Tippeligaen 2013: Viking - Tromsø IL

Irriterende mål to minutter før slutt av Trond Olsen.

Dermed ble Ruben Yttergård Jenssens suser ett kvarter før slutt til ingen nytte. Det var midtbanespillerens første seriemål siden august 2011 og kan ha kommet i hans siste eliteseriekamp for TIL i denne omgang. Yttergård Jenssen selv håper på en overgang i sommervinduet.

- Vi hadde muligheten til å ta den. Vi får tre gode sjanser på slutten, blant annet Josh (Pritchard) og Ruben (Yttergård Jenssen), sukket TIL-trener Agnar Christensen til C More etter kampslutt.

I Viking-leiren var gleden merkbar.

- Dette er kanskje de herligste kampene å vinne. Det gjør meg stolt at vi klarer å avgjøre helt på slutten. Det sier mye om moralen som bor i dette laget, sier Viking-trener Kjell Jonevret.

Akkurat da det så ut som Viking skulle spille sin tredje hjemmekamp på rad uten seier, dukket Trond Olsen opp og pirket inn 2-1 fra kort hold.

- Det var ufattelig deilig å endelig se ballen gå på innsiden av stolpen. Jeg har hatt marginene litt mot meg med flere stolpetreff de siste kampene, så det smake veldig godt, sier matchvinner Trond Olsen til Aftenbladet.no.

Dermed fortsetter den gode Viking-sesongen. Seieren over Tromsø gjør at Viking ligger på en pen tredjeplass når 12 serierunder er spilt i eliteserien. Seieren over Tromsø satt imidlertid langt inne.

- Jeg er veldig fornøyd med det vi har gjort i mai. Jeg synes vi viser at vi hører hjemme på øvre halvdel, sier Kjell Jonevret.

Det var gjestene som startet best i solskinnet på Viking stadion. To ganger i starten var Zdenek Ondrasek nær ved å gi Tromsø ledelsen. Først da han headet like utenfor fra god posisjon, deretter da han løp seg fri og avsluttet over på lengste stolpe. Deretter skulle det meste handle om Viking.

For endelig var sto evnene i stil med viljen til å angripe. Riktignok skortet det fortsatt på presisjonen innimellom, men prestasjonene framover var flere hakk opp fra de to seneste hjemmekampene mot FK Haugesund og Hønefoss – spesielt i siste halvdel av omgangen. Helt framme var Patrik Ingelsten sulten, positiv og kjapp i vendingene.

På kantene var Trond Olsen og spesielt Yann-Erik de Lanlay tidvis strålende. Krydret med offensiv vilje fra André Danielsen, Martin Ørnskov og Vidar Nisja sentralt, framsto Viking som et godt fotballag før pause.

God de Lanlay
Etter 25 minutter var det duket for 1-0. Yann-Erik de Lanlay fikk tid og rom til å plasserer inn kampens første scoring fra rundt 15 meter etter et flott innlegg fra Trond Olsen. Tromsø-keeper Marcus Sahlman var på ballen, men klarte ikke å stoppe den kontrollerte avslutningen i det lengste hjørnet.

Scoringen satte virkelig fyr på Viking som skapte en rekke sjanser mot slutten av første omgang. Både André Danielsen og Trond Olsen fikk sine gode forsøk fra distanse stoppet av Sahlman, mens Patrik Ingelsten ble litt for ubesluttsom da han løp seg fri etter 42 minutter. Et dårlig touch ødela for Vikings svenske spiss.

Best på Viking før pause var imidlertid Yann-Erik de Lanlay. Den elegante høyrekanten herjet tidvis med Tromsøs venstreback Ruben Kristensen som nylig ble tatt ut på landslaget. I tillegg til å bidra ofte framover, gjorde de Lanlay også en stor jobb i det defensive arbeidet. Han stoppet flere Tromsø-angrep med iherdig jobbing bakover på banen.

Seks målsjanser i første omgang forteller mye om et Viking-lag som gjorde sin mest positive hjemmeomgang på lang tid.

Tromsø hevet seg
Andre omgang startet som den første med et Tromsø som hadde ballen mye. Viking lå fint i formasjonen og lot gjestene trille ball i det ufarlige rommet på midtbanen. Helt bakerst hadde Johan Lædre Bjørdal og Indridi Sigurdsson kontroll på overleggene som kom mot Ondrasek.

Tromsø kastet etter hvert inn både Thomas Drage og Josh Pritchard, mens Viking erstattet en sliten Patrik Ingelsten med Jóan Símun Edmundsson. I første omgang så byttene ut til å hjelpe Viking mest. Laget kom seg høyere i banen, de klarte tidvis å holde på ballen fortsatte å holde gjestene på behagelig avstand fra Rune Almenning Jarstein i Viking-målet. Men det skulle ikke holde.

Etter 77 minutter var det duket for 1-1. Trond Erik Bertelsen bommet fullstendig med det som enten var et mislykket mottak eller forferdelig pasning på venstresiden. Ballen fant uansett Ruben Yttergård Jensen som fikk utfordre innover i banen mot Vikings midtstoppere. Fra 18 meter plasserte Tromsø-spilleren ballen i langhjørnet med venstrefoten.

Sjanser begge veier
Scoringen førte til at kampen åpnet seg mer opp. Helt mot slutten hadde både Tromsø og Viking sjanser til å avgjøre, men oppofrende forsvarsspill og dårlig kvalitet i avslutningene gjorde at det ikke så ut til å bli flere scoringer. Men så dukket Trond Olsen opp og avgjorde i kampens siste minutt.

Yann-Erik de Lanlay skjøt fra skrått hold, Tromsø-keeper Marcus Sahlman ga retur, og dermed kunne Trond Olsen pirke inn seiersmålet fra kort hold.

- Det er denne typen seiere som smaker aller best. Det var nydelig å se Trond Olsen avgjøre helt på slutten der, sier Yann-Erik de Lanlay.

- Vi var litt uheldige som fikk målet i mot. Det var vel det eneste skuddet Tromsø hadde på mål. Men det betyr ikke noe når vi klarer å bikke kampen i vår favør helt mot slutten, sier Yann-Erik de Lanlay.

- Vi har vist i hele vår at vi kan avgjøre kamper på slutten. Det er god stemning i laget. Vi tenker positivt og ser mulighetene hele tiden, forklarer Yann-Erik de Lanlay.

Tromsøs lagkaptein Miika Koppinen mener laget kun har seg selv å takke.

- Det føles surt. Vi slipper inn billige mål. Det er dårlig forsvarsarbeid på baklengsmålene, sier han.

TILs beste var Ruben Yttrgård Jensen.    Dommer var Ola Hobber Nilsen fra Nordstrand.

Utarbeidet av Per Salomonsen.      Kilde: Nordlys.