OBOS-ligaen 2020: Tromsø IL - Sandnes Ulf

TIL spilte en av sine beste kamper for sesongen da de feide serietreer Sandnes Ulf av banen hjemme på Alfheim. Magnus Andersen åpnet scoringsballet etter 27 minutter, før Eric Kitolano doblet ledelsen seks minutter senere. Begge gangene ble scoringene servert av Ruben Yttergård Jenssen. Tidlig i 2. omgang la Daniel Berntsen på til 3–0 med sin første scoring for sesongen, en frisparkperle over muren like utenfor 16-meteren. Med ti minutter igjen å spille fikk Isak Hansen-Aarøen (15) sin første målgivende for klubben da han serverte Lars Sætra til 4–0! Om ikke det var nok: Fem minutter senere serverte TIL-debutant Tobias Hafstad ballen til samme mann til 5–0!

Dermed tok TIL sin åttende seier av åtte mulige og står nå med 24 poeng av 24 mulige.

1. Tok rekorden

Da TIL slo Åsane med scoring i det 89. minutt sist mandag, var det lagets syvende strake seier i 1. divisjon. Bare tre lag hadde tidligere klart syv seiere på syv kamper i 1. divisjon etter at 16-lagsserien ble innført: Start i 2004, Aalesund i 2006 og Odd i 2008.

Felles for alle de tre lagene er at de tapte i åttende serierunde. Med andre ord: TIL hadde muligheten til å ta rekorden over tidenes førstedivisjonsåpning med uavgjort eller seier mot Sandnes Ulf.

Det klarte Gutan med sin 5–0-seier og har dermed sikret seg tidenes seriestart på det nest øverste nivået med full pott til nå (8–0–0) før fredagens bortekamp mot Grorud.

2. Spissen Sætra!

De fleste trakk nok på smilebåndet da den 194 centimeter midtstopperen høye Lars Sætra ble satt inn som spiss det siste kvarteret da han erstattet Fitim Azemi på stillingen 3–0. Ti minutter senere sto det 5–0 etter Sætra hadde scoret sine to første mål i TIL-drakten etter han var sist på ballen på innlegg fra henholdsvis Isak Hansen-Aarøen (15) og TIL-debutant Tobias Hafstad (18).

Viser at TIL har enda et angrepsvåpen på topp!

3. 11 ulike målscorere

Lagets 3–0-scoring ble scoret av en perle av et frispark fra Daniel Berntsen som dermed ble klubbens 10. målscorer for sesongen. Med ti minutter igjen å spille fulgte Lars Sætra opp med sin første TIL-scoring til 4–0 og 5–0 kun fem minutter senere.

Det var hans første scoringer for sesongen og TILs 15. for sesongen og det gjorde nok godt for angrepsspilleren. Sætras scoringer var TILs 16. og 17. og TIL har nå 11 ulike målscorere: Eric Kitolano (3), Kent-Are Antonsen (2), Magnus Andersen (2), Lars Sætra (2), Ruben Yttergård Jenssen, Adam Örn Arnarson, Lasse Nilsen, Fitim Azemi, Mikael Norø Ingebrigtsen, Sakarias Opsahl, Daniel Berntsen, samt et selvmål er beholdningen for TILs 16 scoringer denne sesongen.

4. Måltørken fortsetter

Siden Fitim Azemis scoring i 31. minutt i 2. serierunde 6. juli borte mot Kongsvinger, har han nå spilt 371 minutter uten scoring fordelt over seks kamper.

Azemi gjorde en god jobb for laget, men hadde en kjempemiss etter 25 minutter, da han fikk en retur fra Sakaris Opsahls skudd i stanga, men blåste ballen til side for mål bak en utspilt Pål Vestly Heigre i Sandnes-buret.

Azemi tuslet målløs av banen etter 75 minutter på stillingen 3–0. Han ble erstattet av midtstopper Lars Sætra, som spilte siste kvarteret som spiss! Det tok kun fem minutter før Sætra la på til 4–0 med sin første scoring for klubben. Assisten kom fra 15 år gamle Isak Hansen-Aarøen!

18 år gamle Tobias Hafstad kom inn til sin debut for TILs A-lag med 10 minutter igjen å spille da han erstattet Magnus Andersen. Han brukte kun fem minutter på å få sin første assist for klubben da han la inn til Lars Sætra som stanget inn sitt andre for dagen til 5–0 i kampens 85. minutt.

Hafstad-navnet er vel kjent i TIL-historien. 314 kamper og 49 mål i TIL-drakt ble det på faren Thomas i perioden 1994–2007. Thomas Hafstad spilte og var også en del av TIL-laget som slo Bodø/Glimt i cupfinalen i 1996. Kun Bjørn «Bummen» Johansen (405 kamper/59 mål), Tore Nilsen (368 kamper/11 mål) og Miika Koppinen (337 kamper/19 mål), har flere kamper enn Hafstad.

Nå har altså begynt sin TIL-karriere på best tenkelig vis.

6. 12 dager igjen

Isak Hansen-Aarøen (15) skal etter planen knytte seg til Manchester United dagen han fyller 16 år, altså 22. august – om 12 dager. TIL har ikke lagt skjul på at de ønsker spilleren på lån ut sesongen og vist det gjennom mange innhopp for 15-åringen. Kom inn etter 55 minutter til sitt syvende innhopp for sesongen og står nå med 130 minutter seniorfotball denne sesongen. Viste også frem sine ferdigheter da han fikk sin første målgivende for klubben da han serverte Lars Sætra til 4–0.

TIL har nå godt under to uker på å finne en løsning med den engelske storklubben for å låne stortalentet ut sesongen.

7. Sykdomstrøbbel og lånespillere

Kent-Are Antonsen, Mikael Norø Ingebrigtsen og Mohammed Ahamed, mistet alle kampen med forkjølelsessymptomer.

Hvor lenge er trioen er ute og hvor mye de må testet før de eventuelt er tilbake, gjenstår å se. Betyr dette at TIL henter tilbake Brage Berg Pedersen (Alta IF) eller Sigurd Grønli (Grorud) fra sine respektive lån? Lengst fremme i køen for akkurat det er nok Brage Berg Pedersen. I utgangspunktet gikk Berg Pedersens låneavtale med Alta IF ut etter helgens kamp borte mot Florø. Så gjenstår det å se om TIL forlenger låneavtalen eller henter 21-åringen tilbake.

TILs beste var Ruben Yttergård Jenssen.     Dommer var Harald Røvik Sletner fra Rustad IL.

Utarbeidet av Per Salomonsen.         Kilde itromsø.