UEFA Cup 1.runde 2005: Tromsø IL - Galatasaray

 Jeg vet rett og slett ikke hvem som scoret. Det kan hende jeg sneiet ballen, men jeg var i beste fall så vidt bort i ballen. Vi deler den scoringen 50/50 mellom oss, smiler Ole Martin Årst.  - Eller 60/40 mitt meg, parrerer Tamas Szekeres med et enda større glis. Den ungarske backen og TIL toppscorer sørget i alle fall for at TIL på ny skrev norsk europacuphistorie. Etter 77 minutter steg Tamas Szekeres til værs på et hjørnespark fra Karim Essediri.  - Jeg var helt alene, og bestemmer meg for å heade hardt mot mål. Jeg hadde en stor sjanse tidligere i andre omgang, men da var keeperen for nært. Denne gangen traff jeg bedre.   

Galatasaray-stjernene ble geleidet rett i bussen uten å si et ord til pressen - tydelig missfornøyd over å ha tapt for lille TIL. Trener Eric Gerets var den eneste som møtte opp på pressekonferansen - med sin assistenttrener og en tolk. Banen gjorde det umulig å spille kombinasjonsspill. Det ble bare spark og spring, uttalte Gerets.

Det ble komikveld på grunn av den gjennomvåte og gjørmete Alfheimmatta. Likevel ble det en underholdende kamp med temperement hele veien. Meget solid kamp av de tre på midten hos TIL - Roar Christensen taklet og distribuerte, Patrice Bernier løp og løp, og Lars Iver Strand var igjen den sterke kraften offensivt som han kan være. Totalt sett et greit resultat, for utover i kampen var TIL absolutt det førende laget - helt til en tyrkisk sluttspurt. Kanskje var Ole Martin Årst borti før 1-0 gikk i nettet, kanskje ikke. Det kan egentlig være det samme. Det blir imidlertid beintøft uansett i Tyrkia om to uker.  Dagens TIL-spiller var Lars Iver Strand i hard kamp med Roar Christensen. Han driver herlig fremover med ballen på det tunge underlaget hele kampen. Slik vil vi se deg Lars Iver.  

Tromsø IL hadde bursdag, klubben fylte 85 år. "Gutan" feiret med å gi oss en ny magisk E-cupkveld på Alfheim. Galatasaray, UEFA-cupvinner i 2000, reiser hjem til Isanbul uten helt å forstå hva som traff dem i iskalde nord. Utgangspunktet foran denne kampen minnet litt om Chelsea-klassikeren for åtte år siden. Også denne gangen kjempet TIL for å overleve i Tippeligaen, (måtte ut i kvalifisering mot Eik Tønsberg). Også den gang var været ekstremt. Denne gangen kom nedbøren i form av regn, regn og atter regn. Krydret med sluddbyer. Og noen snøbyger faktisk. Midt i september. Dette var et aktisk gjørmebad. Langt unna de berømte tyrkiske badene i pulserende Istanbul.

Eksotisk ? ja !  Underholdende ? Definitivt !  TIL la hele sjela i denne kampen. Trener Steinar Nilsen gjorde noen justeringer fra siste seriekamp mot Bodø/Glimt. Han starta med 4-3-3-formasjon som fungerte bra - og sist, men ikke minst: Instillingen var ett hundre prosent.  Fra først duell.  Da kom også responen fra publikum. Roar Christensen var meget god i "ankerrollen" på midtbanen, Stephen Ademolu ga jernet på venstrekanten og ikke minst var det gøy å se Lars Iver Strand by på seg selv. Oppfordrene i duellene. Og med balanse og teknikk til å beherske de krevende baneforholdene. Og aller bakerst Lars Hirschfeld igjen som den avgjørende. Tysk-canadieren hedde tre meget gode redninger i starten. Og da Galatasaray kom under og desperat jaget 1-1, viste Hirschfeld seg fra sin beste side. Ved et tilfelle så det faktisk ut som han brukte snapphanske !.

For Tromsø IL er selvsagt 1-0 over Galatasaray et gedigent resultat. Et resultat som vil vekke en smule oppsikt i fotball-europa. Kampen vil for alltid stå som en av de store i klubbens historie. Men jeg har en liten mistanke om at det venter et aldri så lite helvete på Ali Sami Yen Stadion om to uker. Det får så være. Resultatet vil for alltid stå der. Som en slagen Eric Gerets uttrykte det på pressekonferansen. Han tok nederlaget som en mann, og ville ikke skylde på underlaget, som jo var likt for begge lag.   

Dommer var Gerard Lehner fra Østerrike.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Nordlys).

Oppdatert: 16.09.2005

Del dette: