Eliteserien 2017: Tromsø IL - Rosenborg BK

Samuel Adegbenro, Nicklas Bendtner, Pål André Helland. Tre offensive stjernenavn fra Rosenborgs klassetropp sto frem da «Troillongan» var dødelig effektive i Tromsø og på det nærmeste sikret klubben et nytt seriegull.

For det var en jevnspilt kamp i Tromsø ut fra spill og sjanser - selv om Rosenborg tok ledelsen allerede etter fem minutter. Da skled TIL-stopper Magnar Ødegaard da han skulle klarere et småfarlig innlegg, og i stedet falt den på sølvfat til Samuel Adegbenro, som vippet inn ledelsen.

Oppgaven til «Gutan» ble ikke lettere da hovedtrener Simo Valakari ble utvist etter en situasjon hvor det kokte på hele Alfheim:

Tidligere RBK-spiller Gjermund Åsen ble nydelig frispilt av Lasse Nilsen og hamret til fra skrått hold mot buret til RBK-keeper André Hansen. Ballen gikk via både tverrligger og stolpe med kraftig skru, og "hele" Alfheim så ballen inne før den spratt ut i spill fra stolpen.

Dommer Tore Hansen lot spillet gå, til elleville protester fra publikum og TIL-spillere. Ett minutt senere ble TIL-trener Simo Valakari, som fremdeles ikke hadde reot seg ned etter situasjonen, utvist og sendt opp på tribunen av dommeren.

Den sortkledde fortsatte å være i stort fokus de neste minuttene. Både TIL og Rosenborg følte seg snytt for hver sin straffe etter cirka en halvtimes spill, først da Gjermund Åsen gikk i bakken på vei igjennom mot mål og så da Hans Norbye stoppet et Rosenborg-innlegg med armen i TIL-boksen.

Assistentens pauseprat

iTromsø får opplyst at Valakari heller ikke kom innom TIL-garderoben i pausen. I stedet var det assistenttrener Lars Petter Andressen som ledet laget videre etter pause.

Men i løpet av få minutter etter hvilen hadde Rosenborg i praksis avgjort kampen.

Først klarte Nicklas Bendtner å løsrive seg fra Ulrik Yttergård Jenssen og enkelt heade inn et presist innlegg fra Anders Trondsen etter 51 minutter.

Fem minutter senere var det «game over» da Pål André Helland lurte forsvarslinja til TIL og kom seg fri alene med Gudmund Kongshavn. «Cupfinaledödaren» til Hødd mot TIL i 2012 var iskald og slapp ballen perfekt under kroppen på TIL-målvakten. 0-3 i nord.

I mellomtiden hadde TIL-spiss Mushaga Bakenga misset med headingen på en stor sjanse mot sin gamle klubb.

Gigantsjanse

Andressen og TIL-teamet svarte med å sette på 1996-duoen Runar Espejord og Mikael Norø Ingebrigtsen, og holdt på å svare nærmest umiddelbart.

Thomas Lehne Olsen og Morten Gamst Pedersen brant alle dobbeltsjansers mor da Olsens avslutning fra 6-7 meters hold ble parert av RBK-keeper André Hansen, før ballen falt ut i returrommet til Morten Gamst Pedersen ved straffemerket, som traff en RBK-spiller med målet gapende.

TIL fortsatte å trykke på og havnet faktisk likt med Rosenborg på iTromsøs sjansestatistikk etter en heading fra Magnar Ødegaard i boksen havnet godt utenfor buret.

TILs beste var Gjermund Åsen.     Dommer var Tore Hansen fra Feda IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen.     Kilde: Nordlys.