Eliteserien 2023: Molde - Tromsø IL

AKER STADION (Nordlys): Tromsø IL dro til Rosenes by for å måle krefter med et medaljejagende Molde sent mandag kveld, i det som skulle vise seg å bli en ny maktdemonstrasjon på bortebane. Først sendte 18 år gamle El Hadji Malick Diouf «Gutan» opp i ledelsen med en suser fra distanse – og så ble Molde regelrett feid av banen.

Etter at Mai Traoré hadde doblet TILs ledelse ti minutter ut i andreomgang ringte alarmklokkene for Molde. Midtveis i andreomgang byttet hjemmelaget inn 40-millionerskjøpet Veton Berisha og ingen ringere enn Magnus Wolff Eikrem, i jakten på scoring. 

Da svarte TIL-trener Gaute Helstrup med å sette inn egenproduserte Jens Hjertø-Dahl – som ble myndig en drøy time etter kampslutt.

Et år eldre Jakob Napoleon Romsaas startet kampen og gjorde det meste annet, utenom å score, på hjemmebanen og lekegrinden til fjorårets suverene seriemestere.

To scoringer til og tidvis svært godt spill gjorde mandagens oppgjør til en festaften for Gutan, som vant i Rosenes by for første gang på 13 år. Seieren betyr også at TIL har alt i egne hender i sesonginnspurten, og med fire gjenværende kamper ligger de på en imponerende – og aller mest overraskende – sølvplass.

– Jeg hadde ikke kommet til TIL sist gang vi vant her, så dette var en ordentlig solid gjennomkjøring. Det er kjempesolid, vi forsvarer oss godt, slipper til lite muligheter, og tar vare på muligheten offensivt. Til tider har vi godt offensivt spill, sier sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen til Nordlys like etter kampslutt.

TILs suksesstrener Gaute Helstrup mener det først og fremst var en lagsinnsats som førte til storseieren i Møre og Romsdal.

– Den troen på at vi skal prestere godt og konkurrere er i bunnen, så er det et ekstremt samhold og innsats i gruppa som gjør det mulig, det imponerer meg.

– Jeg husker dårlig og det er vanskelig å si hvor høyt på lista over borteseiere dette kommer, men det føles veldig godt nå, å vinne i Molde. Vi har ikke knekt Molde-koden de siste årene, men i dag gjør vi jo det, sier Gaute Helstrup til Nordlys med et stort smil.

Super-innbytter

En som også bidro sterkt til å knekke Molde-koden var Lasse Nordås (21). TILs store spisshåp ble nok en gang avgjørende, etter at han punkterte kampen med sine to første mål for Gutan etter comebacket.

– Jeg er imponert over ham. Han hadde en god kamp sist mot Viking og gjør en ny god kamp i dag. Mai (Traoré) jobber ræva av seg der oppe, så vi føler oss enda sterkere når vi har de guttene å velge mellom, sier Helstrup.

Sportssjef Kræmer-Andressen mener det er mer i vente for spilleren som ble hentet på permanent overgang fra Bodø/Glimt i sommer.

– Vi har vært tålmodige med Lasse, han hadde en rygg han slet med da han kom, vi måtte ta det litt rolig, så har vi bygd han opp. Vi vet at han er spennende, det var derfor vi var glade for å få ham inn, men vi må være tålmodig videre også. Vi tror han kommer til å bli en ordentlig god TIL-spiss.

Ruben Yttergård Jenssen fremhever at TILs etter hvert brede spillertropp gjør at innbytterne ofte setter sitt preg på kampene. Som Lasse Nordås har gjort fra benken i to kamper på rad, med to målgivende pasninger mot Viking og to scoringer mot Molde.

– Lasse gjør en utrolig god jobb når han kommer inn og før det er Mai også god, så vi har mye å velge mellom. Lasse har vært kjempegod på trening og vi har en utrolig god tropp nå. Det er konkurranse om alle plasser og alle pusher hverandre på trening, noe som gjør at vi får gode økter, som gjør at vi blir bedre, sier kapteinen.

Klar Helstrup-tale

Lasse Nordås er en spiller som kan gi TIL mange trillebårlass med penger i fremtiden. Men han er også to-tre år eldre enn trioen Diouf, Romsaas og Hjertø-Dahl. To-tre år som gjør at den trioen skiller seg ut på overgangsmarkedet. 

