Eliteserien 2018: Tromsø IL - Haugesund FK

1) Den usannsynlige målscorerenheller ikke særlig vellykket.

Mye av spillet ble automatisk dratt mot TILs høyre side, noe Andersen ble skadelidende for i sin første kamp fra start siden i november 2017 mot Brann borte.

Så kom pausen, og TIL hadde åpenbart fått snakket litt sammen. Særlig småspillet sammen med meget gode Daniel Berntsen ble synlig. Duoen ble nærmest som et radarpar å regne de første 20 minuttene etter halvtidshvilen.

Så fikk han muligheten etter et fint gjennomspill av nevnte Berntsen, og i god gammel Magnus Andersen-stil satte han ballen sikkert i mål fra åtte meter etter 61 minutter. Det har ikke skjedd i Eliteserien på to år for Andersen. Sist gang var mot Viking 21. august 2016.

2) Markeringssvikt ga marerittstart 

Foran oppgjøret var det store forventninger til hva «Gutan» skulle prestere etter en meget sterk vår på Alfheim. Kun en gang i vår gikk laget av egen hjemmebane med tap.

Da passet det dårlig på en god nordnorsk sommerdag at Simen Wangberg misset markeringen på Christian Grindheim etter bare fem minutter. Sistnevnte fant Ibrahima Kone som kontrollert sendte Haugesund i ledelsen.

Det satt TIL tilbake, uten at de la om spillestilen av den grunn. Laget produserte en rekke sjanser – hele 11 i tallet – mot bare Haugesunds tre. Mot slutten var det nærmest utrolig at TIL ikke utlignet til 2–2.

Men «Gutan» var ikke god nok der det gjelder. Foran begge mål. Dermed er laget i skrivende stund litt i ingenmannsland midt på tabellen med 26 poeng.

3) TIL har en juvel fra Bodø

I en kamp der mange skuffet leverte Daniel Berntsen en strålende kamp i rollen foran midtbanen, og bak Runar Espejord på topp. 

Berntsen har siden han kom til Tromsø i mars fundamentert plassen sin på laget. Med sin slepne stil, raske oppfatningsevne og uselviske spillestil gjør han alle rundt seg bedre.

Og det beste av alt er vel at Glimt ikke fikk hentet han tilbake i vår. Verdt inngangspengene alene i slike kamper – selv om det ikke betyr noe i det store bildet når TIL ikke vinner hjemme.

4) TILs nyeste spiller måtte se kampen fra tribunen

iTromsø avslørte søndag formiddag at Onni Valakari (18) var blitt klar for TIL. Simo Valakaris sønn har skrevet en kontrakt med TIL ut 2021-sesongen. Noen timer seinere kom klubben med bekreftelsen på at vingen var klar for en overgang fra den finske eliteserieklubben TPS Turku. 

TIL ved sportssjef Svein-Morten Johansen var tidligere i uka på tur i Finland. Der møtte han blant annet Onni Valakari.

Med en prislapp på opp mot 200.000 kroner blir Valakari en billig investering. Det åpenbare spørsmålet er hvordan et far-sønn-forhold vil påvirke klubben og spillergruppa. Modig er det uansett av Simo Valakari og TIL å ta dette grepet.

5) Hva gjør TIL videre på overgangsmarkedet?

Et TIL-lag i økonomisk rød sone har fått tilgang på midler fra lokale investorer og Trond Mohn. Det betyr at de har en viss handlekraft når den rette spilleren kommer. TIL kan komme til å signere flere spillere innen kort tid, og har uansett bare 10 dager igjen til overgangsvinduet stenger på kvelden den 15. august.

TIL jakter etter det iTromsø vet både spiss, midtbanespiller og venstre stopper. Litt over hele fjøla med andre ord. I tillegg har klubben ryddet plass ved å terminere avtalen til Elhadji Mour Samb og sende Oliver Kjærgaard på lån til Nest- Sotra.

TILs beste var Morten Gamst Pedersen.      Dommer var Kristoffer Hagenes Hovding IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen.      Kilde: Itromsø.

Del dette: