OBOS-ligaen 2020: HamKam - Tromsø IL

Fitim Azemi fikk endelig nettsus mot Sogndal, da han reddet ett poeng helt på tampen. Før den tid hadde han bommet på to gigantiske sjanser på stillingen 1–0, og uttalte til iTromsø etter kampen at han hadde gått i kjelleren om han ikke fått med seg en scoring.

Men 2–2-målet var av stor betydning, også for selvtilliten til Azemi. Mot HamKam sendte han TIL i ledelsen helt mot slutten av 1. omgang etter nydelig samspill med Eric Kitolano. Det er en klisje, men scoringen kom på et særdeles gunstig tidspunkt etter en sjansefattig 1. omgang.

«Gutan» scoret ikke flere enn det ene målet, men viktigst av alt: Endelig er Azemi er i gang.

Gjennom hele uka har tidligere HamKam-trener Gaute Helstrup vært tydelig på at dette er et spesielt oppgjør for ham, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor med tanke på det som skjedde for tre måneder siden.

For avgangen hans i «Kamma» var av den dramatiske og kontroversielle sorten, der uenighetene mellom TIL og HamKam holdt på å bli advokatmat. Hele den historien kan du lese i denne saken fra mai.

Kamma» var naturligvis ikke fornøyd med å miste treneren deres så nært sesongstart, men bærer ikke nag til Helstrup, skal vi tro daglig leder i klubben.

– Vi har ikke noe uoppgjort med hverandre. Vi er ferdig med den saken, og ønsker han kun godt videre. Jeg tror hverken vi eller Gaute bruker kalorier på det nå, sa John Anders Rise, daglig leder i HamKam, til iTromsø før kampstart.

3) Tilbake på vinnersporet

Vi drar frem klisje etter klisje i denne spalten, men dette var en utrolig viktig seier for «Gutan». Før kveldens oppgjør hadde Helstrup og co ikke vunnet på tre kamper, og en stund ut i 1. omgang var det tegn til at det lå et nytt poengtap i lufta.

Hvis det hadde skjedd ville det vært en liten katastrofe for TIL, for i kveld vant både Ranheim, Sogndal, LSK og Sandnes/Ulf, som kjemper om opprykk med TIL.

Men heldigvis for Helstrup og co, så vant de kveldens kamp og beholder luken til de andre lagene.

4) Briljante «Kito»

TIL slet lenge med å skape sjanser i 1. omgang, helt til Eric Kitolano dro frem en lekker pasning gjennom til Azemi, som takket og bukket og satte inn 1–0. Han hadde også målgivende på Sakarias Opsahls 2–0-mål.

Den offensive midtbanespilleren var boksåpneren TIL trengte i kveld, men 24-åringen, som kom fra Ull/Kisa før denne sesongen, har vært en positiv tilvekst denne sesongen og en stor bidragsyter til at «Gutan» leder 1.-divisjon.

Etter årevis med bomkjøp etter bomkjøp, er Kitolano uten tvil TILs beste signering på år og dag.

5) Jacob Karlstrøm

TILs forsvar har fått mye ros denne sesongen, og det er selvsagt fortjent etter å ha kun åtte baklengs på 12 runder.

Men en som har gått under radaren, er TILs sisteskanse Jacob Karlstrøm. I kveldens kamp dro han frem et par meget fine redninger, men den mest spektakulære skjedde i 2. omgang. Hjemmelaget spilte seg fint fri på venstresiden, før ballen ble lagt inn til HamKam-spiss Marcus Pedersen på blank kasse. Men keeperen bevegde seg raskt på andre siden av målet, og reddet skuddet til spissen.

Keeperen er kun 23 år gammel, men han oser av autoritet og trygghet.

6) Overgangsvinduet

8. september åpner overgangsvinduet for profesjonelle klubber, og er åpent frem til 5. oktober.

Men trenger TIL å forsterke seg? Helstrup har tidligere sagt til iTromsø at han synes at de er brukbart skodd i alle posisjoner, men at de ser på muligheten for å skape større bredde i stallen.

Det er dermed ikke sagt at TIL kommer til å hente hvem som helst, der de hovedsakelig ser etter spillere som kan bekle flere posisjoner. Eventuelt kommer de til å prioritere å sette inn støtet på å få signert leiesoldatene Fitim Azemi og Sakarias Opsahl?

Samtidig har klubben økonomiske begrensninger, og må fort ha hjelp fra sine gode venner om det skal dukke opp nye fjes inn portene på Alfheim.

TILs beste var Jacob Karlstrøm.            Dommer var Harald  Røvik Sletner fra Rustad IL

Utarbeidet av Per Salomonsen.             Kilde itromsø.