Derfor snakker TILs hovedtrener veldig konkret om tenåring-trioen, og budene som vil komme i vinter. For spørsmålet er ikke om budene kommer, men hvor mange sifre de innehold.

– Jeg kan nevne tosifret antall gutter vi har på 20 år og yngre som har et kjempepotensial. Jeg håper at vi er i en så god posisjon økonomisk at vi kan takke nei til bud som kommer i vinter, for det vil være interesse for mange av disse, starter TILs hovedtrener.

I år etter år etter år har han gjort underverker med små ressurser, før de mest lukrative spillerne har blitt solgt videre – for etter hvert gode summer. Nå håper TIL-sjefen at årets sesong kan være en ny tidsregning.

– Vi vil bli et bedre lag. Da må vi beholde for eksempel Malick og Jens og sørge for at de blir enda bedre her før vi eventuelt selger de fortsetter Helstrup.

Det er på mange måter det neste trappetrinnet for TIL, både på banen – men kanskje først og fremst utenfor. Dersom de er i stand til å beholde sine mest talentfulle spillere i noen år til, er det fullt mulig å drømme om overgangsrekorder i Nordens Paris.

– Det er neste steg. Det er selvfølgelig skryt til ledelsen og hele klubben, at vi har klart å bygge økonomi og klubb på mange områder nå. Vi ønsker å komme dit at vi kan si nei til mange av disse budene, melder han tydelig.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at den lokale 2005-modellen Jens Hjertø-Dahl er på blokken til mange klubber i utlandet. Den høyreiste midtbanespilleren blir 18 år tirsdag og er ventet å signere en ny langtidskontrakt i nær fremtid, noe som er en sentral del av klubbens strategi

I sommerens overgangsvindu takket TIL nei til et bud på opp mot 20 millioner kroner for Jakob Napoleon Romsaas, noe som ville vært fiksjon for noen få år siden. 

Men det viser hvor effektiv TIL-butikken er blitt: Det offensive stortalentet ble hentet fra Skeid i februar, for en overgang som kan koste tre millioner kroner om alle klausuler slår til. En liten uke senere i februar, for en betydelig mindre totalpakke, ble forsvarsspilleren El Hadji Malick Diouf hentet fra Academie Mawade Wade i Senegal. 

Begge 2004-modellene har markert seg nok i debutsesongen i nord til at større klubber i utlandet har vist interesse. Også Runar Norheim (18), med flere, kunne blitt nevnt i samme åndedrag. TIL-stallen er bedre stilt enn på mange år.

– Det svei litt

Det er fra den venstre vingbacken El Hadji Malick Diouf har markert seg, i to tøffe bortekamper på rad, to av hans beste prestasjoner i TIL-drakten. Med sin uredde spillestil og presise venstrefot har forsvarsspilleren vist gryende form og kronet det hele med en vakker scoring mot Molde, til Helstrups store begeistring.

– Det er gøy å se Malicks utvikling. Jeg synes han var god sist og veldig god i dag, men han er bare 18 år, så det er ikke gitt at han presterer slik hver gang. Han er mye mer moden nå enn i april og mai, han har vokst og det vil fortsette, skryter TIL-treneren.

I løpet av årets sesong har senegaleseren havnet i begivenhetenes sentrum, på godt og vondt.

– Det var nok noen tøffe nedturer for ham med røde kort og tap på overtid i sommer, jeg tror han er blitt sterkere av det.

Helstrup vet hvor TIL er i hierarkiet, at spillersalg er en nødvendighet for klubbens videre drift og på mange måter eksistens på toppnivå. Men alt til sin tid. 

– Det er fint at de (spillerne) har ambisjoner og flere av dem kommer til å bli solgt videre, men de skal først gi et solid bidrag til TIL før de pakker baggen og forlater oss.

Har du snakket med klubbens ledelse om dette?

– Vi prater samme språk, det gjør vi. Det har vært naturlig at vi har sluppet mange av de vi har gjort tidligere, forklarer Helstrup.

Men det er ikke alltids like lett å se en spiller i rivende utvikling forlate klubben.

– At vi solgte Casper, det svei litt. Vi mistet en god spiller, men vi fikk inn penger og bygger klubb og spillertropp med de pengene, sier Gaute Helstrup til Nordlys.

Mandag kveld svei nok nettopp den overgangen også for Casper Øyvann.

TILs beste var Jostein Gundersen         Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.
Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsen. Kilde Nordlys

 

Del dette: