Eliteserien 2017: Stabæk - Tromsø IL

NADDERUD STADION: TIL tok tre utrolig viktige poeng da Stabæk ble slått 2-1 i Bærum søndag kveld. Ekstra viktig ble det fordi Sogndal bare tok ett poeng i sin hjemmekamp mot Sarpsborg 08 som endte 3-3, og er likt på 28 poeng med TIL.

Mål av Jostein Gundersen og Mushaga Bakenga i første omgang la grunnlaget for seieren som gjorde at TIL ligger på kvalikplass to poeng foran Aalesund og med dårligere målforskjell enn nevnte Sogndal. Kommende søndag venter Viking som ligger håpløst sist på Alfheim.

Dette var TIL første borteseier siden kampen mot RBK 16. mai, og bare den tredje totalt i 2017. Felles er at alle har kommet på naturgress.

Ettersom TILs hovedtrener Simo Valakari ble sendt på tribunen mot Rosenborg lørdag for en drøy uke siden måtte han også stå over søndagens kamp. Regelverket er slik at Valakari ikke fikk ha kontakt med laget fra og med 90 minutter før kampstart til etter kampslutt. Derfor gikk laget klokken 16.30 søndag inn i garderoben på Nadderud – uten Valakari som i stedet måtte ta til takke med tribuneplass.

Men han hadde i forkant av oppgjøret hatt et spillermøte med laget på hotellet i Oslo.

– Det siste jeg sa til spillerne var at de var nødt til å lage et skikkelig show for tilskuerne. Jeg har lyst å kose meg fra tribuneplass. Til de rundt meg har jeg lyst til å si med stolthet at det er mine gutter som spiller, sa Simo Valakari stående utenfor spillerinngangen på Nadderud stadion halvannen time før kampstart.

– Hvordan føltes det å forlate spillerne?

– Det er forferdelig. Jeg har vondt i magen, og har aldri vært så nervøs før. Nå er alt ute av mine hender, sa Valakari til iTromsø.

Det betød at assistenttrener Lars Petter Andressen skulle lede laget fra sidelinja, akkompagnert av sportssjef Svein-Morten Johansen. Og hendelsesrikt skulle det bli.

Viktige mål

Lite skjedde dog før Åsen fant Lehne Olsen inne foran mål etter ni minutter. Spissen klarte ikke å styre noen heading på mål, og ballen forsvant ufarlig ut til høyre for keeperen. Til da hadde ingen av lagene klart å ta grep om oppgjøret.

Det første kvarteret var i det hele tatt preget av to lag som ikke bokstavelig talt hadde kontakt med underlaget. Ballen gikk i alle andre retninger enn dit de egentlig skulle da pasninger skulle slås på den regntunge naturgressmatta.

Dramaet startet for alvor etter 22 minutter. Et frispark fra Morten Gamst Pedersen fant Jostein Gundersen som headet ballen til venstre for keeperen. Så kom flagget fra linjemannen for offside, men etter en diskusjon med hoveddommeren ble målet godkjent 30 sekunder senere, og dermed 1-0 til «Gutan».

Gundersens forrige mål var mot Haugesund i august 2016. Hans fjerde i Eliteserien totalt.

Ny sjanse ble notert for TIL etter 28 minutter da Bakenga skjøt et innlegg fra Andersen rett utenfor. Nære dobling av ledelsen.

34 minutter var spilt da TIL igjen traff blink. En langpasning fra Antonsen traff Lehne Olsen. Han ga ballen videre til Åsen som spilte trønderkollega Bakenga alene igjennom. Sistnevnte gjorde akkurat det han var hentet for i sommer, og dermed 2-0 etter bare en drøy halvtime!

En hendelsesrik første omgang ebbet ut uten flere mål, men Stabæk var nære på i de to ekstra minuttene som ble lagt til av hoveddommer Svein Oddvar Moen.

Andre omgang fikk verst mulig start for TIL. Etter bare to minutter og 20 sekunder reduserte Stabæk til 1-2 ved Franck Boli. Det sørget naturlig nok for at hjemmelaget fikk blod på tann, og hadde flere farlige innlegg som ikke traff rett adresse i minuttene som fulgte.

Gutan ble i det hele tatt presset tilbake, og klarte for sjeldent å holde ballen i laget for å lette av trykket som kom fra hjemmelaget i blått og sort.

Men hjemmelaget klarte ikke å utnytte sjansene som kom, og TIL sto spesielt sentralt i banen godt i mot.

Innbytter Mikael Norø Ingebrigtsen kom seg fri midt i Stabæks 16-meter på en pasning fra Åsen etter 77 minutter, men skuddet gikk via en Stabæk-spiller og ut.

Andreas Hanche-Olsen pådro seg sitt andre gule for dagen etter 81 minutter og dermed lå alt til rette for en litt enklere avslutning av oppgjøret for TIL.

Et Stabæk som frenetisk jaktet utligning ga Gutan store rom, og det var mange som bet negler i overtidsminuttene. Gutan holdt dog ut og vant 2-1.

TILs beste var Jostein Gundersen.    Dommer var Svein Oddvar Moen.

Utarbeidet av Per Salomonsen.   Kilde itromsø.