Eliteserien 2019: Sarpsborg 08 - Tromsø IL

Onni Valakaris 1–0-mål etter 12 minutter bar bud om det som kunne blitt en sjeldent god borteopplevelse for TIL. Men så feil skulle vi ta.

TIL måtte se hjemmelaget lage 1–1 (29 minutter), 2–1 (51 minutter) og 3–1 (53 minutter) før det var spilt en time, og dermed var kampen i praksis avgjort.

Måten og tidspunktene målene kom på må irritere Simo Valakari grenseløst. For her florerte det av muligheter til å stoppe nettkjenningene. 1–0 kom etter at hele laget «glemte» Kristoffer Zachariassen på bakre stolpe. 2–1 etter et dødballmål. Og 3–1 etter at kaptein Simen Wangberg skled rett i forkant.

Hver for seg er det slikt som kan skje, men når det skjer i samme kamp blir det fortvilende for dem som holder med TIL. Det viser igjen også hvorfor laget bare er to poeng unna kvalik og fire poeng unna direkte nedrykk.

Til Gutans fordel taler det at de har to hjemmekamper igjen av de tre siste kampene. 5–0 mot Kristiansund og 4–2 mot Ranheim gir nok selvtillit før Vålerenga og Stabæk kommer innom.

2) Bunnstriden kan leve helt til siste runde

Sarpsborg 08-spissen med nummer 48 på ryggen er kjent for en spillestil på grensa. Mot TIL var det intet unntak, og angrepsspilleren var involvert i flere situasjoner i førsteomgang. En av disse endte i gult kort, og kanskje ville en annen dommer sendt Lafferty ut allerede før pause?

Uansett valgte dommer Espen Eskås å la Lafferty fortsette på banen.

4) Onni Valakaris scoringsbonanza fortsetter

TIL er i ferd med å få frem en målfarlig midtbanespiller. Det er ikke vanlig kost hos «Gutan». Onni Valakari scoret sitt syvende mål for sesongen da han headet inn 1–0-ledelsen på pasning fra nesten dobbelt så gamle Morten Gamst Pedersen etter 12 minutter og syv sekunder på Sarpsborg stadion.

Målet sender han opp blant de 15 mestscorende i Eliteserien – og topp tre blant midtbanespillerne.

Og for TILs del er det beste at han bare er 20 år. Vel vitende om at klubben bare betalte et par hundre tusen kroner da han ble hentet sommeren 2018 fra Finland, vil et eventuelt salg være meget lukrativt for TIL.

Flere mål på U21-landslaget på toppen av eliteseriemålene gjør at mange har god kjennskap til Valakari. Ingen vet selvsagt hva en salgssum ender på, og TIL har heller ikke satt noen pris.

Men det de fleste bør spørre seg om når det gjelder Valakari er hvor lenge han blir i klubben.

5) United-talentets mål ble en fattig trøst

Aidan Barlow, utlånt fra Manchester United i høst, brukte bare et par minutter på å score etter at han kom inn mot Sarpsborg. En flott scoring som han selv trolig vil huske.

Rett i vinkelen på en pasning fra Morten Gamst Pedersen, tidligere Premier League-proff, gjør seg på CV-en.

Alt taler for at Barlow er ferdig i TIL etter sesongen uansett hva som skjer.

TILs beste var Morten Gamst Pedersen.         Dommer var Espen Andreas Espås fra Bekkelaget.

Utarbeidet av Per Salomonsen.                       Kilde itromsø.