Eliteserien 2023: Tromsø IL - HamKam

Et TIL-lag med heng på gullkampen fikk besøk av et hardtkjempende HamKam, som kunne ta et godt steg unna nedrykkssumpa med poeng på Romssa Arena. «Gutan» jaktet sin femte strake hjemmeseier, etter å ha slått Brann, LSK, Sandefjord og RBK i tur og orden. TIL har hatt et godt tak på HamKam, men de tre siste seriekampene mot HamKam hadde TIL kun vunnet med ett mål, så alt lå til rette for en tett og jevn kamp på Romssa Arena.

Etter festkvelden mot Rosenborg sist var oppmøte på Romssa Arena godt, og drevet frem av Forza Tromsø gikk TIL rett i strupen på HamKam, og de første 20 minuttene handlet det meste om Gutan. Allerede etter et kvarter fikk HamKam sin første beskjed fra dommeren om å bruke kortere tid på innkast og dødballer.

Helt ut av ingenting sendte tidligere TIL-flopp Oliver Kjærgaard HamKam i ledelsen etter 23 minutter - totalt mot spillets gang. Men etter en beskjed fra VAR-rommet ble dansken avvinket for offside. Det var skremmeskuddet de rødhvite trengte, for grepet ble strammet skikkelig de påfølgende minuttene.

Jakob Napoleon Romsaas fortsatte storspillet og var nær et nytt kremmerhus da han banket ballen i tverrliggeren, men i det påfølgende angrepet viste Sakarias Opsahl hvordan det skal gjøres. Midtbanespilleren scoret sitt første mål for sesongen da han sendte av gårde et lurt langskudd - via et HamKam-bein og i mål - og dermed tok TIL oppskriftsmessig ledelsen.

Midtbanekollega Ruben Yttergård Jenssen ville ikke være noe dårligere et par minutter senere: En frekk finte og lur avslutning, via en motspiller, og dermed doblet TIL ledelsen til pause.

HamKam var ikke ufarlige og spesielt på dødballer skapte de en del trøbbel for «Gutan». Men mest trøbbel skapte Pål Alexander Kirkevold da han brøytet seg forbi flere TIL-spillere, før han serverte nevnte Kjærgaard til scoringen sin - via stolpen og inn, til 2-1.

Dermed var det kamp igjen på Romssa Arena, med 40 minutter spilletid igjen.

I andreomgang var det TIL som fikk føle VARs vrede, da Nordås banket ballen i mål - men ble avvinket for offside.

Den siste halvtimen på Romssa Arena var tett og begge lag hadde sine nesten-muligheter, men TIL «sto han av» - og tok sin femte strake hjemmeseier. Dermed lever drømmen om seriegull i Tromsø.

TILs beste var Ruben Yttergård Jenssen.         Dommer: Jan Morten Tennøy, Nore Neset

Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsen. Kilde Nordlys.