Tippeligaen 2009: Odd Grenland - Tromsø IL

Sigurd Rushfeldt i kamp.

Et snev av «hangover» fra torsdagens bragd i Bilbao, bidro til at TIL kom på etterskudd i innledningen av en jevn kamp mot Odd Grenland. 

For riktignok hadde hjemmelaget initiativet i den første omgangen, ballen mest – og ballen mest på TILs halvdel. Og riktignok måtte TIL ødsle med kreftene på å løpe imellom og pådra seg et «hav» av hjørnespark. Men fordelingen av de klare målsjansene var ganske jevn. I det 41. minutt headet Morten Moldsred et frispark fra Tommy Knarvik i tverrliggeren. Minuttet senere headet Peter Kovacs et innlegg fra Anders Rambekk i mål. Slik ble kampen avgjort – på et «sårbart» tidspunkt av kampen. 

Hjemmedominans.
Etter fem jevne og avventende minutter, festet hjemmelaget grep om kampen. Kampens første store sjanse (7. min.) var det veteranen Tommy Svindal Larsen som fyrte av; et tilsynelatende avverget angrep på vertenes venstreside, havnet til slutt ute hos Svindal Larsen, som fyrte til fra langt hold, via fingertuppene til Sead Ramovic, i stolpen og til corner. 

To minutter senere kunne Sigurd Rushfeldt brakt TIL i ledelse. Kevin Larsen venter rutinert på venstrekanten (19. min.) til øyeblikket hvor han kan slå et perfekt innlegg. Innlegget treffer Rushfeldt, men headingen til lagkapteinen er for svak til å havne i nettet. 

Midtveis i åpningsomgangen lykkes hjemmelaget i å la ballen gjøre jobben. TIL-spillerne løper imellom og midtstopperne tvinges i et uttall dueller med storvokste Peter Kovacs. Feite målsjanser blir det ikke, men det blir en rekke cornere – totalt ti i løpet av første omgang – ofte «corner på corner». TIL får ikke ro til å etablere noe eget spill i midtfasen av omgangen. Sigurd Rushfeldt blir presset ned på egen banehalvdel for å hente ballen (38. min.), der han mister til «Bentley», som lar Magnus Lekven avslutte med et nytt kanonskudd – like utenfor målet til Sead Ramovic. 

TIL lykkes heller ikke med de lange bakromspasningene. De blir enten for korte, og snappet opp av de aggressive indreløperne til hjemmelaget (Lekven og Simen Brenne), eller de blir for lange – som når Morten Moldskred er nær ved å komme alene med keeper (39. min.), men der Odd-keeper Arni Gautur Arason lykkes i å komme på ballen før Moldskred. 

Om cornerstatistikken var i klar favør av hjemmelaget, var frisparkstatistikken i klar TIL-favør. Odd-spillerne var dyktige i å pådra seg «profesjonelle feil»; pådra seg frispark i situasjoner der TIL kunne ha kommet til overgangsmuligheter. Ett av disse var nær ved å bli skjebnesvanger: Tommy Knarvik slår et perfekt frispark (41. min.), Morten Moldskred lurer på bakerste stolpe. Headingen har ikke keeper noen mulighet på, men avslutningen ender i stolpen. 

Minuttet senere kommer kampens eneste scoring, etter et angrep på Odd Grenlands venstreside. Det giftige innlegget (42. min.) ble ikke utført av «Bentley», som stort sett ble temmet av TILs høyreback Tom Høgli, men av Odds venstreback Anders Rambekk, som finner Peter Kovacs. Kovacs lykkes i å komme seg foran TIL-stopper Miika Koppinen, og TIL-keeper Sead Ramovic makter ikke å hindre scoring. 

Friske bein.
Andreomgangen blir jevnere. TIL-stopperne lykkes bedre i å håndtere Peter Kovacs, som blir mindre toneangivende etter pause. Dessuten gjør gjestene to bytter ved pause; «Mo» erstatter Moldskred på topp – Lindpere erstatter Kevin Larsen på venstrekant – og begge innbytterne markerer seg sterkt. 

Den nye omgangen er knapt startet når «Mo» får markert seg: Han setter fart og har en hel banehalvdel å løpe på, men Odd-kaptein Morten Fevang foretar en ny «profesjonell feil», klipper ned TIL-spissen, hindrer målsjanse – og tar et gult kort. 

Lindpere er mannen bak TILs største målsjanse i andreomgangen, der TIL lyktes i å komme til avslutning på en av sine kontringer (70. min.): Tommy Knarvik kommer til dødlinja, og slår pasningen 45 grader ut, der Lindpere møter på nærmeste femmeter. Avslutningen går imidlertid over. 

Odd Grenlands feiteste sjanse etter pause, er det Peter Kovacs som står for (59. min.), men Sead Ramovic gjør en fantastisk inngripen og feier ballen vekk foran beina på ungareren og til en ny corner. Kovacs ramler teatralsk i situasjonen, og TIL-keeperen viser sitt temperament for den påståtte filmingen på et vis som påfører keeperen gult kort. 

Utover dette har begge lagene flere halvsjanser, i en omgang som ikke er like intens som den første, men som likevel «lever»: 

«Bentley» som header utenfor (71. min.) etter innlegg fra innbytter Jacob Sørensen. Sigurd Rushfeldt som header frispark fra Tommy Knarvik (88. min.) like over. Innbytter Håvard Storbæk som avslutter etter frispark (90. min.) – som Sead Ramovic redder på «streken» uten egentlig å ha store problemer med å avverge. Og til slutt får Sigurd Rushfeldt en siste mulighet, på overtid (90 + 2 min.), når han på nytt header like over – denne gang etter innlegg fra Ruben Yttergård Jenssen.

TILs beste Tore Reginiussen.   Dommer var Kristoffer Helgerud.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 18.09.2009

Del dette: