Tippeligaen 2010: Vålerenga IF - Tromsø IL

Per-Mathias Høgmo og Martin Andresen takker for kampen.

Vålerenga – Tromsø 3-0. Alle medaljevalørene ble avgjort forrige helg, ALT var avgjort, og bare æren sto igjen å spille om. Og hjemmelaget viste seg absolutt som mest ærekjær og konsentrert på Ullevaal, med siste kamp foran eget hjemmepublikum og en medaljeseremoni som ventet i etterkant. Dermed fremsto Vålerengas midtbane ekstremt aggressiv, og i stand til å snappe opp TILs gjentatte feilpasninger og dårlige klareringer. 

Dermed ble nederlaget soleklart. 

Og bare arbeidsmoralen hindret sluttresultatet fra å bli skikkelig stygt. 

– Ja, arbeidsmoralen hadde vi i behold, og den hindret nederlaget fra å bli enda styggere, erkjenner trener Per-Mathias Høgmo. 

– Det er ikke unaturlig at det ble som det ble. Vålerenga fremstår i dag som et veldig samspilt lag preget av stor kontinuitet, mens vi måtte gjøre flere endringer på laget. Dette forsterket forskjellene i presisjon og kvalitet, sier Høgmo, som likevel mener både spillere og klubb skal være fornøyd med sesongen. 

– Ja, vi har levert en solid sesong, og det er dét vi skal huske fra 2010-sesongen, ikke 0-3 i siste kamp, mener han. 

Fellah dagens mann.

Vålerengas Mohammed Fellah var kampens store profil. Ikke bare var han nest sist bak alle Vålerengas scoringer; det var også han som sto bak de fleste av lagets sjanser: 

■ 5. min: Langskudd fra skrått hold, som TIL-keeper Marcus Sahlman rakk ned på, og fikk slått til corner. 

■ 21. min: Langskudd – på nytt slått til corner av Sahlman. 

■ 29. min.: Fellah runder Sahlman etter en kontring av Luton Shelton, men Tom Høgli rekker tilbake og får reddet på streken. 

I tillegg til det Fellah skapte, opplevde også Morten Berre (27. min.) og Luton Shelton (39. min) smellfeite muligheter. Berres heading ble klarert av Fredik Björck, mens Sheltons skudd førte til 1-0 til vertene. 

TIL skapte ikke noen reelle målsjanser, men to halvsjanser: Thomas Drage fikk en mulighet (9. min.) til å komme alene med Vålerenga-keeper Lars Hirschfeldt, men Hirschfeldt var rask nok til å komme først på ballen. I sluttminuttet fikk Tommy Knarvik lade kanonen og levert et langskudd, som samme Hirschfeldt kontrollerte til corner. 

Bedre med Kayke.

TIL hevet seg noe etter hvilen – med Kayke på banen som erstatter for Knarvik. Men hjemmelaget var likevel klart førende, og Fellah var fortsatt banens gigant. 

■ 48. min.: Fellah legger en suveren pasning til Harmeth Singh, som blir felt av Sahlman. Fellah tar straffesparket, men setter skuddet utenfor. 

■ 53. min.: Fellah dribler seg igjennom TIL-forsvaret og lobber over Sahlman, men Miika Koppinen får headet unna. 

■ 64. min.: Fellah skyter, ballen går via leggen til Fredrik Björck og havner i beina på innbytter Mos på bakerste stolpe som styrer inn 2-0. 

■ 71. min.: Innbytter Bengt Sæternes får sin første mulighet; kommer alene med Sahlman etter en av svært mange gjenvinninger, men avslutningen er for dårlig. 

■ 86. min.: Harmet Singh får mulighet alene med Sahlman, men godt hjulpet av en dårlig førstetouch, fikk den svenske keeperen kontroll på ballen. 

■ 90. min.: Fellah får sin siste sjanse i kampen, han lurer Björck, stormer mot TIL-målet og serverer en lekker pasning til bakerste stolpe, der Sæternes får styre inn 3-0. 

I motsetning til i første omgang, hadde TIL flere muligheter til scoring. 

■ 58. min.: Helge Haugen skyter over, etter gjenvinning. Kaykes skudd blir først halvklarert, returen fanges opp av Haugen som skyter over. 

■ 69. min.: Tom Høgli får mulighet til å score sitt første tippeligamål. Både prestasjonen og målsjansen er lekker; Høgli fører ballen, spiller vegg med både Kayke og Remi Johansen, og kommer til slutt på skuddhold innenfor 16-meteren. Hirschfeldt makter imidlertid å slå skuddet til corner.

TILs beste var Marcus Sahlman.   Dommer var Kjetil Sælen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen). 

Oppdatert: 07.11.2010

Del dette: