UEFA Europa League 1.kvalikkrunde 2014: Tromsø IL - Tartu FC Santos

Kampens beste Simen Wangberg.

Det var aldri noen tvil om hvem som skulle avansere til 2. kvalifiseringsrunde i Europa League, og allerede etter 23 sekunder var Runar Espejord nære ved å hamre spikeren enda lenger ned i kista, men avslutningen hans gikk like utenfor.

Rett i strupen

13 minutter var spilt da Espejord endelig lykkes – og satte inn sitt første i Europa. Moldskred slo et innlegg inn fra venstre, og Espejord flikket den lekkert videre i lengste hjørne.

Thomas Drage var tredje sist på Espejords mål, men etter 23 minutter var han sist på ballen. Magnus Andersen prikket et innlegg over to estiske stoppere, og fant Drages pannebrask. Han styrte ballen lekkert i hjørnet, og doblet TILs ledelse.

Historisk Andersen

Men det var ikke snakk om å ta foten av gasspedalen, og etter 28 minutter var det duket for et stort øyeblikk for Magnus Andersen. Med sin scoring er han nå den mestscorende TIL-spilleren i Europa League med åtte scoringer. Tidligere delte han rekorden med Ole Martin Årst, men nå er han endelig alene på toppen.

- Nå er jeg glad og fornøyd, sier Andersen til iTromsø.

Så fikk alle de 760 oppmøtte seg et aldri så lite sjokk. Et frispark ble slå¨tt inn i TILs boks, og der hadde Europa-debutant Lars Herlofsen full kontroll. Men den gang ei. 19-åringen fomlet ballen rett ned i beina på Alar Alve, som enkelt kunne sette inn reduseringen.

- Det er et lite skår i gleden, men vi kan ikke være så ovenpå at vi ikke unner motstanderen å ta vare på muligheten, sier Steinar Nilsen til iTromsø.

Ble svimle

I 2. omgang ble bortelaget mer og mer svimle, og klasseforskjellen på lagene kom mer og mer til syne. På en corner etter 54 minutter viste Drage seg igjen frem som arkitekt da han fant Simen Wangberg i boksen. Trønderen stanget inn sitt første for TIL, og økte til 4-1.

Så var det nok en gang Andersens tur. Remi Johansen fikk et innlegg av Lasse Nilsen, men keeper Kaspar Kohler disket opp med en av mange strålende redninger. På returen var Andersen nådeløs, og økte til 5-1 – og sitt niende i Europa League for TIL.

Flere unggutter fikk sjansen mot slutten, og Mikael Norø Ingebrigtsen fikk hele fire muligheter, men klarte aldri å treffe mål.

Det visste imidlertid Simen Wangberg, som stanget inn 6-1 elleve minutter før full tid. Nok en gang på corner, og nok en gang var det Drage som slo innlegget.

Færøyene neste

Med 13-1 sammenlagt venter Vikingur fra Færøyene i neste runde. Første kamp er førstkommende torsdag, mens hjemmekampen på Alfheim er 24. juli.

- Jeg vet lite om Vikingur, men med lik innsats og innstilling skal du ikke se borti fra at det kommer et mål til. Jeg stopper ikke nå selv om jeg har tatt rekorden.

- En solid match både offensivt og defensivt. Jeg er særdeles fornøyd, sier Magnus Andersen.

TILs beste var Simen Wangberg.      Dommer var Richard Trutz fra Slovenja.

Utarbeidet av Per Salomonsen.     Kilde itromsø.