beina på Morten Berre, som skjøt utenfor. Det var det siste TIL-keeperen gjorde før han haltet ut med lårhøne og overlot plassen til Robin Malmkvist.

Sjanseløs.

Reservekeeperen tippet et velplassert langskudd fra Bojan Zajic utenfor i det 36. minutt, men var sjanseløs da hjemmelaget tok ledelsen rett før pause.

Vålerenga innledet annen omgang med noen kjempesjanser til å øke, før Tromsø overtok initiativet en periode og presset på, uten å skape noen store sjanser.

– Før pause skapte Vålerenga sjanser bare på dødball, men der var de bra. Etter scoringen måtte vi opp for å jage, men vi var med hele veien, sa TIL-trener Per-Mathias Høgmo.

Når lagene møtes igjen i Tromsø om en uke, må VIF greie seg uten Stefan Strandberg og Mohammed Fellah, som begge fikk gult kort, og trolig også uten Shelton.

TILs beste var Thomas Drage.   Dommer var Jonny Skjerven.

Oppdatert: 11.07.2011