Tippeligaen 2010: Tromsø IL - Strømsgodset IF

En alvorlig, men fornøyd gjeng etter at bronsemedaljene var sikret.

Når kvelden til slutt ender med seier og medaljeseremoni, er det bare de spesielt interesserte som bryr seg om hva som til slutt førte til seier over Strømsgodset. 

Men de spesielt interesserte som kanskje har en slags ideologisk overbevisning om at langpasninger er noe primitivt og uvakkert, bør gis anledning til å studere TILs første scoring nærmere: 

Ruben Yttergård Jenssen som mottar ballen, og sender en lang pasning til Hans Åge Yndestad, som kontrollerer ballen før han serverer en ny lang pasning inn i feltet der Sigurd Rushfeldt stuper inn på bakerste stolpe. 1-0! Bordet er dekket. Premissene for resten av kampen er lagt. 

Primitivt og uvakkert? Et angrep som ikke varte lenger enn noen ørsmå sekunder, som inneholdt atskillige mengder klokskap (Yttergård Jenssens blikk for Yndestads løp, og evne til å servere langpasningen riktig i forhold til backens løpsbane), teknikk (Yndestads evne til å få kontroll på ballen i én berøring og deretter servere en ny langpasning i riktig rom) og kraftfull vilje (Rushfeldt evne til å krige ballen i mål). 

Det var vakkert! Banna bein! 

Det var avansert! Og det var enkeltsituasjonen som fremsto som selve beviset på et lag som høyst fortjent rager som Norges tredje beste fotballag sesongen 2010. Det var nemlig ikke noen tilfeldighet eller enkeltmannsprestasjon som avgjorde hvor de siste seriemedaljene skulle havne, men en kollektiv handling som inkluderte spillere fra tre forskjellige lagdeler og som fikk stå som selve beviset for at fotball er et lagspill og at Tromsø Idrettslag er et kollektiv. 

Pangåpning.

Allerede i åpningsminuttene klarte hjemmelaget å vise sitt publikum at de hadde til hensikt å avgjøre medaljekampen i hjemlige omgivelser. «Mo», som startet kampen på bekostning av Kayke, takket for tilliten med å legge ned en ufattelig innsats som førsteforsvarer. Hans innsats og spilleglede spredte seg raskt. 

Sjanser ble det også. 

■ Remi Johansen (2. min.). Et innlegg fra Ruben Yttergård Jenssen går over Sigurd Rushfeldt, men bak Rushfeldt stormer Johansen inn i feltet med en aller tiders mulighet til å gi TIL ledelsen. Et dårlig treff sørger imidlertid for at SIF-keeper Adam Larsen Kwarasay redder. 

■ Sigurd Rushfeldt (13. min.). Rushfeldt og «Mo» demonstrerer god kommunikasjon. Rushfeldt stusser først til «Mo», som legger til rette for Rushfeldt, som gjør et bueløp og smeller til med et skudd som går like over tverrligger. 

■ Sigurd Rushfeldt (16. min.). Scoringen 1-0, som beskrevet tidligere. 

Utover dette var det flust med halvsjanser og nestenmuligheter for et hjemmelag som ville mye, men som slapp noe av initiativet det siste kvarteret av omgangen. Det førte likevel ikke til mange farligheter fra gjestene i ordinær tid, men på overtid oppnådde Strømsgodset ikke mindre enn tre cornere, der venstreback Joel Riddez var nærmest uttelling. 

Nervedrama.

Hjemmelaget kunne – og burde – ha avgjort oppgjøret til sin fordel allerede tidlig i andreomgangen. Men nervene og spenningen fikk vare helt inn. 

■ Sigurd Rushfeldt (52. min.). 2-0. Ruben Yttergård Jenssen serverer corner, og lagkaptein Rushfeldt møter på fremste stolpe og styrer ballen i mål over hodet på keeper. Dermed virker hjemmelaget å ha full kontroll. 

■ Remi Johansen (55. min.). 20-åringen fører ballen på egen hånd, godt hjulpet av gode løp av lagkameratene. Til slutt får han skutt, men skuddet klareres. Returen havner hos innbytter Saliou Ciss som skyter over. 

■ Øyvind Storflor (58. min.). Den tidligere Rosenborg-vingen får mulighet til avslutning fra skrått hold, men klarer ikke å finne nettmaskene. 

■ Sigurd Rushfeldt (60. min.). En nesten-scoring av det spektakulære slaget. På hel volley smeller han til, men Adam Larsen Kwarasay får slått skuddet til corner. 

■ Selvmål (71.). 2-1. Etter corner får Øyvind Storflor skutt fra distanse. Sahlman har kontroll på skuddet, men Sigurd Rushfeldt skifter retning på skuddet slik at Sahlman utmanøvreres. Dermed melder nervene seg. 

– Jeg har scoret selvmål før, det har jeg. Men tidligere har jeg blitt truffet av ballen. Denne gangen var det håpløst, og nesten som jeg skjøt ballen i eget mål, kommenterer Rushfeldt selv. 

■ Ruben Yttergård Jenssen (85.). I de hektiske sluttminuttene får Yttergård Jenssen en gratismulighet – og en sjanse til å få sin etterlengtede scoring. Keeper setter i gang spillet ved å trille ballen ut, men Strømsgodset-stopperne er uoppmerksom og Yttergård Jenssen kommer til en brukbar skuddposisjon. Skuddet går imidlertid utenfor, og dermed fortsetter nervene å prege hjemmelaget – i økende grad. 

– Vi blir litt for preget av nerver på slutten, erkjenner Tom Høgli. 

– Vi vet at Strømsgodset er kapable til å score hvis de får sjansen. Samtidig hører vi jo fra høytalerne at Aalesund leder, og sånn sett har satt oss under press, sier han. 

Men Strømsgodset klarer ikke å komme til klare målsjanser, selv om hjemmelaget preges av å være sluttkjørt. Og til slutt er 2-1 fullt fortjent.

Til og banens beste var Sigurd Rushfeldt og Fredrik Bjørck.   Dommer var Ken Henry Johansen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen ). 

Oppdatert: 31.10.2010

Del dette: