Eliteserien 2017: Viking - Tromsø IL

Tilskuerne på Viking stadion hadde knapt nok fått fortært pølsene da TIL ga hjemmelaget en sjokkåpning torsdag kveld i oppgjøret som endte med 2-1 til TIL.

«Oljen i Stavanger frøs til is av hvor kald denne karen var»

Ut av startblokkene føk Magnus Andersen. Han kombinerte fint med Magnar Ødegaard, og førstnevnte kom ledig nede ved dødlinja til høyre for Vikings mål. Innlegget kom, og hjemmelagets Michael Ledger satte ballen i eget mål.

Bygger lagmoralen

Etter Vikings utligning trodde de fleste at uavgjort skulle bli utfallet. Men ikke innbytter Gjermund Åsen. Han stjal ballen fra en Viking-spiller på overtid og dundret den i nettaket til TIL-seier. Dermed har TIL fire poeng etter de to første rundene.

– Det var en heltemodig innsats, og at vi scorer to mål i dag er ikke ufortjent. En seier som dette er med på å dyrke samholdet, og nå ser vi framover. Vi fikk mange dødballer imot i egen 16-meter da vi ikke var aggressive nok, men vi får tre poeng på bortebane. Det er ennå tidlig i sesongen, og vi skal ta mange poeng framover, sa TIL-trener Bård Flovik til Eurosport etter kampslutt.

Gjermund Åsen strålte naturlig nok som en sol.

– Jeg bruker å si at jeg ikke har vrist. Men det har jeg hatt to ganger i livet. I 2015 på Viking stadion og i 2017 på Viking stadion, sier Åsen.

– Viking var gode og skapte mye trykk, men vi var gode i boksspillet og klarte å ri litt av. Vi måtte kjempe mye uten ball, men det er slike seiere som er med å bygge lagmoral, så det var ekstra deilig, sier Åsen.

Debutant fra start

Den omtalte kanonstarten for TIL etter fem minutter ble etterfulgt av en jevnere periode. Viking hadde ikke sitt første skudd på mål før etter 17 minutter, men det reddet til gjengjeld Gudmund Taksdal Kongshavn enkelt.

Offensivt fremsto Gutan sterke i starten anført av venstrekant Aron Sigurdarson. Han var gjennom hele kampen et uroment fra sin kantposisjon.

Også debutant Elhadji Mour Samb som ble spilleklar onsdag, virket frisk og headet ballen over etter et hjørnespark etter 18 minutter. Han forsvant mer og mer ut av kampen og ble byttet ut med Gjermund Åsen etter 68 minutter.

Ikke før det var spilt 22 minutter kom Viking til sin første skikkelige farlighet. En takling av Jostein Gundersen som ga gult kort, ga også et frispark fra 20 meter rett foran Kongshavn. André Danielsen avsluttet rett over.

Ettersom omgangen gikk tok Viking mer og mer grep om oppgjøret uten å skape de helt store farlighetene. TIL-forsvaret anført av Simen Wangberg sto godt imot.

Sentralt på midten løp og taklet Christian Landu-Landu for tre mann og taklet sine gamle lagkamerater så tøft at publikum reagerte kraftig.

To minutter før pause fikk Viking et nytt frispark cirka på samme sted som tidligere i omgangen. Denne gang var André Danielsen enda nærmere å score da avslutningen gikk i tverrliggeren bak Kongshavn.

Omgangens største sjanse med unntak av målet. Like fullt holdt TIL ledelsen inn til pause.

Kunne økt ledelsen

Andre omgang startet med en stor mulighet til å øke ledelsen for Gutan. Sigurdarson slo inn i feltet, og Andersen kom på løp og skjøt over via en Viking-spiller fra ti meter etter bare to minutter.

Viking angrep mye på TILs venstreside etter pause, og etter 57 minutter betalte det seg. Kent-Are Antonsen ble liggende etter en duell, og hele hans side ble åpen for kantspilleren som la inn. I midten ventet Julian Ryerson som headet ballen i mål. Kongshavn i TIL-målet rykket ut, men kom på halvdistanse. Langt fra utakbar og umulig å bokse bort for TIL-keeperen.

Nå var TIL ute å kjøre, og bare to minutter etter målet var Viking bare en tåspiss unna 2–1.

63 minutter ut i oppgjøret kunne Antonsen revansjert seg da han kom alene mot Viking-keeperen på skrått hold. Skuddet gikk derimot utenfor via en Viking-spiller.

Hjemmelaget fortsatte å presse, før den enormt viktige scoringen fra Åsen kom på overtid. Gutan holdt ut de siste minuttene, og tok med seg poeng hjem.

TILs beste var Simen Wangberg.    Dommer var Kristoffer Hagnes fra Hovding.

Utarbeid av Per Salomonsen.   Kilde: itromsø.