UEFA Cup Winners Cup 2.runde 1997: Tromsø IL - Chelsea

For en gal, gal verden vi lever i. Kvalikk-klar, nederlagsdømt og med værgudene i mot seg, kostet snøkongene Tromsø IL på med storspill, slo Chelsea, og etterpå: Hva annet enn skuffelse?  - Vi får en sjans i livet til å slå Chelsea en tre-fire null, den hadde vi idag, og vi tok den ikke, uttrykte TILs trener Håkan Sandberg.

Denne kampen inneholdt nemlig alt - og alt man ikke - forbinder med fotball. I hovedrollen "Kong Vinter" og hans overmenn Tromsø Idrettslag. Vi hadde knapt fått viftet snøen av blokka før vi hoppet. Ikke for å sloss mot kulda, men for Steinar Nilsens fantastiske 1-0 scoring. Jonny Hanssen passet til Steinar Nilsen som feide ballen i mål fra 20 meter. Chelsea-keeper Ed De Goey var sjanseløs. Klokka viste 5.40.

Tett mellom lagdelene, aggresiv i ballpresset, og fornuftige løsninger under vanskelige forhold. Dessuten, de søkte rommer bak Chelseas backfirer, en firer som så ut til å ha frosset fast på førti meter. Ole Martin Årst utnyttet dette allerde etter fire minutter, men skjøt rett på keeper. Men det var gøy med de Goey. Han dummet seg grusomt ut da Frode Fermann økte til    2-0. Fermann trakk mot venstre, dro skuddet ned mot hjørnet hvor De Goey var, men ballen viderfordret han bare i nettet.

TIL var halveis til himmels, men der var det bare snø, snø og atter snø. For mens de hvite fillene holdt seg unna i første, åpnet slusene seg i pausen, og gjorde sitt aller beste for å ødelegge. Det ble hvitt, det ble ryddepauser og det ble mer moro. Rune Lange hadde en kjempesjanse til å øke til 3-0, da han rundet De Goey, men traff ikke målet. TIL feide over Chelsea, og produserte sjanse etter sjanse, men så var det i stedet Gianluca Vialli som viste at gamle koster feier best.

Bare seks minutter igjen på klokka, grynnet han seg gjennom TIL-forsvaret og satte inn 2-1. Og mens Chelsea ville benytte sjansen til å bytte ut franskmannen Lebouef, utnyttet TIL rommet han burde vært, Ulrik Balling traff Årst. Årst traff med tåa, og ballen suste inn bak De Goey.  Men snø-issete Vialli ble mannen som kan koste TIL avansement. På overtid lurte han inn 2-3, og ga TIL grunn til å være skuffet.