Eliteserien 2019: Tromsø IL - Haugesund FK

:1) Nysvenskens debut

Litt nervøs og kamprusten var førsteinntrykket av Eric Smith, som tidligere denne uka kom på lån fra belgiske Gent. Men han kom seg for hvert minutt som gikk utover i kampen, gjorde ting enkelt og viste kvaliteter som TIL vil få bruk for denne høsten.

Måten han spiller ballen videre på entouch ved en rekke anledninger ser enkelt ut, men mange velger å holde ekstra i ballen. På høyt internasjonalt nivå har du ikke tid til det, noe Smith ser ut til å ha lært seg.

Han toppet debuten gjennom å være nest siste TIL-spiller på 2–0-målet før han ble byttet ut for Artjom Sokol i det 57. minutt. Med han på sidelinja slapp TIL inn to mål på de neste 13 minuttene.

Her tyder mye på at TIL har gjort et godt stykke arbeid i å sikre seg svensken med nummer 23 på ryggen.

2) TIL gikk glipp av muligheten til å se oppover på tabellen.

Etter det stygge 2–5-tapet mot RBK 10. august har TIL vunnet en og spilt to uavgjorte.

Selv om klubben fortsatt kan rykke ned står laget med 22 poeng på 20 kamper. Det betyr tre poeng ned til Ranheim på kvalik, og fire ned til Sarpsborg på direkte nedrykk. I normale år regnes 32–33 poeng som nok til å berge plassen i Eliteserien. Skal vi forholde oss til det betyr det fire seirer til på 10 kamper.

En seier mot Haugesund ville for alvor gjort at man kunne sett oppover på tabellen. Det skjedde ikke, og nå kjenner TIL fortsatt pusten av nedrykk i nakken.

3) Azemi fortsetter å score

Målløs og til dels motløs var status på Fitim Azemi da han kom til Tromsø i sommer på lån fra Vålerenga. Status var at han ikke hadde scoret på toppnivå på nesten tre år.

Det har endret seg fort på Alfheim. Fem kamper ut i TIL-perioden har Azemi scoret tre mål. Sifre en måljeger verdig.

Målet mot Haugesund var ekstra vakkert, og trass i at innlegget fra Daniel Berntsen var godt, var det ikke ferdigscoret. Azemi måtte bråvende for å få nok vinkel til å heade ballen i mål.

1–0-målet som kom før det var spilt syv minutter sendte et sultent hjemmepublikum til himmels. Et publikum som ble tattt ned på jorda igjen

4) TIL har ikke vunnet hjemme på to måneder

«Normalt» sett har TIL nylig slitt i kamper som den mot Haugesund. Altså hjemmeoppgjør der TIL er favoritter, men ikke klarer å vinne. Mjøndalen (2–2) og Lillestrøm (1–1) endte begge uavgjort.

Lag i flyten evner å vinne slike kamper, og det så lenge slik ut da TIL rett etter pause gikk opp til 2–0. Men redusering og utligning i det 58. og 70. minutt satt en støkk i det som lenge så ut til å bli en festaften på Alfheim.

Nå har TIL ikke vunnet hjemme siden 5. juli mot Sarpsborg. Det er snart to måneder siden.

5) Espejords comeback

Ikke siden møtet med Strømsgodset i mai har TILs spissprofil vært på banen. Men med en halvtime igjen søndag 1. september var han igjen å se for TIL.

Han var ikke særlig synlig før i det 75 minutt da han ble spilt alene igjennom av Robert Taylor. Skuddet gikk lavt til høyre for målvakten, men ble dessverre for Espejord og TIL reddet.

Gledelig var det uansett å se Espejord tilbake.

TILs beste var Gudmund Kongshavn.     Dommer var Trond Ivar Døvle fra Fjellhamer FK.

Utarbeidet av Per Salomonsen.               Kilde itromsø.