Eliteserien 2018: Start - Tromsø IL

TIL tapte generalprøven mot Bodø/Glimt 1-4 for ei uke siden, og det var ikke mange som forventet et liknende resultat mot nyopprykkede Start på Sør Arena.

Men sørlendingene var klart best i vinterværet på Sørlandet, og ga seg ikke før det sto 4-1 i målprotokollen, som sørget for TILs verste seriestart på 18 år.

– Jeg føler at Start er et bedre lag gjennom hele kampen. Vi må hjem og rette på ting, vi kan ikke fremstå som det her, sa TIL-kaptein Simen Wangberg til Eurosport etter kampslutt.

Elendig start

Start-spissen Kristjan Floki Finnbogason sendte et varsel om hva som var i emning allerede i det andre spilleminuttet, da han avsluttet i tverrliggeren etter en corner fra tidligere TIL-spiller Aron Sigurdarson.

Så kunne faktisk TIL tatt ledelsen etter fire minutter, da Kent-Are Antonsens avslutning etter et innøvd cornertrekk, ble avverget på streken.

Start gikk i stedet rett i angrep, og Isaac Twums avslutning ble blokkert av Simen Wangberg, men ballen datt rett ned i beina på Finnbogason, som beholdt balansen da Tom Høgli skled, og satte inn 1-0 bak Gudmund T. Kongshavn.

Kaldstarten stopper ikke der. Bare minuttet etter 0-1 slo Magnar Ødegaard en feilpasning i et av mange forsøk på å spille seg ut bakfra. Starts Kevin Kabran utnyttet den feilen til fulle, og banket inn 2-0 fra 16 meter, nede til venstre for Kongshavn.

TIL-keptein Simen Wangberg fikk en bra mulighet til å redusere etter en ny TIL-corner, men stopperen som scoret seks ganger på dødballsituasjoner i fjor, klarte ikke å redusere.

Start hadde en kjempesjanse til å øke til 3-0 da vertene kontret på TIL, og venstreback Elliot Käck rundet Gudmund Kongshavn, og dog presset, skjøt han svakt utenfor på blankt mål og det sto 0-2 til pause.

Revansjerte kjempemissen

TIL gikk mer offensivt ut i andre omgang, og skapte et par farligheter innledningsvis i andre omgang. Mushaga Bakenga headet for løst rett på Start-keeper Håkon Opdal fra brukbar posisjon på bakerste stolpe, før et glimrende raid av Christian Landu-Landu satte Runar Espejord opp til en bra sjanse, men TIL-spissens avslutning ble blokkert.

Da TIL kunne se ut til å kunne kjempe seg tilbake i kampen, så slo Start til igjen. Kevin Kabran fikk mye plass til å utfordre Tom Høgli, og fant en helt umarkert Ellio Käck innenfor 16-meteren, og han revansjerte missen fra første omgang med å sette inn 3-0 til vertene.

Da la TIL om til 3-5-2. Det gjorde at TIL fikk demmet litt mer opp, naturlig nok kombinert med at Start tok foten av gasspedalen.

Runar Espejord fikk en brukbar sjanse til å pynte på resultatet da innbytter Slobodan Vuk satte han opp, men spissen skjøt utenfor.

Vuk testet også skuddfoten med et bra langskudd, men Opdal reddet bra. I det hele tatt var Starts seier aldri truet.

På tampen fikk vertene store sjanser til å øke ledelsen ytterligere. Kongshavn reddet glimrende da Børufsen fikk en kjempesjanse på bakerste, og Tom Høgli avverget returen med å heade i egen tverrligger, før Kongshavn fikk avverget.

TIL fikk sitt trøstemål i det 90.minutt, da veteranen Morten Gamst Pedersen viste at det fortsatt er trykk i skuddfoten, og han blåste inn 1-3-målet fra 25 meter.

Men om det tente håpet for en sen snuoperasjon, så ble gnisten raskt slukket. Afeez Aremu banket inn 4-1 fra 30 meter. Skuddet fikk en lei skru, men TIL-keeper Gudmund T. Kongshavn vil ikke være fornøyd med egen opptreden på skuddet.

Det ble det siste som skjedde i kampen, og TILs elendige start på 2018-sesongen var et faktum. Det er den verste serieåpningen siden TIL tapte 1-4 mot Vålerenga i 2000, og 0-4 mot Molde i 1999

TILs beste var Morten Gamst Pedersen.     Dommer var Trygve Kjensli fra Nesodden IF.

Utarbeidet av Per Salomonsen.      Kilde:Nordlys.