1.divisjon 2014: Tromsø IL - Alta IF

Stor glede i TIL-leiren etter sein scoring.

KOMMENTAR: Historien viser at poengfasten bør fortsette om opprykket skal bli en realitet.

Forrige helgs 2-0-seier mot Fredrikstad ble fulgt opp av 1-0 mot Alta i ettermiddag. Etter et sjansesløseri i første omgang gjorde midtspiss Zdenek Ondrasek jobben på overtid, og sendte Alta hjem poengløse. Ondrasek har fått mye kritikk for manglende målteft. To mål på to kamper viser at han er på vei tilbake på et nivå han bør være på.

Sist TIL var i 1.-divisjon i 2002 gikk det 14 kamper (10 seirer og 4 uavgjorte) uten at laget tapte. Først i den 15. serierunden på bortebane mot Sandefjord måtte laget se seg slått.

Selv etter den starten var laget langt fra suverene i en tøff 1.-divisjon, og måtte vente til langt utpå høsten før opprykket var sikret. Det forteller litt om hvor lista må ligge for å være i toppen.

Likevel er det ingen tvil om at den solide starten var sterkt delaktig i å sende klubben opp en divisjon på første forsøk den gang. Klarer TIL å spille i nærheten av like mange kamper uten feilskjær vil mye av grunnlaget for eliteseriespill i 2015 være lagt.

Ondrasek avgjorde for Tromsø i siste minutt

Siden 1.-divisjon i 2001 ble økt til 16 lag, hvorav to av disse har rykket rett opp, har man i snitt måtte ha 60 poeng for å ta den andre og siste plassen.

Det betyr 20 seirer på de 30 serierundene.

For å oppnå dette målet ligger nøkkelen i hva klubben gjør på bortebane. Før bortetriumfen mot Fredrikstad hadde ikke TIL tatt tre poeng borte fra Alfheim i seriespill siden høsten 2012.

Med spillerne TIL nå har til rådighet bør det være mulig å styre også bortekampene. Plukker TIL inn tre poeng i annenhver kamp vil det rekke til opprykk om man gjør jobben på hjemmebane.

Hjemme bør Nilsens elever feie det meste av motstand av banen.

I dag kunne TIL vunnet med både tre og fire mål dersom uttellingen hadde vært til stede. ”Gutan” bør være i stand til å vinne minst 12-13 av de 15 oppgjørene som skal spilles på Alfheim.

Da må det være betryggende for Steinar Nilsen å se at laget skaper sjanser. Mer urovekkende er det selvsagt at de ikke omsettes i mål før Ondrasek scorer på overtid.

Slik jeg ser det er det viktigste for TIL å ta poeng nå i de første rundene. Da spiller det mindre rolle hvordan seierne kommer. Finspillet får komme senere når laget er mer innkjørt.

I en kravstor fotballby som Tromsø er det til syvende og sist resultater som teller.

Seks poeng på to kamper betyr at varen så langt er levert.

TILs beste var Miika Koppinen.          Dommer var Kjetil Thorsbø Hansen fra Hauerseter.

Utarbeidet Per Salomonsen.    Kilde: itromsø.

Del dette: