Tippeligaen 2010: Kongsvinger IL - Tromsø IL

Remi Johansen  i kamp med eks TIL spiller Roger Risholdt.

Bordet var dekket: Vålerenga hadde tapt kvelden i forveien, og underveis kom rapportene om at medaljerival Viking fikk rundjuling i Haugesund.

Vorspielet var vellykket: Med ledelse 1-0 til pause var forutsetningen de beste for at Tromsøs hjemreise fra Hedmark skulle bli gjennomført som en festreise.

Ingrediensene var på plass: Det var som innkjøpt til et gourmetmåltid – hælspark og flikker, kraft og finesse, distanseskudd med mening, variasjon mellom korte og lange pasninger. Midt i det hele – som hovmester i mer enn én betydning av begrepet – sto Ruben Yttergård Jenssen og serverte pasninger så lekre at det hadde vært mulig å skrive en hel diktsamling om dem.

Og så: Ingen ting. Nesten.

Målene uteble.

Og tre minutter før full tid dukket Mame Niang opp. Som ulven i eventyret slukte han hele Rødhettes nistekurv. Han stanget inn utlikningen, sørget for at det hele endte 1-1 og med en tørr og næringsfattig poengdeling. Straks etterpå begynte vertskapet å blinke med lysene og rope at festen var over.

Ingen av oss hadde rukket å danse den siste dansen.

Preget kampen.

Hjemmelaget hadde kampens første målsjanse, da Ørjan Berg Hansen stupheadet like utenfor i åpningssekundene. Men bortsett fra en halvsjanse etter heading fra Mame Niang, kom det ikke flere farligheter fra vertene i første omgang. TIL festet grepet, og preget kampen. Med større besluttsomhet i avslutningene, burde ledelsen til pause vært større enn på bare ett mål.

En som ikke viste noen som helst angst for å komme til avslutninger, var Remi Johansen, som i løpet av kampen fyrte av fire meget solide distanseskudd.

TILs sjanser i første omgang:

■ 2. min.: «Mo» får skutt fra rundt 10 meters hold, men retningen er for dårlig.

■ 8. min: Remi Johansen, distanseskudd som «curler» mot krysset i motsatt hjørne. Kongsvinger-keeper Thomas Myhre rekker opp, og får slått til corner.

■ 9. min.: Remi Johansen igjen. Gjenvinner på egenhånd, ved å takle Linnes som skal sette i gang et angrep. Langskuddet fra Johansen slikker tverrliggeren, og Myhre signaliserer at han ble satt ut av spill fordi ballen flakket.

■ 27. min. 0-1. Selvmål. Bobby Friberg De Cruz blir kreditert målet, men det står respekt over forarbeidet likevel. Helge Hauge tar innkast, får ballen tilbake, og serverer en perfekt pasning mot «Mo», som presser De Cruz til å heade i eget mål.

■ 28. min.: Tom Høgli. Tommy Knarvik prøver seg fra distanse. Skuddet hans er godt, og KIL-keeper Thomas Myhre må gi retur. Den fanger Høgli opp, men klarer ikke å styre ballen på rett side av stolpen.

Red av stormen.

Kongsvinger forsøkte å sette TIL under press i åpningen av andre omgang. Det lyktes – i alle fall til en viss grad. Laget fikk en rekke cornere, selv om innsatsen ikke ga seg utslag i så mange store målsjanser. To ganger i løpet av omgangens åpningskvarter, skapte farligheter gjennom gode innlegg – først ved Adem Güven, deretter ved Martin Linnes. Begge gangene endte ballen like utenfor bakerste stolpe. Og ved begge anledningene rakk ikke Mame Niang frem til å styre innleggene på mål.

Etter at Kongsvinger hadde sprellet friskt i et kvarter, red TIL stormen av, og gjeninntok kontrollen på kampen. Det meste ble gjort riktig av gjestene – alt utenom uttellingen. Det ble ikke skapt like mange sjanser som før pause, men sjanser nok til at det burde gitt uttelling.

■ 52. min.: Helge Haugen. Et kontringsangrep fra øverste hylle. «Mo» stormer fram på høyresiden, og legger inn. George Mourad rekker ikke frem på innlegget, men på bakerste stolpe venter Haugen, som får avsluttet. En mer enn brukbar beinparade av Thomas Myhre hindrer scoring.

■ 67. min.: George Mourad. Briljant forarbeid av «Mo», som med et hælspark spiller fri Mourad. Han er i god posisjon, men rekker ikke å stokke beina til avslutning før midtstopper Edier Frejd får avklart situasjonen.

■ 70. min.: Helge Haugen. Kanskje den største sjansen av dem alle – når Helge Haugen header over for «åpent» mål. Remi Johansen fyrer av et av sine mange sterke distanseskudd. Thomas Myhre makter ikke å holde ballen i fast grep, og mens keeperen kaver i kunstgresset kommer Haugen og header returen over tverrliggeren.

Derfor ble det ikke flere scoringer for TIL. Til gjengjeld ble det scoring på en av Tippeligaens minst effektive spisser, da den tidligere Viking-spilleren Mame Niang klarte å møte innlegget til Adem Güven.

Minuttet etterpå ble hjemmelaget servert en enda større mulighet, da innbytter Kim Holmen stormet inn i TIL-feltet, men klarte å snuble i sine egne bein og ødelegge sin egen avslutning. Miika Koppinen kunne dermed feie ballen vekk før den endte i mål.

TILs beste var Miika Koppinen.   Dommer var Roy Helge Olsen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 26.04.20107