Tippeligaen 2010: Tromsø IL - Lillestrøm SK

En skuffet Mo, mens dommeren ser ut til å være sikker i sin sak.

Sjansestatistikk her og poengfordeling der; når de fremtidige historiebøkene skal skrives, vil de offisielle statistikkene mangle den aller viktigste begivenheten fra Alfheim-oppgjøret mellom TIL og LSK i 2010-sesongen: «Scoringen» til Mohammed Ahamed, som feilaktig ble annullert for offside. 

Det var et kunstverk av et mål. Det var en scoring egnet for glass og ramme. Det var en prestasjon til å komme i humør av. Det var et øyeblikk egnet til å forklare hvorfor noen av oss tilbringer så ufattelig store deler av livene våre på fotballtribuner; hvorfor vi er rammet av fenomenet «Tribunefeber»: Uten rasjonelle grunner gir vi aldri opp drømmen om å oppleve øyeblikksmagi som akkurat dette. Ruben Yttergård Jenssens demonstrasjon av overblikk, balanse og overlegne presisjon i en pasning – som var så avansert at ikke alle oppfattet potensialet i den. «Mo», som i løpet av tiendedelssekunder så hva som kom til å skje, og som akkurat der og da beviste hva Per-Mathias Høgmo mener med begrepet «fotballklok», da han løp RUNDT Lillestrøm-kaptein Frode Kippe, tverrvendte og brassesparket pasningen i mål via tverrliggeren. 

Det var kunst! 

Det var en mandag. 

Det regnet. 

Klokka var 20.17. 

Alt gikk fort. 

Ikke alle fikk med seg det som skjedde. 

Assistentdommer Øystein Havig var blant dem det gikk for fort for. Han løftet flagget, og besluttet at øyeblikket ikke skulle telle. Han sørget for at øyeblikket ikke vil stå og lese i noe kampfakta eller tabelloversikt – uansett hvor mange som studerer de TV-bildene som beviser at avgjørelsen hans var feil. 

Underholdende.

Selv om selve ØYEBLIKKET definitivt vil være snakkisen fra dette oppgjøret, bød kampen for øvrig på overraskende høy underholdningsfaktor – tatt i betraktning hvordan oppgjørene mellom TIL og Lillestrøm tradisjonelt har vært. 

Riktignok var første halvdel av første omgang preget av stillingskrig, dueller, lite finspill og få målsjanser – slik oppgjørene disse to lagene imellom har hatt for vane å være. Men derfra og ut festet hjemmelaget grepet. Gradvis satte TIL Lillestrøm under stadig sterkere press. Da kom målsjansene også. TIL skapte fire klare målsjanser før pause. 

■ 12. min. George Mourad. Helge Haugen slår inn fra sin venstrekant. Innlegget er godt, og Mourad skal bare sette foten til, men han når ikke fram. 

■ 32. min. Mo. Ruben Yttergård Jenssen serverer en lekker «flikk» langs bakken som åpner LSK-forsvaret. Mo beveger seg riktig og får avsluttet, men avslutningen hans er ikke kraftfull nok til å overliste keeper Stefan Logi Magnusson. 

■ 38. min.: Remi Johansen. Et glitrende TIL-angrep langs høyresiden – regissert av Tom Høgli – blir til slutt avsluttet av Johansen, som i en kort periode har byttet side med Helge Haugen. Johansens avslutning er ikke kraftfull nok til å gi scoring. 

■ 45. min: Hans Åge Yndestad. Etter langvarig TIL-press, får venstreback Yndestad mulighet på overtid i omgangen. Distanseskuddet er hardt og går langs bakken, men keeper Magnusson får halvklarert.
 

LSK-kontringer.

I løpet av første omgang hadde gjestene én sjanse; et langskudd fra Edwin. Deretter var det «stilt» fra det holdet, frem til kampens sluttfase, der Lillestrøm ble gitt noen muligheter på kontringer. 

Sjansefordelingen illustrerer en klar overvekt til hjemmelaget. Men sjansefordelingen forteller sjelden hele sannheten om styrkeforholdet i banespillet. Den potensielt største målsjansen i førsteomgang ble aldri reell: Remi Johansen dro seg forbi LSK-stopper Frode Kippe og lå an til fri bane alene med keeper, da Kippe foretok en «profesjonell feil», felte ham og forårsaket et frispak det ikke ble resultater av. 

Utover i andre omgang oppsto det flere slike situasjoner – der Erling Knudtzon og Espen Søgård begge pådro seg gule kort for å ha hindret henholdsvis Helge Haugen og Hans Åge Yndestad på gjennombrudd. 

For øvrig hadde TIL tre store sjanser i «finaleomgangen»: 

■ 60. min.: Helge Haugen. Tom Høgli serverer innlegg, Haugen stupheader, treffer ballen, men styrer den utenfor. 

■ 69. min.: George Mourad. Frispark serveres av Miika Koppinen (!). Mourad header, men keeper avverger til corner. 

■ 72. min.: Miika Koppinen. Frispark serveres av Remi Johansen. Koppinens avslutning er sterk, men keeper Magnusson gjør en strålende redning. 

Den største sjansen av alle, sto imidlertid «Mo» for. Men så lenge den ble annullert, vil den ikke engang telle i sjansestatistikken…

Dommer var Terje Hauge fra Olsvik.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen). 

Oppdatert: 20.07.2010

Del dette: