Eliteserien 2023: Vålerenga IF - Tromsø IL

1) Jakob Haugaard

Danske Jakob Haugaard satt tidlig tonen i kampen da han løp utenfor egen 16-meter og traff klokkerent på VIF-spiller Bjørdal og sendte han ned for telling med en strålende takling. Våkent keeperspill av TILs enorme danske.

I 56. minutt var han helt på bærtur, men ble reddet av en enorm Chrophe Psyché som reddet på strek. Hele stadion ropte på straffe, men til ingen nytte!

I 63. minutt var Haugaard ikke med på notene da Enga stanget inn ledelsen på corner. Haugaard forsøkte å avverge, men bokset rett på hodet til Ilic som sendte hjemmelaget til himmels med sin scoring.

2) De andre kampene

Før kampen kjempet tre lag om sølv, bronse og 4.-plass. Brann (61), TIL (60) og viking (58).

I 1. omgang gikk de andre resultatene TILs vei. I 23. minutt scoret Brann selvmål og Godset tok ledelsen. Dermed var kun TIL bak Brann på målforskjell til pause.

Da Rosenborg tok en overraskende 1–0-ledelse borte mot Viking i 26. minutt ved Isak Thorvaldsson, betød det også at Gutan til pause kunne glede seg over utviklingen i kampen i Stavanger også.

Med en målløs omgang på Intility, så sjansene gode ut for å kunne berge bronsen og eventuelt klatre opp på sølvplass med seier, slik resultatene sto seg i de andre kampene.

For TILs del en enorm start på 2. omgang da RBK doblet ledelsen ved Pereira! Det betydde at Viking var avhengig av minimum tre mål for å kunne ta ifra TIL medalje, uavhengig av resultatet i Oslo.

Med ny RBK-scoring i 59. minutt til 0–3, virket medaljen og allerede være sikret med hjem til Tromsø. Nå handlet det kun om valør!

Sølvdrømmen ble tidlig kjølnet da VIF gikk opp i ledelsen i 63.

I 65. minutt doblet Godset ledelsen mot Brann, men da måtte TIL fortsett snu kampen for å ta sølvet foran nesen på Brann.

Dramaet var ikke over.

I 68. minutt fikk RBK-keeper Sander Tangvik rødt kort, Viking straffe og vipps var det fornyet håp i Stavanger med 1–3 og over 20 minutter igjen, 11 mot 10.

Godset punkterte med 3–0 mot Brann i 83. minutt, men sølvhåpet til Gutan var i ferd med å svinne hen.

Jakob Napoleon Romsaas scoret et nydelig mål på overtid til 1–1 i 93. minutt.

Dessverre litt for sent. Det ende 1–1 og dermed ble TIL nummer tre med 61 poeng, kun bak Brann på målforskjellen.

3) Enormt oppmøte

Forza Tromsø brøt alle rekorder og det var opp mot 2.000 iskalde Tromsø-fans som hadde tatt turen til medaljekampen. Enorm stemning før, under og etter kampen. Nesten «cupfinalestemning» for Tromsø-supporterne, som har vært sulteforet på suksess siden sist tur til Ullevaal i 2012.

Sist TIL var i Europa var i 2014. At det skulle li en realitet igjen i 2024 – 10 år senere – var tydelig at betydde mye for mange.

4) Tosifret antall minusgrader

De fleste har nok opplevd en del kalde oppgjør på Alfheim/Romssa Arena i løpet av årenes løp, men oppgjøret på Intility, tok nok kaka for de fleste. Med −13 før kampstart og iskald bris inn over stadion, var det en særdeles kjølig opplevelse, både for spillerne, tilskuerne og alle som hadde tatt turen til stadion.

5) Blusskkasterne

Vålerenges hjemmesupportere, «Klanen», sørget for tidlig stopp i 2. omgang da de hev bluss på banen. Tre minutter ble kampen stoppet og det smalt noe rakettlignende nært TIL-keeper Haugaard, som kanskje satt dansken ut av spill i det som skulle skje.

TILs beste var  Christphe Pshyce.       Dommer var  Tore Hansen  fra Feda IL.

Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsen. Kilde itromsø.