Cup NM finale 2012: Hødd - Tromsø IL

Ullevaal Stadion var kledd i rødt og blått. Slaget om cupgullet sto mellom eliteserieveteranene Tromsø og askeladden Hødd.
For Hødd, som med nød og neppe klarte seg i 1. divisjon, betydde dette alt.

Det viste seg tydelig allerede i åpningssekundene.
Vegard Heltne kom altfor sent inn i en duell med Hans Nordbye, og ble belønnet med gult kort.
Minuttet senere fikk Zdenek Ondrásek, delt toppscorer i eliteserien, en gyllen mulighet.
Timingen stemte imidlertid ikke, og ballen føk over målet.

Høy temperatur
Kampen holdt i begynnelsen høy temperatur. Tromsø ledet an i spillet, men Hødd var nær ved å lykkes med flere overganger.
Etter 14 minutter kom Thomas Drage seg fri etter et veggspill, men avslutningen rullet rolig inn i hanskene til Ørjan Nyland.
Samme Drage ble presentert for enda en mulighet kort tid etter. Ruben Yttergård Jenssen sto for omgangens øyeblikk
da han lekkert tredde gjennom Hødds forsvar med en perfekt vektet, kamuflert pasning. Men igjen var avslutningen for dårlig.

Tromsø presset på, Nordbye var nær med en langdistanserakett, ja, et mål lå i luften. Men utover omgangen ble
tempoet litt lavere, pasningskvaliteten noe labrere, og presset avtok.

I stedet var det Hødd som avsluttet omgangen best. Pål André Helland driblet av Ruben Kristiansen og la 45 grader ut.
Der ventet Erik Sandal, men midtbanespilleren fikk ikke noe godt treff og omgangen ebbet ut i 0-0.

Annen omgang ble innledet med halvsjanser begge veier, og etter 53 minutter ble Ullevaal-publikummet
introdusert for en Tromsø-legende: Ole Martin Årst kom inn til øredøvende jubel fra Tromsø-supporterne.
Veteranen, som scoret i cupfinalen i 1996, avslutter karrièren, og kunne ha scoret i avskjeden etter 70 minutter.
Nyland sto imidlertid parat og avverget med pannebrasken.

Sellin rystet Tromsø
Da jaktet Tromsø desperat scoring etter at Kjell Rune Sellin snaue ti minutter tidligere hadde sendt Hødd i ledelsen.
Den hurtige spissen ble spilt gjennom av Sandal, og avslutningen gikk via hanskene på Benny Lekström og i mål.
Like etter var Sandal nær ved å øke ledelsen med et frekt forsøk på halvvolley.
Hødd hadde en matchvinner i hver ende av banen. For Nyland viste seg frem igjen et kvarter før slutt.
På headingen fra Ondrásek leverte han en reaksjonsredning av ypperste klasse.
Det var en ganske god heading, og det var bare en ren refleks fra min side.
Det var så deilig å få det til, innrømmet keeper-helten.

Hødd-festen avbrutt
Sunnmøringene kjempet tappert imot Tromsø-presset, men etter 87 minutter kunne selv ikke Nyland hindre utligningen.
Saliou Ciss kom først på et innlegg fra venstre, og styrte ballen i mål.
Ettersom kampen gikk inn i tilleggstiden kokte det på stadion. Både Hødd- og Tromsø-spillere sprintet fremover i
jakt på en avgjørelse, men det endte med ekstraomganger.
PS! Dette er den 14. gangen en cupfinale går til ekstraomganger.

Avgjørelsen
Der avslutningen av den ordinære spilletiden var et fyrverkeri, gikk det langt roligere for seg i den første ekstraomgangen.
Hødd brøt gjennom én gang ved Andreas Rekdal, men utover det var det mye nerve og få sjanser.
Remi Johansen fikk tre minutter før slutten av annen ekstraomgang godt treff, men Nyland viste igjen frem sin rekkevidde.
Og da Nordbye smelte i vei et skudd like etterpå, var keeperen kjapt nede og avverget.

Cupfinalen skulle bli avgjort på straffer. Og der var Hødd sterkest
Tromsø var på forhånd store favoritter, men i en nervepirrende kamp holdt en glimrende Hødd-keeperen Ørjan Håskjold Nyland Tromsø til straffesparkkonkurranse.

Hele laget gjorde en kjempejobb, og jeg fikk til noen redninger jeg ikke aner hvor kom fra, sa Nyland til NRK etter kampen.

Også der viste han seg frem da han reddet Remi Johansens, og Tromsøs tredje, straffe.
Men Sandal fulgte opp med å misse.

Det gjorde også Saliou Ciss. Og da Andreas Rekdal satte inn sin straffe, var sensasjonen et faktum.

- Å ta Tromsø på straffesparkkonkurranse er helt fantastisk, sier Hødd-trener Lars Arne Nilsen.

NRK-kommentator Arne Scheie tok det enda et steg lenger:
- Dette er tidenes sensasjon. Det overgår absolutt alt.

Slik foregikk straffesparkkonkurransen:
Scoring: Akeem Latifu - satt ballen kontant til sin høyre side
Scoring: Ole Martin Årst - veteranen ventet ut Hødd-keeperen og satt den samme sted som Latifu
Scoring: Sivert Heltne Nilsen - var rolig som skjæra på tunet og satt ballen sikkert i mål
Scoring: Thomas Drage - ventet og ventet, men banket ballen i nettet.
Ørjan Håskjold Nyland gikk riktig vei, men straffen var utagbar.
Scoring: Pål André Helland - satt ballen sikkert i mål.
Bom: Remi Johansen - Hødds keeper gjettet riktig og reddet.
Bom: Erik Sandal - skøyt midt på og keeper rette med beina
Bom: Saliou Ciss - satt straffen utenfor (!)
Scoring: Andreas Rekdal - satt ballen kontant inn til jubel og gråt blant Hødd-fansen