Tippeligaen 2010: Tromsø IL - Stabæk

En lettet George Mourad etter at måltørken er over.

Historien om TIL 2010 inneholder mange kapitler om kamper der marginene har gått imot, og om manglende uttelling foran mål.

Kapitlet om hjemmekampen mot Stabæk handler om full klaff – på alle måter.

1) Første scoring – på første sjanse i kampen. Et udiskutabelt suksesskriterium.

2) Det gjenkjennelige defensive spillet – som holdt unna da Stabæk førte kampen i store deler av første omgang.

3) «Regelen» om at gode prestasjoner fører til selvtillit – som i sin tur førte til at hjemmelaget klarte å kjempe seg inn i kampen igjen, og overta spillet.

4) Og – endelig, for første gang på veldig, veldig lenge: Økningen av ledelsen som var egnet til å «drepe» kampen.

Dermed sikret TIL seg en overbevisende tremålsseier, sin første trepoenger siden 24. mai – og plutselig fremstår laget fra Ishavsbyen igjen som en troverdig medaljekandidat.

Bortepress.
I rettferdighetens navn skal det sies at pauseledelsen var svært flatterende, for i første omgang var det gjestene som totalt sett var best. Henning Hauger og Veigar Pall Gunnarsson traff begge tverrliggeren, og i tillegg hadde Daniel Nannskog, Pontus Farnerud og Vegar Hedenstad muligheter som kunne ha skapt både utlikning og Stabæk-ledelse.

Vakker fotball ble også vist. Farneruds målsjanse (12. min.), som TIL-keeper Marcus Sahlman måtte slå til corner, avsluttet et fantastisk flott angrep, der ballen presist ble slått på én-touch i et høyt tempo som er vanskelig å forsvare seg mot.

TIL var på ingen måte statister, og selv om Stabæk med god grunn kan føle seg snytt for dårlig betaling for innsatsen i omgangens midterste halvtime, var det TIL som åpnet og avsluttet omgangen best – og klarte det aller viktigste.

5. min.: 1-0. George Mourad. Angrep langs høyresiden. Tommy Knarvik mottar ballen, trekker innover og avslutter – uten at avslutningen i seg selv er direkte farlig. Men Stabæk-back Vegard Hedenstad klarerer dårlig, ballen havner på sju meter der George Mourad treffer på volley. 1-0, på kampens første reelle målsjanse.

35. min.: Tom Høgli. En hylende effektiv kontring, i etterkant av Gunnarssons kjempesjanse. Mohammed Ahamed fører ballen fremover, slår videre til George Mourad, som serverer videre til Tommy Knarvik, som legger videre til Tom Høgli. Landslagsbacken smeller til – men utenfor.

Høgli har fortsatt til gode å score mål i Tippeligaen, selv om han i de siste kampene har klart å spille seg til farlige målsjanser. Når han selv får spørsmål om hva som skal til for at han endelig får uttelling, svarer han ironisk:

– Jeg vet ikke. Et mirakel, kanskje?

Hjemmepress.
De siste ti minuttene av første omgang hadde TIL maktet å omstrukturere formasjonsmessig, og dermed demmet opp for Stabæk-presset. Denne tendensen fortsatte etter pause, i en andreomgang der hjemmelaget hadde tilnærmet kontroll hele veien – og der Stabæk i økende grad ble preget av frustrasjon og manglende selvtillit. Betegnende nok var det TIL-stopper Fredrik Björck som sto for Stabæks største målsjanse, da han feilberegnet, stusset et Stabæk-innlegg bakover – på et vis som nesten utmanøvrerte egen keeper.

Stabæks Hedenstad var nær ved å gjøre det samme i motsatt ende av banen, da han (75. min.) løp inn for å avskjære et innlegg. Han feilberegnet, og klareringen hans endte som et knallskudd like over egen tverrligger.

TIL på sin side hadde sjanser nok – og fikk denne gang rimelig betalt for sjansene sine.

53. min: Tommy Knarvik. Etter flere noe spede forsøk fra distanse fra flere av TIL-spillerne, fikk Knarvik endelig treff med den høyrefoten som har skapt nettsus tidligere. Skuddet var hardt, landslagskeeper Jon Knudsen måtte gi retur, men Mohammed Ahamed rakk ikke frem til å styre returen i mål.

60. min.: Miika Koppinen. TIL-corner fra Ruben Yttergård Jenssen, styres i stolpen av Koppinen. Tommy Knarvik fanger returen men klarer ikke å avslutte mellom stengene.

65. min: 2-0! Remi Johansen. TIL angriper langs venstrekanten. Ciss og innbytter Hans Åge Yndestad avanserer, før Yndestad trekker seg innover i banen. Han serverer et perfekt innlegg – like utenfor keepers rekkevidde – og en Remi Johansen på løp inn i «boksen» stanger inn målet som på mange måter avgjør kampen.

90. min.: 3-0! George Mourad. Ruben Yttergård Jenssen drar seg inn i feltet og får alle tiders mulighet til å score sitt første seriemål for sesongen. Stabæk-stopper Jon Inge Høiland kommer på etterskudd, er i villrede og feller Jenssen. Dommeren  peker på straffemerket, og fra 11-meteren er George Mourad sikker.

TILs beste var Miika Koppinen.    Dommer var Svein-Erik Edvardsen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 01.08.2010