OBOS-ligaen 2020: Tromsø IL - Åsane

1) Mål, mål, mål, mål, mål!

7–0 borte mot Ull/Kisa tirsdag kveld ble fulgt opp av 5–4 mot bergenslaget Åsane lørdag ettermiddag.

Riktignok startet det ikke særlig bra da TIL-aktuelle Henrik Udahl satt inn ledelse til bortelaget etter 17 minutter. Den ledelsen varte ikke lenge mot et målkåt og effektivt TIL-lag anført av Runar Espejord. Den ferske TIL-spilleren, på lån fra Heerenveen, satt sikkert ballen i sørmålet etter 21 minutter.

Og på tre magiske minutter før pause fikk sørmålet skikkelig kjørt seg. Mikael Ingebrigtsen (42 min) og Eric Kitolano (44. og 45. minutt) sørget før en 4–1-ledelse til pause, i god TIL-ånd. På det tidspunktet hadde TIL scoret 17 mål på tre og en halv kamp.

Den tvilen som eventuelt var der om et comeback fra Åsane ble kjapt slukket av måltyven Runar Espejord 21 sekunder ut i andre omgang.

Tre Åsane-mål fra til sammen rundt 70 meter var ikke noe annet enn et hårstrå i suppa. Det vil sikkert plage hovedtrener Gaute Helstrup, men tre poeng og fem mål er nok det viktigste å ta med seg.

Mange reagerte på byttene som ble gjort, og dermed satt preg på TILs prestasjoner. Ikke helt uforståelig sett i ettertid.

2) Runar Espejord-effekten

Det er umulig å komme unna Runar Espejord etter comebacket. Mot Ull/Kisa spilte han de første 45 minuttene - og scoret to mål. Mot Åsane fikk han 60 minutter med to mål som resultat. Det betyr ett mål hvert 26. minutt i snitt. En rimelig sjuk statistikk.

Så er det slik at det meste taler for at Espejord skal tilbake til sin nederlandske klubb ved årsskiftet.

På veien dit kan han hjelpe TIL å rykke opp. Det er han på god vei med nå.

3) Hvor lenge tør TIL å vente?

Eric Kitolano scoret sitt åttende og niende mål for sesongen. I tillegg har han en bråte målgivende pasninger. Prestasjonene hans har vært mer enn hva noen i nord hadde forventet.

TIL har kommet på banen med et tilbud for et par uker siden, som Kitolano sammen med agent Atta Aneke vurderer og forhandler med klubben om.

Agenten ga til iTromsø fredag tydelige signaler på at de er interesserte i en ny avtale som vil forlenge den nåværende som strekker seg ut etter 2021-sesongen. Det hele koker ned til om Kitolano får en lønn han mener er akseptabel. Noe som skjer samtidig som TIL forsøker å kutte i lønnsutgiftene.

Alternativet er å selge spissen i vinter. Spørsmålet som kommer opp etter Kitolanos nylige prestasjoner er hvor lenge TIL tør å vente med å forlenge.

4) Kanskje bare fem seire til?

TIL står med 44 poeng på 19 kamper. 14 av dem seirer. Det betyr at TIL nærmer seg den magiske grensa på 60 poeng, som stort sett er nok til å rykke opp.

Per i dag ligger Ranheim sju poeng bak. Og spørsmålet er om enten dem eller LSK på 35 poeng klarer å komme opp på det nevnte tallet på 60.

Hvis ikke kan det være nok med fem seire på de siste elleve.

Kommende helg venter Sogndal borte. De ligger på andreplass, og det vil garantert bli en helt annen opplevelse enn hva «Gutan» har hatt de siste par kampene.

TILs beste var Runar Espejord.              Dommer var Stian Røvik Sletner fra Rustad IL

Utarbeidet av Per Salomonsen.             Kilde itromsø.