Eliteserien 2018: Vålerenga IF - Tromsø IL

Kampen borte mot Vålerenga var ikke mer enn to minutter gammel da TIL fikk sin første muligheter etter et høyt og bra press i åpningsminuttene.

Robert Taylor var kvikk og skjære av et pasningsforsøk da Vålerenga forsøkte å spille seg ut fra eget forsvar. Finnen fant Kent-Are Antonsen inne i feltet, men forsøket fra vel 10 meter ble blokkert.

Kalddusj for «Gutan»

Kun minuttet senere var det kun en meget god Gudmund Kongshavn som sørget for at det ikke sto 1–0 på Intility Arena. Amin Nouri fikk god tid til å slå et innlegg. TIl-forsvaret passet ikke på Bård Finne som flikket ballen mot mål, men en meget god redning hindret 1–0.

Men det varte bare to minutter. Etter kun seks minutter gikk Enga opp i ledelsen på en blåkopi av den forrige store sjansen. Nouri fikk altfor god tid ute på kanten til å slå inn, og der var Finne sterkest i duellen med Simen Wangberg og styrte ballen i korthjørnet.

Dermed hadde «Gutan», som sto med tre strake tap før kampen, fått en verst tenkelig start på oppgjøret.

Etter kalddusjen slet TIL med å finne tilbake til presset de hadde helt i de grytidlige minuttene av kampen.

I 27. minutt fant Daniel Berntsen Mushaga Bakenga i feltet med en hard pasning i hodehøyde, men headingen fra 7–8 meter gikk 3–4 meter til side for mål.

Like etterpå var Enga nære på igjen. Etter litt klabbog babb i feltet fikk Bård Finne avsluttet fra vel 10 meter, men heldigvis for TIL over mål.

I 38. minutt teste Finne slegga fra distanse. Et bra skudd, som Gudmund Kongshavn slo til corner.

TIL greide ikke skape noe mer i 1. omgang og dermed gikk lagene til pause på stillingen 1–0.

Centimetere ifra

Kun to minutter ut i 2. omgang burde det stått 1–1. Et hard og bra legg fra Robert Taylor mot Gjermund Åsen som kom alene på bakerste stolpe på hjørnet av femmeteren og traff klokkeklart på en heading mot mål som Adam Larsen Kwarasey så vidt fikk en finger på, via tverrligeren og ut!

I 52. minutt fikk Åsen en ny sjanse da Morten Gamst Pedersen avskjærte ballen og satt fart fremover, dro seg ut og serverte til Åsen som avsluttet på direkten fra 15 meter, men en meter til side for mål.

Så i 55. minutt kom Engas første store sjanse i omgangene da Chidera Ejuka kom helt alene igjennom og avsluttet fra skrått hold fra hjørnet av femmeteren, men Kongshavn gjorde seg stor og fikk reddet med brystkassa og avverget 2–0.

Miss alene med keeper

I 59. minutt skulle det stått 1–1. Morten Gamst Pedersen slo en strøken ball i bakrom. Mushaga Bakenga timet løpet perfekt, kom alene gjennom mot keeper Adam Larsen Kwarasay og forsøkte en chip som utrolig nok gikk tilside for mål. Bortesupporterne trodde ikke sine egne øyne over at det ikke var balanse i regnskapet.

Kun to minutter senere hadde hjemmelaget frispark fra 18 meter som gikk i tverrliggeren og ut. Det bølget virkelig fram og tilbake på Intilty Arena.

To minutter senere måtte Kongshavn igjen ut i full firsprang for å holde TIL inne i kampen etter nytt skuddforsøk fra hjemmelaget.

Med 23 minutter igjen å spille gjorde Simo Valakari grep fra benken og satt inn Mikael Norø Ingebrigtsen for Jostein Gundersen.

I 75. minutt gjorde Gudmund Kongshavn igjen en mesterlig inngripen da Peter Godly Michael kom alene igjennom. TIL-keeperen avverget og fikk snappet returen.

Punkterte kampen

Like etterpå i 77. minutt gjorde Simo Valakari sitt andre bytte for dagen da han satt inn sønnen Onni i stedet for Daniel Berntsen.

I stedet for redusering ble det 2–0 helt på tampen ved Magnus Grødem. Morten Gamst Pedersen rotet det til i eget forsvar, mistet ballen til Grødem, som skjøt en markkryper forbi en utspilt Kongshavn. Dermed var det fjerde tapet på rad et faktum.

Og det skulle likevel gå fra vondt til verre da Aron Dønnum dro seg altfor enkelt fri på sidelinjen slo inn til Peter Michael Godly som trillet ballen inn for åpent mål da ingen av TIL-spillerne markerte spissen.

Det var 666 dager siden sist TIL tapte fire på rad i serien. Også da kom det fjerde tapet mot VIF.

TILs beste var Gudmund Kongshavn.      Dommer var Tore Hansen fra Feda.

Utarbeidet Per Salomonsen.    Kilde: itromsø.