Tippeligaen 2012: Aalesund FK - Tromsø IL

Fredrik og Ole Martin etter kampen.

Det var på forhånd spådd at oppgjøret ville bli målfattig, og med få sjanser. Noe som også stemte. To lag med solid defensiv organisering og struktur, og med moderat vilje til å ofre det defensive for aktiv og oppoppfrende angrepsspill, gir sjeldent målkallas.

Men så lenge stillingen var 0-0, var det svært lite som skulle til for å bikke kampen – spesielt ettersom underlaget i Ålesund var svært glatt og skapte en del problemer for aktørene på kunstgresset.

Aggressivt ut

Tromsø gikk svært aggressivt ut, og prøvde å stresse AaFK med høyt press. Men AaFK beholdt roen og lot seg ikke presse ut av sin kampplan - og bygde rolig opp angrepene.

AaFK fikk den første avslutningen på mål, men frisparket fra 25 meter av Jo Nymo Matland gikk rett på Tromsø-keeper Benny Lekstrøm. Bare minuttet senere gikk Zdenek Ondrasek skyhøyt på en corner, men headen fra spiss vinkel gikk i nettveggen.

Med en halvsjanse til hvert av lagene i åpningen av kampen virket begge lagene svært inspirerte, og det ga bra tempo og underholdning.

Vel og merke i det som skjedde fra 16-meter til 16-meter.

Sjansefattig

Christian Myklebust fikk kampens første store sjanse, like etter at klokken bikket 17 minutter. Ballen ble slått presist av Demar Phillips, og Myklebust var helt alene på bakerste stolpe, spiss vinkel. Men avslutningen havnet langt oppå tribunen.

Utover omgangen bølget spillet frem og tilbake, uten at det ble de helt store sjansene ut av det. Men nerven var der – forsterket av et underlag som var svært glatt og skapte en del feilpasninger og feilberegninger fra begge lag.

Frem og tilbake hjalp lite for stillingen, og omgangen ebbet dermed ut med 0-0.

AaFK styrte

Tre minutter etter hvilen trodde alle at AaFK kom i føringen, men Phillips stod hårfint i offside da han ekspederte et presist fremspill fra Matland i mål bak Lekstrøm. Phillips var en av de mest aktive på banen i dagens oppgjør.

AaFK styrte den første halvdelen av 2. omgang, og Tromsø ga tidlig i omgangen inntrykk av at de nok var tilfredse med poengdeling.

Aggressiviteten og trykket som de viste i begynnelsen av kampen, var i denne fasen omtrent fraværende. Men den defensive disiplinen ble holdt stramt i hevd.

Tromsø tok over

I det 68. minuttet kom Tromsø svært nær scoring etter corner. Ballen føk som på et flipperspill innenfor AaFKs femmeter, men uten at noen Tromsø-spiller klarte å få ballen forbi AaFK-spiller som ofret seg i øst og vest. Etter sjansen la Tromsø inne et ekstra gir, og klarte å presse AaFK bakover på banen.

Tromsø fikk ballen i mål fire minutter senere, ved innbytter Ole Martin Årst. Men han var i offside da han gled inn det presise legget fra Ruben Yttergård Jenssen. Dermed ble scoringen korrekt annullert.

AaFK-spurt

Drøye ti minutter før slutt kom AaFK farlig frempå. Innbytter Edvard Skagestad vant en duell på 30 meter etter dårlig klarering av Lekstrøm. Magnus Sylling Olsen klinket til på direkten fra 18 meter, men Lekstrøm var fint nede og avverget.

Minuttet senere var Sylling Olsen frempå igjen, denne gangen med hodet, etter et fikst fremspill av Michael Barrantes. Denne gangen gikk avslutningen like til side for mål.

De siste fem minuttene forsøkte AaFK å kjøre fart fremover, mens Tromsø trakk seg bakover på banen. Det åpnet også for kontringer for Tromsø, noe de ikke klarte å utnytte.

Når AaFK heller ikke klarte å true målet til Tromsø endte det 0-0, og poengdeling i Ålesund.

TiILs beste var keeperen Benny Lekstrøm.   Dommer var Dag Vidar Hafsås fra Kolstad.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Bladet Tromsø).

Oppdatert: 02.04.2012