Tippeligaen 2010: Molde - Tromsø IL

Strålende  svensk suksess.

Tre svensker sto sentralt da TIL beseiret Molde, for første gang vant en seriekamp på «Røkkeløkka», og gjenerobret tabelltoppen i Tippeligaen.

■ Midtstopper Fredrik Björck ble matchvinner, da han seks minutter før slutt kriget inn 3-2 etter corner servert av Thomas Drage. Stopperkollega Miika Koppinen var først på ballen, stusset den videre i feltet, der Björck ved hjelp av et «sykkelspark» kriget inn målet som til slutt avgjorde kampen.

– Jeg forsøkte ikke å gjøre det spektakulært. Det eneste jeg forsøkte på var å få avsluttet så raskt som mulig, for jeg så at en Molde-spiller var nær ved å få en fot på ballen, forklarer matchvinneren til TV2.

■ George Mourad, spissen som ble hentet til Tromsø like før seriestarten, scoret to mål; først på en kontrollert heading – spektakulært servert av spissmakker Sigurd Rushfeldt. Deretter scoret han en perle fra distanse – også denne gang servert av Rushfeldt, som brukte muskler til å kontrollere ballen, og deretter «brystet» til svenske Mourad, som smelte til fra langt hold.

– Jeg så at det var en åpning for skudd, og bestemte meg for å ta sjansen på å avslutte selv, forklarer han.

■ Keeper Marcus Sahlman, som enkelte på forhånd antydet kunne være en svekkelse som erstatter for Sead Ramovic, opprettholdt sin sterke statistikk. Tidvis vartet han opp med meget sterkt keeper-spill.

– I deler av første omgang, da vi i en periode var direkte dårlig, var Marcus mannen som holdt oss inne i kampen. Jeg har selv aldri tvilt på kvalitetene hans, og synes det er praktfullt at han får vist seg frem i kampsituasjoner også, skryter trener Per-Mathias Høgmo.

Stillingskrig.

Kampen varierte fra å være kvalitetsmessig bedrøvelig på sitt dårligste, til å være TV-underholdning av ypperste merke på sitt beste.

Åpningen var sjansefattig, midtperioden av førsteomgangen var preget av dårlig pasningskvalitet fra begge lag – mens siste periode før pause var preget av et klart overtak til hjemmelaget. Moldenserne begynte å produsere målsjanser, og det var høyst rettferdig at Fall kunne stange vertene i ledelse i det 39. minutt, etter corner servert av Magne Hoseth. Dette var hjemmelagets femte målsjanse.

Frem til da hadde ikke TIL skapt noe som helst, og selv de rødhvite innrømmet at uavgjort til pause var høyst flatterende: Ballen ble spilt opp på Sigurd Rushfeldt (40. min), som ved hjelp av muskler skjermer den for motspillere, og ved hjelp av kløkt slår den blindt bakover i en bue, der Mourad lurer offsidefella og iskaldt header inn utlikningen.

2 x ledelse.

Etter pause er TIL atskillig mer med på notene. Kara – som etter å ha fått gult kort tidlig i kampen og deretter virket passiv – var tilbake i sedvanlig aggressivt modus. Og med venstreback Hans Åge Yndestad på stadig villige løp, ble forutsetningene lagt for målsjanser også.

Andreomgangens første mulighet var det TIL som fikk – og Mourad som tok vare på med kjempeskuddet sitt. Og med to scoringer på de to første sjansene, var effektiviteten upåklagelig.

Hjemmelagets beste spiller, Magne Hoseth, fikk utliknet ved hjelp av en glimrende enkeltmannsprestasjon og et langskudd som viste seg utagbar for Sahlman. Men dette var ikke kalddusj nok for TIL til å falle for fristelsen til å «ri» på et uavgjortresultat. Derimot fortsatte jakten på flere målsjanser og den forløsende avgjørelsen – noe som også kom: Helge Haugens forsøk på langskudd var farlig nok til å bli avverget til corner. Og corneren ble ekspedert i mål av matchvinner Fredrik Björck.

TILs beste var selvfølgelig to-målscorer George Mourad.   Dommer var Kjetil Sælen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen ).

Oppdatert: 26.04.2010