UEFA Cup gruppespill 2013: Tromsø IL - Anzhi

Runar Espejord i kamp mot Anzhi.

TROMSØ-ANZHI 0-1 (0-0).

Tiraspol: I Europa Leagues gruppe L var alt avgjort før den siste runden ble spilt torsdag kveld. Verken Sheriff eller TIL hadde vunnet en eneste kamp i gruppespillet, og hadde ingen mulighet for avansement.

Tidlig scoring
”Gutan” fikk en verst tenkelig start på kampen. Fire minutter var spilt da Cadu stanget hjemmelaget i føringen, foran et passivt TIL-forsvar.

Ti minutter senere burde det stått 2-0 i Tiraspol. Benjamoin Balima slo ballen inn i feltet, og Ismail Isa var helt alene med Benny Lekström. Sisteskansen avverget med en glitrende benparade.

Tverrliggertreff
Gjestene fra Tromsø var slett ikke ufarlige i 1. omgang, og etter 19 minutter var de nære ved å utligne. Ruben Kristiansen ladet kanonen på 25 meter, og banket til. Ballen fikk en merkelig bue, og keeper Vjekoslav Tomic fikk så vidt slått ballen i tverrliggeren. På returen ventet Morten Moldskred helt alene, men han fikk aldri til en ordentlig avslutning.

Giftig Isa
I den andre enden av banen viste Ismail Isa hvordan det skal gjøres. Etter et par misbrukte sjanser satte han inn 2-0 etter 37 minutter.

Benjamin Balima kom fremover på høyrekanten, og fant pannebrasken til Isa i feltet. Sheriff-spissen parkerte Adnan Causevic i boksen, og doblet ledelsen for vertene.

Svakt tempo
Med 2-0 til pause virket kampen kjørt, og etter hvilen slet ”Gutan” med å få fart på eget spill. Ved flere anledninger ble de gående i veien for hverandre, og tempoet i kampen sank betraktelig.

Et kvarter ut i omgangen kom den første målsjansen, og det var TIL som var frempå. Thomas Drage slo ballen inn i boksen, og Causevic styrte ballen mot mål. Nok en gang var Tomic god, og keeperen var raskt nede og avverget.

Tok kontrollen
Etter Causevics mulighet virket vertene fra Moldova utmattet, og de gulkledde ble rundspilt av Tromsø. ”Gutan” vartet opp med flere lekre kombinasjoner, og eide banespillet totalt. Men det viktigste manglet – scoringen.

Mot slutten mistet TIL banespillet, og hjemmelaget tok over kontrollen. De var nærmere 3-0 enn TIL var scoring, men det kom ikke flere mål i Moldova.

Dermed tok TIL totalt ett poeng på seks kamper i Europa League, og havnet sist i sin gruppe.Før hjemmekampen mot russerne i Europa League sto TIL med ett fattig poeng på tre kamper. For å bevare troen på Europa League-avansement burde TIL ha tatt tre poeng. Men TIL sliter tungt i hjemlig serie, og prioriterer derfor å stille utvilt til eliteseriekampen mot Brann førstkommende søndag. Derfor gjorde Steinar Nilsen hele åtte endringer fra laget som spilte 0-0 mot Godset søndag. Et lag med en snittalder på 22,5 ble kastet til de russiske ulvene. Blant dem var 17 år gamle Runar Espejord, som fikk sin debut fra start.

Nær sjokkstart

Allerede etter to minutter var Anzhi nære ved å sjokkere det unge TIL-laget. Alexandru Epureanu fikk stige til værs helt uforstyrret på fem meter, men Anzhi-spillerens heading endte heldigvis for TIL rett i klypene på Marcus Sahlman. Anzhi beholdt grepet, og det unge TIL-laget slet med å komme seg oppover i banen. Like før halvtimen var spilt fikk gjestene en ny, stor sjanse. Abdul Razak lurte Jaroslaw Fojut opp i pølseboden og fyrte av fra skrått hold. Marcus Sahlman var lynraskt nede i nærmeste hjørne og fikk avverget til hjørnespark. Etter feberredningen senket tempoet seg betraktelig, og begge lag virket å være fornøyde med å gå til pause på stillingen 0-0.

Sjansefattig

Stillingskrigen fortsatte i 2. omgang, og i minusgradene på Alfheim måtte et utålmodig publikum vente 13 minutter på den første halvsjansen, og nok en gang var Razak sentral. Ivorianeren skar inn i banen før Karlen Mkrtchyan ladet skuddkanonen. Skuddet ble for løst, og ballen trillet langt utenfor målet til TIL-keeper Marcus Sahlman.

Etter 60 minutter ble Thomas Kind Bendiksen byttet inn og Harstadværingen var tydelig spillesugen. Kun få minutter etter at playmakeren ble byttet inn skapte TIL sin aller første målsjanse. Steffen Nystrøm ble spilt i bakrom, og var råsterk som holdt unna en Anzji-forsvarer. Russernes sisteskanse, Evgeni Pomazan, avverget Nystrøms avslutning med en glitrende parade. En energisk Bendiksen løftet hele TIL-laget, og sørget for at det unge TIL-laget presset russerne langt tilbake i banen. Men selv om hjemmelaget eide banespillet klarte de aldri å skape noen målsjanser.

Overtidsmål

To minutter før full tid fikk TIL muligheten. Et hjørnespark fra Bendiksen datt ned i beina på Morten Moldskred, men han ble forstyrret av lagkamerat Josh Pritchard, og klarte derfor ikke å få til en ordentlig avslutning. Mot slutten av kampen virket Anzji storfornøyde med å sikre seg ett poeng, og russerne la seg derfor bakpå. TIL klarte aldri å bryte ned den russiske forsvarsmuren, og det ble de knallhardt straffet for. Tre minutter var lagt til i 2. omgang, og da de var ferdigspilt satte Karlen Mkrtchyan inn 1-0-scoringen. Et innlegg ble slått inn i boksen, og der raget Ahmedov høyest. Han fant Mkrtchyan, som kranglet ballen i mål. Dermed tar Anzji med seg alle poengene hjem til Russland, mens TIL blir liggende helt sist i gruppen med sitt ene poeng.

TILs beste var Jaroslaw Fojut.    Dommer var Danny Makkelie fra Nederland.

Utarbeidet av Per Salomonsen.     Kilde: itromsø.