Tippeligaen 2016: Tromsø IL - Odd Grenland

Tromsø - Odd 3-1

TIL var nær en drømmeåpning etter Hans Norbye slo flott inn mot Gjermund Åsen som fikk gå alene til vers på syv-åtte meter og headet en halv meter til side for mål.

Etter 11 minutter var TIL nære igjen da Aron Sigurdarson sendte et lurt frispark lavt i nærmeste hjørne, men ballen ble slått til corner. På påfølgende corner ble det blåst straffe til TIL etter hands i feltet på Espen Ruud. Med lagets faste straffesparkskytter, Magnus Andersen, på benken, steg Aron Sigurdarson fram og banket ballen iskaldt i hjørnet og sendte Odd-keeper Sondre Rossbach feil vei og dermed 1-0 til TIL.

Doblet tidlig

TIL var virkelig på hugget. Kun to minutter senere doblet TIL ledelsen og igjen var Sigurdarson på hugget. Islendingen slo perfekt inn til Sofien Moussa som steg alene til værs og headet ballen i samme hjørne der Sigurdarson hadde satt straffesparket to minutter tidligere, fra vel syv meters hold. TIL hadde dermed festet et godt grep om fornyet eliteseriekontrakt.

Sølvjagende Odd hadde ingenting å stille opp med mot TIL den første halvtimen på Alfheim.

Etter 32 minutter var imidlertid bortelaget farlig frampå da ingen fulgte løpet til Espen Ruud på vei igjennom, men backens forsøk på en lobb over Loncaric lyktes ikke og TIL-keeperen holdt godt fast. Like etterpå fikk Bentley testet skuddfoten, men forsøket fra nigerianeren gikk langt over

Sigurdarson var nært å gjøre sitt andre for dagen for TIL etter 40 minutter da han skjøt et lurt skudd mot lengste hjørne, men avslutningen gikk like utenfor. To minutter senere ble Magnar Ødegaard rundet enkelt, men heldigvis for TIL var Riku Riskis avslutning alt for svak, midt på Filip Loncaric fra 14 meter.

Det hjalp nok også på å høre fra speakeranlegget at erkerival Bodø/Glimt lå under mot Rosenborg og dermed var på vei ned, mens Brann ledet 2-0 mot Sarpsborg 08, og dermed var i ferd med å fullstendig knuse Odds håp om sølvmedalje.

Riski fikk en til brukbar mulighet på overtid, men skjøt over og lagene gikk til pause på 2-0 til hjemmelaget til enorm jubel fra de frammøtte i Tromsø-kulda.

Her redder fotball-Norges seiginger plassen igjen

Moussas farvel

2. omgang åpnet rolig og det bølget litt fram og tilbake. I 55. minutt tredde Ulrik Yttergård Jenssen, Sofien Moussa igjennom, men tunisierens avslutning fra skrått hold gikk i nettveggen. Det var det siste tunisieren, som forlater TIL etter årets sesong, gjorde i TIL-drakten

Etter 58 minutter fikk tunisieren stående trampeklapp da han ble erstattet av Runar Espejord. Med kun en halvtime igjen å spille gikk Rosenborg opp til 2-0 mot Bodø/Glimt, og dermed virket nedrykk lengre og lengre unna, det samme med kvalik, ettersom ett poeng ville være nok til å havne foran Stabæk. Klokken tikket i Gutans favør.

Men så sovnet Gutan av i eget forsvar. Joakim Våge Nilsen fikk tid og rom til å slå inn et legg mot kanadieren Olivier Occean, som alt for enkelt fikk komme først på ballen i duell med Magnar Ødegaard og prikke inn redusering til 2-1 fra vel syv meters hold.

Etter scoringen ble TIL litt mer stresset og gjorde sine siste bytter da først Kent-Are Antonsen kom inn for Christian Landu-Landu og Magnus Andersen, som kvarteret før full tid erstattet en skadet Thomas Lehne Olsen.

13 minutter før full tid kom spikeren i kista. Aron Sigurdarson dro seg fantastisk forbi ned til dødlinja i voldsom fart, slo knallhardt inn mot bakerste stolpe og der sto Runar Espejord klar og bare banket ballen opp i nettaket. 3-1 og plassen var berga.

Dermed kunne TIL slippe jubelen løs etter en bunnsolid seier og fornyet eliteseriekontrakt.

Lillestrøm vant 1-0 hjemme mot Molde og havnet dermed foran TIL på bedre målforskjell med 34 poeng. Gutan endte opp på 13.-plass med sine 34 poeng, mens Bodø/Glimt, selv om de reduserte til 2-1, rykket ned med sine 30 poeng og Stabæk, som endte på 31 poeng, må ut i kvalik.

TILs beste Aron Sigurdason.    Dommer er Svein Oddvar Moen fra Haugar.

Utarbeidet av Per Salomonsen.     Kilde: itromsø.