Tippeligaen 2015: Tromsø IL - Aalesund FK

Runar Espejord ble en viktig målscorer.

Man må tilbake til 12. juli for å finne den siste TIL-seieren, hjemme mot Start. Trolig er det de klubbene som kommer til å kjempe for å unngå å spille kvalifisering om å berge plassen i eliteserien i midten av november.

Ser man på tabellen - og de gjenstående kampene i de fem siste serierundene - tror vi at Sandefjord og Mjøndalen rykker ned. De to klubbene har også det tøffeste kampprogrammet igjen.

Sandefjord med sine 13 poeng har mer enn ett bein ute av eliteserien. De møter Aalesund (B), Start (H), Odd (B), Strømsgodset (H) og Sarpsborg 08 (B). Trolig gir det ikke mer enn tre poeng - hjemme mot Start.

Det er i alle fall det samtlige TIL-supportere håper.

Går det som Nordlys tror, stopper Lars Bohinens gutter på en plass mellom 13-16 poeng.

Mjøndalen startet sesongen friskt, og hentet mesteparten av de 20 poengene de har tidlig i sesongen. I likhet TIL og Start har det stoppet opp for klubben fra Buskerud. Stabæk (H), Molde (B), Start (B), Aalesund (H) og Viking (B) gir ikke forhåpninger om mange poeng. Nordlys tipper at Mjøndalen tar fire, ett borte mot Start og tre hjemme mot Aalesund, og ender totalt på 24.

Det blir altså grensen for å unngå nedrykk.

Start fikk et heldig poeng mot Vålerenga - etter en scoring av keeper Håkon Opdal fra 50 meter. Fem runder før slutt har klubben 21 poeng - ett mer enn TIL og Mjøndalen. I de fem siste kampene møter de Rosenborg (H), Sandefjord (B), Mjøndalen (H), Stabæk (B) og Molde (H).

Nordlys tror, og håper, at sørlendingene får det tungt utover høsten og at de tar minimalt med poeng. Hjemme mot Mjøndalen lukter det uavgjort. Nøkkelkampen blir borte Sandefjord. Slik vi ser det havner Start på en plass mellom 22 og 25 poeng.

Og hva så med TIL. Et lag som ikke har vunnet på ni matcher.

I neste runde reiser de til Molde, uten Zdenek Ondrasek på banen. Deretter venter Viking (H), Sarpsborg 08 (B), Bodø/Glimt (H) og Haugesund (B). Nordlys tror det blir tap i neste serierunde mens det blir ett poeng mot Viking og Sarpsborg. «Gutan» vinner matchen mot Glimt fordi den gir samme motivasjon som å spille mot Rosenborg og taper i siste serierunde for Haugesund, selv om de har en god statistikk der. På seks matcher har fire endt uavgjort mens klubbene har vunnet en kamp hver.

Dermed ender de opp på 25 poeng - kanskje det samme som Start. Men TIL har bedre målforskjell enn sørlendingene og berger plassen på det.

Ønsketenkning? Selvsagt. Men det er ikke urealistisk.

Utfordringen til TIL, og trener Bård Flovik, er at de ikke scorer mål. Spisstrener - og tidens toppscorer i norsk fotball, Sigurd Rushfeldt har en voldsom jobb foran seg i de neste ukene. Han må få spillerne til å omsette sjansene de får i scoringer. Mot Molde får trolig Runar Espejord en sjelden mulighet fra start. Mange har ment at han burde få sjansen. Nå bør han gripe den. Gjennom spill på TIL 2 og de aldersbestemte landslagene har Espejord bevisst gang på gang at han kan score mål. Og nå er det viktig at TIL får fram en målscorer fordi Zdenek Ondrasek ikke har levert varene i det siste.

Etter at Flovik fikk hovedansvaret, for fem kamper siden, er det blitt tre scoringer. Trøsten får være at TIL har fått orden på forsvarsspillet. Fremover på banen er det ikke så mye å glede seg over. Foruten scoringen til Runar Espejord skapte ikke TIL mange mulighetene mot Aalesund. Det er litt bekymringsfullt.

Dersom TIL skulle berge plassen i eliteserien på 25 poeng forteller det alt om nivået på de tre klubbene som ender bak på tabellen. I så fall har ikke «Gutan» berget plassen fordi dem har prestert godt. TIL kommer til å overleve i divisjonen fordi tre andre klubber i eliteserien er ufattelige svake.

Det er også en måte å fornye kontrakten i den øverste divisjonen på.

TILs beste var Hans Norbye.        Dommer var Trond Ivar Døvle fra Fjellhamar FK.

Utarbeidet av Per Salomonsen.     Kilde: itromsø.

Del dette: