Eliteserien 2021: Tromsø IL - Haugesund FK

1) Utrolig men sant, TIL vant på Alfheim!

En skrekkelig 2021-sesong ble akkurat litt bedre for «Gutan». Utrolige ni kamper på rad ble spilt før de klarte å vinne på egen hjemmebane.

Og det foran et Alfheim-publikum på 2.981 tilskuere, på en arena som kunne fylle opp så mange de ønsket for første gang siden før koronaens inntog i mars 2020.

27. oktober 2019 slo TIL Ranheim hjemme på Alfheim i Eliteserien. I skrivende stund er det 707 dager siden.

TIL hadde sammen med Forza Tromsø fylt opp hele det ene feltet nord på tribune vest. De fikk akkurat den festen de hadde håpet på med 2–0-seier.

TIL hadde ballen, presset bortelaget og førte spillet fra start av. Uten at noen sjanser ble skapt. Før i det klokka var i ferd med å passere 23 minutter. Ruben Yttergård Jenssen fant August Mikkelsen på løp inn bak Haugesunds forsvarsfirer. Han dro av motspilleren sin, og fant seg selv alene med Egil Selvik i bortelagets mål.

Mikkelsen siktet høyt på første stolpe, men skuddet ble reddet. Ballen gikk i en bue mot bakre stolpe der Runar Espejord skulle heade ballen i mål med sin nyfargede hårmanke. Han fikk en dytt i ryggen av rutinerte Alexander Stølås. Noen dommere ville blåst straffe, Tommy Skjerven lot være.

Men ikke mer enn tre minutter gikk før Alfheim kunne juble.

August Mikkelsen skaffet et frispark midt på Haugesunds halvdel. Sakarias Opsahl slo innlegget. Det headet Christophe Psyche videre mot målet, før nevnte Stølås styrte det videre inn i mål. 1–0, og mer skulle det bli!

3) Luftens baron

Mye har vært sagt og skrevet om August Mikkelsen denne sesongen. Men måten han ledet Gutan mot Haugesund, er åpenbart verdt et eget punkt.

32 minutter ut i kampen fikk Tomas Totland ballen på Haugesunds venstre side, inne i 16-meteren. Innlegget var på vei mot Runar Espejord, men passerte TIL-profilen.

Ut av ingenting dukket 168 centimeter høye August Mikkelsen opp, og headet ballen utagbart i hjørnet. 2–0!

4) Benket «Kobra»

Zdenek Ondrasek var ikke med til Lillestrøm forrige helg, fordi han slet med en ribbeinsskade. Det fikk ingen sportslige konsekvenser for «Gutan» som i stedet vant 2–1 på Åråsen. En meget sterk borteseier.

Mot Haugesund var Ondrasek på benken fra start, med forklaringen at han fortsatt hadde litt vondt. Dermed hadde TIL en god gammeldags joker på benken i den 32 år gamle tsjekkiske spissen.

Han kom inn for Espejord med drøyt 20 minutter igjen å spille, og vant noen viktige dueller for

5) Pusterom i bunnstriden

Sarpsborg 08 vant lørdag. Brann spilte uavgjort Mjøndalen søndag. Og Stabæk tapte mot Glimt. Dermed ble seieren mot Haugesund åpenbart viktig for å skape litt avstand til lagene bak.

Ni kamper gjenstår, og med tanke på at Gutan har tatt knekken på Alfheim-spøkelset, ligger Gutan desidert best an av lagene som spiller om å unngå nedrykk.

TILs beste var August Mikkelsen.                Dommer var Tommy Skjerven Kaupanger IL.

Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsen.            Kilde Itromsø.