Tippeligaen 2011: Odd Grenland - Tromsø IL

To eksepsjonelle scoringer og et rødt kort var sentrale ingredienser i søndagens drama i Skien der Odd til slutt tok tre velfortjente poeng.

For når man får servert både en brassescoring i vinkelen og en heading fra egen banehalvdel i en og samme kamp, kan man ikke forvente stort mer når man løser billett til en kamp i eliteserien.

Saliou Ciss’ røde kort var sterkt toneangivende for kampforløpet i andre omgang, men også elleve mot elleve var Odd det førende laget.

Odds fjerde strake seier var minst like underholdende som den var imponerende.

Men det var Tromsø som spilte seg frem til kampens første sjanse etter bare et par minutter. Thomas Drage forsøkte et lurt skudd fra hjørnet av sekstenmeteren, men Andre Hansen sto godt plassert og fikk slått til corner.

Etter 10 minutter fikk Torgeir Børven en kjempesjanse etter at Simen Brenne stjal ballen fra Kara sentralt i banen. Børven fikk skyte helt upresset fra god posisjon, men ballen skled av venstrefoten hans og gikk et par meter utenfor.

TIL tok ledelsen

I det 16. minutt kom kampens første mål:

Remi Johansen slo en glimrende crosser og ga høyreback Saliou Ciss muligheten til å storme fremover langs høyrekanten og slå hardt inn nede ved dødlinja. Foran mål ventet Mostafa Abdellaoue, men Morten Fevang gjorde jobben hans overflødig ved å skli ballen inn i eget nett på første stolpe. Tromsø hadde virket solide og etter et kvarters spill var de i ledelsen.

Etter 25 minutter fikk Odd sjansen tre mot tre. Håvard Storbæk førte ballen inn i mellomrommet og spilte ut til Elbasan Rashani på venstre. Rashani kikket opp, før han igjen fant Storbæk alene ute ved straffemerket. Storbæk dempet ballen og la an til skudd, men i siste liten kom

Miika Koppinen skliende og blokkerte det som så ut som en sikker scoring.

Storbæk-magi

Men to minutter senere var det ingen nåde:

Torgeir Børven stanget et glimrende innlegg fra Rashani over Marcus Sahlman, men nok en gang var Koppinen på rett plass til rett tid og reddet på streken. Ballen spratt ut igjen i feltet, men denne gangen hadde Håvard Storbæk marginene på sin side da han elegant brassesparket ballen via stolpen og i mål. Fantastisk mål av Storbæk, som har levert en rekke perlescoringer de siste ukene.

Like etterpå kunne Steffen Hagen sendt Odd opp i ledelsen, men fra 25 meter barberte skuddet hans utsiden av Sahlmans høyre stolpe.

Etter 35 minutters spill forsøkte Ruben Yttergård Jenssen seg fra 16 meter, men også hans skudd gikk like utenfor keepers høyre stolpe.

Sjanser på tampen

I det 42. minutt stormet Børven frem på høyresiden og slo en markkryper inn bak TILs forsvar. Alle forventet at Rashani skulle bredside inn 2-1, men Sahlman gjorde akkurat nok til at ballen trillet forbi alt og alle.

Like etterpå kunne Remi Johansen sendt bortelaget i føringen, men fra god posisjon bredsidet han et innlegg fra venstre høyt over mål.

Til pause var stillingen 1-1.

Straffe og rødt

To minutter etter hvilen ble det dramatisk i Skien:

Håvard Storbæk driblet seg inn i boksen og sendte i vei et skudd med venstrebeinet og Saliou Ciss blokkerte med det som så ut som en mistenkelig plassert arm.

Tom Henning Øvrebø pekte på straffemerket. Godt sett, men da den profilerte dommeren dro frem det røde kortet, var det flere enn Ciss selv som ble overrasket. Morten Fevang gjorde ingen feil, og plasserte ballen sikkert nede til høyre. Under kontroversielle omstendigheter hadde Odd snudd kampen!

Etter 55 minutter var Storbæk frempå igjen. Fra kanten av sekstenmeteren hamret han ballen i innsiden av stolpen og ut, men Tromsø slapp med skrekken.

Storbæk fortsatte å terrorisere TIL-forsvaret, og etter 58 minutter forsøkte han seg igjen. Etter en glimrende kontring i regi av Børven, fikk målscoreren sjansen til å chippe seg fri inne i feltet. Fra skrått hold siktet han seg inn på lengste kryss, men en Sahlman i full strekk klarte på imponerende vis å slå ballen til corner.

Odd var best

I denne perioden av kampen dominerte Odd stort. Tromsø slet med å tette rom med en mann mindre og hadde mer enn nok med å forsvare seg.

I det 71. minutt rotet Tromsø det til i de bakre rekker og Rashani fikk sjansen til å tre igjennom Børven. Sahlman kom stormende ut, og da Børven forsøkte å chippe ballen var det allerede for seint. At Tromsø lå under, hadde ingen ting med Sahlman å gjøre.

Fire minutter seinere fikk Tromsø sjansen de hadde ventet på, men Mos traff ikke ballen reint da han skulle smelle en førtifemgraders pasning i nettet.

Ti minutter før slutt trodde alle at Torgeir Børven hadde punktert kampen med en stupheading, men linjemannen hadde vinket av for offside.

Headet fra 60 meter

Etter 88 minutter kontret Odd etter et hjørnespark. Håvard Storbæk ble spilt igjennom av innbytter Svindal Larsen, men alene med keeper satte banens store spiller ballen utenfor.

På overtid tok det helt av på stadion da Jone Samuelsen nærmest på surrealistisk vis headet ballen i mål fra egen halvdel. Fra egen halvdel! Sahlman hadde vært fremme på en corner, og da ballen ble klarert ut, fikk plutselig Samuelsen en hard ball rett på pannebrasken.

På det sleipe kunstgresset sluttet den aldri å rulle før den lå i nettet foran den nærmest målløse hjemmefansen. 3-1 til Odd etter en scoring som fikk Storbæks brassespark til å minne om hverdagskost.

TILs beste var Miika Koppinen.   Dommer var Tom Henning Øvrebø fra Nordstrand.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Bladet Tromsø).

Oppdatert: 25.09.2011