Cup NM 1.runde 2023: Hammerfest IF Stein - Tromsø IL

Romsaas noterte seg for to mål og målgivende pasninger, da TIL enkelt vant 8–0 mot Hammerfest i den første cuprunden.

Han var ikke alene om å score to, det samme gjorde også Mai Traore, Tobias Hafstad og Jens Hjertø-Dahl i det som er det første steget mot en cupfinale på senhøsten.

Det var åpenbart aldri tvil om at et reservepreget «Gutan» skulle gå videre, og ledelsen var 5–0 allerede til pause.

For blant annet Romsaas var dette debuten fra start, etter at han i vinter ble hentet til Tromsø fra 1.-divisjonsklubben Skeid. Overgangen ble mye omtalt, spesielt da det kom ut at Bodø/Glimt helt på oppløpssiden ønsket å kuppe Romsaas.

Selv slo den da 18 år gamle spilleren klart fast hva han foretrakk, da overgangen var klar.

– De har vist at de er en klubb som kan vinne litt da, men jeg tror ikke det hadde blitt så mye spilletid. Bodø er ikke et så veldig fint sted å bo heller, sa Romsaas til iTromsø den gangen.

Erkjenner sentralt punkt

Et første steg for 18-åringens karriere i TIL ble tatt i cupkampen, der han i tillegg til de to målene var nest sist på flere av de andre.

–Vi kom hit for å vinne. Vi spilte bra, det var gøy og vi vinner med mange mål. Gøy å score litt også, sa Romsaas på iTromsøs direktesending fra Vår Energi Arena umiddelbart etter kampslutt.

Selv vet han godt hva han må jobbe med for å ta en fast plass i en førsteellever som på noen plasser har fått betydelig konkurranse.

– Jeg må venne meg til å løpe hjem. Jeg skal trene hardt, så kommer det etter hvert, sier han åpenhjertig.

De tok meg veldig godt imot etter alt. Det setter jeg stor pris på. Jeg liker spillergruppa, og gleder meg til fortsettelsen, sier Romsaas som betrygger alle med at han er helt frisk etter den alvorlige skaden som kunne stoppet hele TIL-overgangen i vinter.

– Jeg er helt frisk nå, sier Romsaas.

Sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen fastslår at Romsaas er relativt nære et gjennombrudd i TIL, men poengterer at det kan ta litt mer tid.

– Vi håper at han nærmer seg mer og mer A-lagsfotball og kommer seg i form etter skaden han hadde tidligere i vinter, sier Kræmer-Andressen.

– Det er mest bare tilfeldig at han ikke har hatt mer spilletid, da kampbildene kanskje ikke har passet han, sier sportssjefen til iTromsø.

Han understreker at konkurranse i de offensive midtbanerollene er tøffe hos TIL om dagen, blant annet gjennom at en type som Yaw Paintsil raskt har tatt steg.

– Yaw og flere med han er gode om dagen, og Jacob må bare stå på, sier Kræmer-Andressen til iTromsø.

Hovedtrener Gaute Helstrup er klar på hva han forventer.

– Jakob skal vi fortsatt plage litt på det han gjør defensivt. Det er en del av de forflytningene han skal ha enda mer gjenkjenning og automatikk på. Han har mye artig i det offensive, sier Helstrup til iTromsø.

Når det gjelder hvor raskt det vil gå, vil sjefen ikke love noe umiddelbart.

– Vi diskuterer det hele veien. Vi ser at han tar det ganske fort, samtidig som det an være at han trenger tid for å ta prinsippene og det å bygge en eliteseriekropp, for å stå kamp etter kamp. Klarer han ta det i løpet av de neste to-tre månedene så blir vi imponert, men det er mulig, sier Helstrup som også la merke til den lekne detaljen, da Romsaas slo ballen over både hodet på seg selv og motstanderen i et forsøk på å komme seg forbi.

–Han er en kreativ spiller. Vi har veldig lyst at han skal ha den leken i seg.

Når det gjelder angrepskollega Mai Traore, fikk han 60 minutter etter skaden.

– Jeg blir overrasket om han starter mot Haugesund. Nå har han to fulle fotballløkter med full trykk i de siste ti ukene, så det er ikke mye. For han å få drakten på og score mål, det har en kjempeverdi for ham. Han håper vi er veldig aktuell for en tropp, sier Helstrup.

– Ikke vits å dra hit på 80 prosent

En annen startdebutant var det tromsøværingen Jens Hjertø-Dahl som fikk på defensiv midtbane. Han kjemper en hard kamp mot meget etablerte spillere som Ruben Yttergård Jenssen og Sakarias Opsahl om spilletid.

– De nærmeste ukene er målet å få flere innhopp i Eliteserien, så tar vi det derfra, sier Hjertø-Dahl til iTromsø.

Casper Øyvann var tilbake fra start etter en skade han ble operert for i vinter Han gleder seg over at så mange unge spillere grep muligheten til å vise seg fram, tross av at det var mot såpass begrenset motstand.

– Mange får sjansen i dag som ikke har spilt mye før på A-laget. Det er fint for dem, og så får vi en kamp i beina. Når vi gjør det på en skikkelig måte kan vi få mye ut av det, sier Øyvann til iTromsø.

Han roser lagets gjennomføring.

– Den er ganske bra, selv om kanskje tempoet droppr litt. Motstanden er som den er, det vet vi jo. Det er ikke noen vits å komme opp hit på 70–80 prosent, da får vi ikke noe ut av det, sier bodøværingen videre.

Selv håper han å kunne bidra enda mer allerede mandag mot Haugesund borte, noe som vil bety at han starter på nytt. Et behov TIL har ettersom Christophe Psyche er skadet.

– Forhåpentligvis kjennes kroppen grei ut etter i dag, og da håper jeg å bidra mer der enn det jeg har gjort i de to innhoppene. Kroppen kjennes bra ut nå, og det kjentes fint ut underveis. En litt roligere kamp enn i eliteserien, sier han.

– Nivået i tredjedivisjon er blitt mye høyere. Resultatet til slutt ser stygt ut for dem, men vi får en god start. Da får vi ro og de må lengre frem. Men vi var spent på hva som ventet oss, og hadde respekt for Hammerfest, avslutter Helstrup

TILs beste var Jacob Napoleon Romsaas      Dommer Magnus Henriksen, Tjelle

Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsens..Kilde itromsø.

Del dette: