Tippeligaen 2010: Hønefoss - Tromsø IL

Her gratuleres Miika Koppinen etter sin viktige scoring.

For noen uker siden ville topplaget TIL var store favoritter mot bunnstridskjempende Hønefoss, men utgangspunktet var ualminnelig: En tapsrekke med 1-2 borte for Strømsgodset, 0-1 hjemme for Aalesund og 0-2 hjemme i cupen for Ranheim, var ikke direkte oppbyggende for selvtilliten. Og i tillegg var startelleveren uten navn som i vårsesongen var faste innslag i det laget som fungerte som et selvspillende piano: Sead Ramovic, Fredrik Björck, Hans Åge Yndestad og Sigurd Rushfeldt var alle av ulike årsaker uaktuelle til kampen på Ringerike.

Erstatterne spilte likevel til godkjent, laget produserte mer enn vertene i både spill og sjanser – og ett poeng var høyst, høyst fortjent.

Hardt straffet.
Som i de foregående kampene, slo det ellers så bunnsolide defensive TIL-spillet sprekker – og «Gutan» ble hardt straffet for personlige feil. To ganger (av totalt tre målsjanser i første omgang) fikk Hønefoss betalt i form av scoring: Først da Lennart Steffensen kom seg foran Tom Høgli og fikk styrt en retur fra keeper Marcus Sahlman i mål. Sahlman hadde da mesterlig klarert et knallskudd fra Davy Claude Angan, men maktet ikke å avverge Steffensens følsomme lobb, etter at den tidligere Skeid- og Stabæk-spilleren hadde lyktes i å komme foran landslagsback Høgli.

Vertenes andre scoring var enda mer brutal. Samme Angan klarte litt for enkelt å snurre rundt med TIL-stopper Jade North. Innlegget nådde bak i feltet, der den samme Steffensen nok en gang kom seg foran Høgli og noterte seg for ny scoring.

Hva så med TIL? Jo, offensivt skapte laget nok sjanser til å få mer enn bare én scoring før hvilen. Mohammed Ahamed fikk ikke mindre enn fire muligheter.

■ I det femte minutt bommet han på ballen (!) i en perfekt scoringsposisjon etter innlegg fra Remi Johansen.

■ I det femtende minutt ble han fremspilt lekkert av rekkekamerat George Mourad, snurret rundt med Hønefoss-nestor Frode Lafton, og skjøt TIL opp i 1-0-ledelse.

■ I det 27. minutt headet han like utenfor – også da etter innlegg fra Remi Johansen.

■ I det 37. stormet han alene mot Hønefoss-keeper Thomas Solvoll, og jaget ballen etter en duell mellom Lafton og Mourad, men forsøket på chip mislyktes og endte over tverrliggeren.

Også Kara hadde en gyllen mulighet til å notere seg for sitt første seriemål, da han stanget en corner hardt på mål (42. minutt). Avslutningen endte i fanget på keeper Solvoll, men Karas prestasjon var likevel sterk; han ble udiskutabelt holdt i trøya da han skulle styre ballen på mål.

Defensiv opprydning.
Andre omgang var ikke like rik på klare målsjanser, men ble preget av at TIL fikk ryddet opp i det defensive fusket som hadde preget laget før pause. Midtstopper Jade North, som tidvis var preget av usikkerhet før hvilen, fremsto med langt større trygghet i andre omgang, mens venstreback Saliou Ciss spilte med en stadig større autoritet i sin debutkamp fra start i Tippeligaen.

Lagkaptein Miika Koppinen utliknet til 2-2 da han overraskende alene fikk styre en corner fra Ruben Yttergård Jenssen i mål (57. minutt), men de to største målsjansene i omgangen ble uten uttelling:

I 62. minutt fikk Hønefoss’ Angan avsluttet med en hardt skudd, men TIL-keeper Marcus Sahlman vartet opp med kampens største prestasjon da han lyktes i å redde til corner. Minuttet senere kreerte TIL et mesterlig angrep, mer Tommy Knarvik til slutt ble spilt fri av Ruben Yttergård Jenssen alene med keeper Solvoll. Knarviks avslutning var ikke imponerende, og kampen endte dermed med poengdeling.

TILs beste var lagkaptein Miika Koppinen.   Dommer var Dag Vidar Hafsås fra Kolstad.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 10.07.2010