Tippeligaen 2009: Tromsø IL - Stabæk

Per Høgmo var fornøyd med gjennomføringen av kampen.

I lange perioder var oppgjøret mot Stabæk stor fotballunderholdning. Da føltes 0-0 og poengdeling som et magert utbytte.

Det tradisjonelt offensivt innstilte Stabæk overrasket de fleste ved å starte kampen med toppscorer Daniel Nannskog på benken – og med en startellever i en rimelig baktung 4-5-1-formasjon. Hjemmelaget ville, måtte og skulle skape spillet – gjestene ville kontre – og 90 minutter senere er det lett å slå fast at gjestene fikk best betalt til slutt.

Pasninger med kvalitet:
Det var likevel de blå fra Bærum som noterte kampens første målsjanse, da Daigo Kobayashi skjøt over (4. min.) etter innlegg fra høyre – og etter at TIL-forsvaret ikke lyktes i å klarere ballen vekk. Den muligheten skapte et snev av uttrygghet hos vertene, og bidro til at åpningskvarteret ble preget av en avventende holdning.

Morten Moldskred kunne roet nervene til det gledelig store publikumet, da han (11. min.) fikk en perfekt pasning i bakrommet og kom stormende alene mot keeper, men Jon Knudsen er ikke landslagskeeper for ingenting – og hindret målsjanse ved å rykke utenfor 16-meteren og heade ballen vekk før Moldskred nådde den.

Tonen var likevel satt, og i økende grad festet TIL sitt grep på kampen. Ikke først og fremst gjennom å skape mange målsjanser, men gjennom å beherske et pasningsspill som i seg selv var egnet til å underholde – og som dessuten tvang Stabæk til å bruke mye krefter på å løpe imellom. Sjanser ble det også. Både halvsjanser og reelle målsjanser. Opptakten kom da Morten Moldskred fikk finte keeper Knudsen vekk (19. min.) og lade skuddfoten. Men selve skuddet gikk via en Stabæk-spiller og mistet så mye fart at Knudsen rakk tilbake i sitt venstre hjørne og fikk avverget.

Mindre enn fem minutter senere fikk publikum være vitne til det som ble kampens største målsjanse. Tommy Knarvik slår en smart corner flatt til Morten Moldskred (23. min.), som venter på hjørnet av 16-meteren. Moldskred leverer en skrudd avslutning – nesten perfekt – som treffer stolpen.

Martin Knudsen er nær ved å notere seg for sitt første seriemål som TIL-spiller (36. min.), når Moldskred først finter, og deretter slår et smart innlegg fra dødlinja. Knudsen stuper inn for å heade TIL i ledelsen, men Stabæk-stopperne går i kroppen på Knudsen og hindrer ham i å få uttelling.

Miika Koppinen er nestemann som har mulighet til å bringe hjemmelaget i ledelse (39. min.) når han stusser et Knarvik-frispark like utenfor. Og før det er gått ytterligere ett minutt (39. min.) får Ruben Yttergård Jenssen mulighet til å score fra distanse. Keeper Jon Knudsen tar på nytt frem det beste i seg selv, og lykkes i å rekke ned til stolperota og fiste ballen til corner.

Nannskog en trussel:
Andre omgang starter på samme måte som den første ble avsluttet, og Miika Koppinen (51. min.) får sin andre mulighet til å gi TIL ledelsen: Innlegget fra corner er perfekt, Koppinens plassering er perfekt, men finnen får likevel ikke kraft nok bak headingen til at ikke Knudsen får avverget avslutningen.

Kort tid etterpå deles på mange måter kortene ut på nytt. Ikke i form av røde kort, som TIL har opplevd i de to siste kampene, men ved at Stabæk-trener Jan Jönsson velger å erstatte Palmi Palmason med Daniel Nannskog (54. min.). Nannskog er åpenbart en større kontringstrussel, og hans tilstedeværelse alene virker å ha ønsket effekt: Et hjemmelag som fremstår noe mer forsiktig – med langt færre målsjanser som resultat

I løpet av den siste halvtimen har vært av lagene én stor sjanse hver: TIL blir servert en stjernekontring (60. min.); kommer tre mot én med over en halv bane å løpe på, men tar ikke godt nok vare på muligheten. Ruben Yttergård Jenssen kommer for langt ut til venstre, innlegget til Morten Moldskred blir derfor bare halvparten så godt som det de to presterte sammen mot Vålerenga, og når Moldskred til slutt lykkes i å chippe ballen over keeper, lykkes det Stabæk-forsvaret å redde på streken.

Stabæks største sjanse kom i sluttminuttet, der innbytter Torstein Andersen Aase får skutt fra distanse – så godt at TIL-keeper Sead Ramovic må yte maksimalt for å få fistet ballen til corner.

Og utover dette hadde selvsagt begge lagene sine nesten-sjanser og halv-sjanser. Som da Daniel Nannskog headet (60. min.) og Sead Ramovic fister til corner. Eller da Ruben Yttergård Jenssen satte opp Tommy Knarvik til langskudd (69. min.), men der Jon Knudsen klarerte til corner. Eller da Martin Knudsen avsluttet fra distanse (72. min), men ballen traff et Stabæk-bein og endte i corner. Eller da Kevin Larsen (83. min.) skar inn i feltet og valgte å skyte knallhardt, men traff rett på keeper – som ikke hadde sjanse til å holde skuddet, men likevel unngikk at ballen havnet i nærheten av de TIL-spillerne som jaget en retur.

– Vi mangler litt «krydder» i det offensive, men vi hadde selvsagt fortjent å vinne denne kampen. Vi skaper klart mest, oppsummerer TIL-trener Per-Mathias Høgmo.

TILs beste var Ruben Yttergård Jenssen.   Dommer var Per Ivar Staberg fra Harstad IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirk Haldorsen).

Oppdatert: 16.08.2009