OBOS-ligaen 2020: Raufoss IL - Tromsø IL

Forutsetningene før kampstart var klare. Ettersom Sogndal slo Grorud lørdag ettermiddag måtte TIL ta ett poeng mot Raufoss på Toten for å fjerne all tvil. Med 56 poeng før dommeren blåste i gang søndag ettermiddag skilte det seks poeng ned til Sogndal, og fire til LSK med tre kamper igjen for «Gutan».

Fra fortvilelse til eufori

Det så lenge bekmørkt ut for «Gutan», faktisk helt kullsvart. Helt til det 90. minutt, da fortvilelse ble snudd til ren eufori.

For på stillingen 1–0 til Raufoss, fikk TIL frispark rett utenfor boksen. Eric Kitolano og Ruben Yttergård Jenssen stilte seg opp for å ta det, og det var sistnevnte som tok ansvaret.

Og den hjemvendte sønnen, som kom til TIL for å ta laget sitt tilbake til Eliteserien, bøyde ballen i lengste hjørnet.

1–1-målet førte til en eksplosjon av jubel, for det sikret «Gutan» opprykk til Eliteserien.

TIL-dominans

Dermed er det i grunn helt ubetydelig hvordan resten av kampen utspilte seg, men den var i så fall slik:

Gaute Helstrups menn startet desidert best, og ledet an fra første sekund. Allerede etter snaut fem minutter spilte Eric Kitolano igjennom Mikael Norø Ingebrigtsen - sistnevnte for dagen i en spissrolle. Avslutningen gikk rett på Raufoss-keeperen.

Ti minutter ut i kampen headet kaptein Simen Wangberg rett utenfor, og TIL fortsatte trykket for å ta ledelsen, uten å lykkes.

Raufoss fikk låne ballen litt, og kom med et skremmeskudd etter 17 minutter da de kom fri på sin venstreside. Innlegget kom, og skuddet gikk rett utenfor Jacob Karlstrøms mål.

Men TIL-dominansen fortsatte, og før klokka tikket opp til 20 minutter hadde «Gutan» en dobbelsjanse der minst en av dem burde vært mål.

Først klinket Anders Jenssen til fra 12 meter etter en dødball. Skuddet hadde retning opp i vinkelen, men ble reddet. Sekunder senere ble Eric Kitolano spilt alene igjennom. Avslutningen gikk stolpe ut.

Hjemmelaget scoret først

Da kunne det ikke gå annerledes enn at hjemmelaget måtte ta ledelsen. Et innlegg fra venstresiden gikk igjennom nesten hele feltet. Men ingen markerte Matias Belli Moldskred. Han skjøt ballen resolutt inn bak Karlstrøm etter 25 minutter. Og plutselig var den teoretiske muligheten om et sikkert opprykk borte.

Minuttene inn mot pauose ble langt mer jevnspilte, uten at verken TIL eller Raufoss klarte å skape de helt klare sjansene.

Nære ny TIL-baklengs

Hva TIL-trener Gaute Helstrup sa til sine disipler i pausen vites ikke, men det ga ikke TIL en vitamininnsprøytning de første minuttene av 2. omgang. For Raufoss skapte en stor sjanse fem minutter etter pause. Strand Nilsen spilte den ut til Filip Brattbakk, som fikk brukbart treff. Heldigvis var Karlstrøm med på notene og fikk vippet ballen over mål.

Etter det tok TIL over og dominerte kampen, uten at de skapte det helt store. Et par brukbare innlegg og noen småfarlige dødball var det TIL fikk til.

Sikret opprykket

Men det var hjemmelaget som skapte de største sjansene, og etter 64 minutter fikk målscorer Moldskred stå mutters alene i feltet etter et godt slått frispark. Headingen klarte han ikke å styre i mål, noe som gjorde at det fremdeles var håp for TIL å sikre seg opprykket i denne kampen.

«Gutan» presset Raufoss på tampen, uten å få uttelling - helt til Ruben Yttergård Jenssens befriende frispark på tampen.

TILs beste spiller: Eric Bugale Kitolano.                                                 Dommer var: Mischa Kellerhals, Orre IL

Utarbeidet av Mathias William Martinsen og Per Salomonsen.        Kilde: Itromsø