UEFA Cup gruppespill 2005: FC Basel - Tromsø IL

TIL-trener Steinar Nilsen var nådeløs med den polske dommertrioen etter å ha sett bildebevisene til Nordlys fra skandalekampen mot Basel. Det frådet nesten fra treneren og TIL-kaptein Ole Martin Årst etter kampen på St.Jakobs Park.    - Dommeren var en katastrofe. Flere avgjørende situasjoner var direkte feil. Ingen tvil om at han kostet oss avansementet i UEFA-cupen, og vi har jo bevisene har, sier Steinar Nilsen, og peker på bildene tatt av Nordlys-fotograf Yngve Olsen Sæbbe. De viser situasjonen der dommeren annulerer en TIL-scoring på stillingen 3-3.  Steinar og Ole Martin dro frem fire avgjørende situasjoner, der de mener den gulkledde syndet grovt mot dommergjerningen.

26 minutter: Årst tas i skuddøyeblikket av midtstopper Smiljanic innenfor 16-meteren.   30 minutter: Karim Essediri slår Årst alene med keeper, men avvinkes for offside. Feil, i følge TV-bildene.   67 minutter: Julio Hernan Rossi handser, før han slår innlegget til 3-3 scoringen.   73 minutter: Basel-keeper Pascal Zuberbuhler mister ballen etter corner, og TIL får pirket ballen i mål. Annuleres for angrep på keeper.

Når alt dette er sagt, så vant Basel kampen fullt fortjent.   TIL var fantastiske før pause, scoret tre glimrene mål, skapte mange målsjanser, og var videre til en sensasjonell 16-delsfinale i UEFA-cupen i februar.  Den omgangen var var helt rå. sier Årst, trolig den beste vi har spilt i år.  Drømmestart for TIL som scoret allerede etter ett minutt ved Lars Iver Strand. TIL var utrolig dyktige i gjenvinningsfasen, og skapte mange målsjanser. Andre omgang ble ikke like glimrende for TIL. Denne tapte vi 0-3.

Før publikum fikk satt seg ordentlig til rette, hadde Lars Iver Strand scoret det første målet. Jeg ser at Joachim Walltin kommer med innlegg. Jeg har jo skjønt etter hvert at for å score må man gamble litt. Innlegget var perfekt, så det var bare å stupe frem og heade ballen i mål, sier Lars Iver.  TIL fortsetter å storspille, Walltin var ekstremt god og vant alt av dueller. I tilegg viste han seg som en klekkelig god tilrettelegger med flotte målgivende pasninger.

Så selv da Basel utlignet til 1-1, reiste "Gutan" seg og kom tilbake.  Kampen bølget frem og tilbake, og var meget underholdene å se på.  Mindre underholdende ble den ikke da TIL etter 19 minutter bygde opp et av årets vakreste angrep.  Patrice Bernier førte ballen, men ble brutt av en Basel-forsvarer. Men som en terrier stjal Lars Iver Strand ballen tilbake, og slo en utsøkt pasning til Walltin.  Trønderen rygget litt, og slo en kremball på første touch til Ole Martin Årst som avsluttet mønstermarsjen mot mål med å dundre ballen i nettet.

Og ikke lenge etter økte TIL ledelsen til 3-1 ved Lars Iver Strand som rundet keeper og satte ballen behersket inn fra skrå vinkel. Men i andre omgang var det mye Basel, som tilslutt kunne gå av banen med seier 4-3.  Dette var avslutningen på en lang kariere for Bjørn (Bummen) Johansen, han oppnådde 405 obligatoriske kamper for Tromsø Idrettslag. Dette er rekord for klubben.

Dagens TIL-spiller var Lars Iver Strand.   Dommer var Krzysztof Stupik fra Polen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Nordlys og Avisen Tromsø).

Oppdatert: 02.12.2005