UEFA Cup 1.runde 2005: Galatasaray - Tromsø IL

 Mange sa de ikke kunne klare det. Men Tromsø IL gjorde det "umulige" mulig i Istanbul. "Gutan" leverte en bragd i heksegryta og skrev historie. En ny grense ble brutt, den er flyttet nesten til Asia!  Lille TIL slo ut Galatasaray - UEFA-cupmesteren fra 2000. Og for første gang har Norge et lag med i gruppespillet i UEFA-cupen.

Dette var et resultat som vil vekke oppsikt i fotball-Europa. For Galatasaray var storfavoritter før de to kampene mot TIL. Men TIL leverte en taktisk innertier, og 2-1 sammenlagt vil for all tid stå med gullskrift i klubbens historiebøker. Dette er suverent den største prestasjonen i TILs historie.

Det var ventet et sinnsykt trøkk mot "Gutan" på Ali Sami Yen.  Stadion var full og stemningen like elekrisk som den har blitt beskrevet. Men TIL leverte en utrolig sterk prestasjon. I 1. omgang var TIL faktisk det beste laget. Spillerne var rolig med ballen, og du så at de trodde det var mulig. Ikke mistet de fatningen heller da Morten Pedersen ble kjørt til sykehus etter bare noen få minutter. De spilte ballen, kom til sjanser og på den tredje muligheten kom bortemålet Steinar Nilsen hadde bestilt.

TV-bildene viste riktignok at Stephen Ademolu var i klar offside da landsmannen Patrice Bernier skjøt. Ballen forandret retning og utmanuvrerte Galatasarays keeper. Goalen burde vært annulert! Men sånn er det i fotball. Noen ganger går avgjørelsen imot deg, noen ganger med deg.   Uansett, 1-0 var fullt fortjent på dette tidspunktet i kampen. Og Galatasaray var rystet. De presset kraftig på etter pause og skapte en god del sjanser. Men Steinar Nilsen valgte å sette inn Bjørn Johansen som en slags tredje stopper. Hans luftstyrke kom godt med.

Knappe kvarteret før slutt tente Hakan Sukur et lite håp for hjemmepublikummet da midtforsvaret rotet det til. Men alle bakerst viste Lars Hirschfeld igjen hvorfor "Nordlys" har kåret ham til tidenes beste TIL-keeper. Et par små glipper kom det, men tysk-kanadieren var igjen outstanding.  dermed var sensasjonen et faktum. Det fløy noen stolseter fra tribunen mens "Gutan" sprang i garderoben. Det ville ikke vært noe sjakktrekk med en æresrunde etter kampen.  Avansementet var en stor triumf for Steinar Nilsen. Han traff perfekt både med laguttaket og taktikken. Og vil for alltid stå som treneren som tok Tromsø IL til gruppespillet i UEFA-cupen. 

Dagens TIL-spiller var Lars Hirschfeld som tok nesten alt som kom. Spesielt etter pause ble det hektisk. Et par småglipper, men Hirschfeld var meget aktiv og god i feltet. Og sterk på strek.  

Dommer var Antoniz Almeida Costa fra Spania.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Nordlys).

Oppdatert: 30.09.2005

Del dette: