UEFA Europa League Playoff 2009: Tromsø IL - Athletic Bilbao

Vel nok er muligens tiden forbi at norsk fotball samlet på «hederlige nederlag.» Men når TV-bildene viser at det spanske Primera Division-laget Athletic Bilbao i løpet av to kamper er tildelt to feilaktige straffespark, illustreres marginene smertefullt tydelig. Og når opptalte sjanser forteller at laget fra Tippeligaen er laget fra La Liga fullstendig overlegent, illustreres også prestasjonen – som 6.000 tilskuere fant grunn til å gi sine spillere stående applaus for ved kampslutt, en bitter exit til tross.

Overlegent.
Det var nemlig fra første spark på ballen klart hvem som aktet å bestemme på Alfheim. TIL jaktet scoring, og begrenset seg ikke til tradisjonelle norske dyder som aggressivitet og innsatsvilje, men hentet frem et rikholdig repertoar; evnen til å variere mellom kort og langt, evnen til å «dra av» en motspiller før pasning – og den helt nødvendige arbeidsmoralen som kreves både for å gå i angrep for å gi medspillere støtte, og å løpe «hjem» etter avsluttet angrep.

Blant mange enkeltsituasjoner illustrerer duellen mellom Tom Høgli og Oscar de Marco i 37. minutt mye av det som skjedde i første omgang: Høyreback Høgli lurer først ballen fra de Marco, og nøytraliserer en mulig målsjanse til gjestene. Straks etterpå lurer Høgli ballen FORBI den spanske målscoreren på et så ydmykende vis at spanjolen må bruke armene for å hindre Høgli i å storme på en ny offensiv. Selv ikke dommer Tony Chapron – som ikke akkurat var hjemmedommer – kunne unngå å trekke frem kampens første gule kort.

Sjanser ble det også. Mange – og store. Morten Moldskred var fra første stund et mareritt for det spanske forsvaret, og snurret rundt med midtstopper Ocio (7. min.), dro seg til scoringsposisjon men avsluttet like utenfor.

Fire minutter senere dro Moldskred seg opp langs venstresiden på nytt igjen (11. min.) og serverte Tommy Knarvik en perfekt pasning. Knarviks skudd endte like over mål.

Sigurd Rushfeldt fikk også muligheter. Hans største i første omgang (32. min.) kom da han fikk dra seg fri midt i feltet, legge ballen over på venstrebeinet og skyte fra 7-8 meter. Skuddet blir reddet av keeper Iraizoz.

Rushfeldts sjanse innleder en meget sterk periode for hjemmelaget, som kommer til en rekke nesten-muligheter. Som da Hans Åge Yndestad kommer seg helt til dødlinja (34. min) og får lagt inn i feltet. Der – i feltet – råder det fullt kaos, men ingen TIL-spiller makter å komme til avslutning. Kort tid etterpå demonstrerer lagkaptein Rushfeldt kraft, når han lykkes i å føre ballen forbi flere motstandere (36. min.); Knarvik forsøker på skudd, men blir blokkert, Morten Moldskred gjenvinner, men kommer for skrått til at han lykkes i å gjøre en kvalifisert målsjanse.

Athletic Bilbao makter å spille seg til én målsjanse i løpet av omgangen – og kampen – når midtbanemannen Susaeta får skutt fra skrått hold – et skudd som ender like over tverrligger. Men bare kort tid etterpå (45. min.) får Joel Lindpere omgangens kanskje største sjanse: Morten Moldskred får servert en langpasning i bakrom, denne gang på høyrekanten. Han venter rutinert til Lindpere er kommet seg inn foran mål før han slår innlegget hardt på første stolpe. Der møter Lindpere ballen, men uten å lykkes i å «hockey-styre» den inn mellom stengene.

Dommerfokus.
Andreomgangen skal inneholde færre målsjanser, men flere mål, flere frispark og flere omdiskuterte dommeravgjørelser.

Den første oppstår når Morten Moldskred får servert en ny bakromspasning – denne gang på venstrekanten – og stormer mot mål med et anstendig forsprang på spanjolenes forsvarere. Bilbaos keeper Iraizoz demonstrerer at respekten for Moldskred begynner å bli stor – og at han er «heit i toppen»; keeperen stormer utenfor 16-meteren (52. min.) og klipper ned Moldskred. En streng dommer kunne vurdert rødt kort. Franske Chapron demonstrerte høy toleranse og ga gult.

Dommerens toleranseterskel var radikalt endret få minutter senere. Athletic Bilbao er i angrep, men TIL har fått forsvaret tilbake i posisjon. Oscar de Marcos velger å gå for skudd fra rundt 25 meter (55. min.). Skuddet treffer Miika Koppinen i låret, og er også innom armen hans – uten at Koppinen drar fordel av dette. Straffe, mener likevel dommeren, og Martinez ekspederer straffesparket i nettet.

Med 1-0 – og 4-2 sammenlagt – benytter Athletic Bilbaos spillere enhver mulighet til å la tiden gå. Det får de lov til av dommeren, og dermed blir utfordringen for hjemmelaget enda vanskeligere enn ved kampstart. Likevel går det ikke mer enn fem minutter før Sigurd Rushfeldt lykkes i å heade inn utlikningen for hjemmelaget (61. min.); Morten Moldskred drar seg fri på høyrekanten og serverer et perfekt innlegg som Rushfeldt like perfekt styrer i mål.

Noen små minutter senere er lagkapteinen nær ved å øke til 2-1: Et frispark serveres fra midt på spanjolenes banehalvdel. På «bakerste» stolpe står Martin Knudsen og legger til rette for Rushfeldt, som styrer headingen godt på mål, men ikke hardt nok til å skape trøbbel for Iraizoz i Bilbao-målet.

Den aller største muligheten i løpet av andre omgang, er det Tore Reginiussen som får servert (78. min.). En «halvkort» cornervariant fra høyre havner hos Morten Moldskred på nærmeste hjørne av 16-meteren. Moldskreds skudd blir i første omgang klarert, men på neste innlegg får Reginiussen ballen servert. Han demper på brystet – og velger å avslutte med hodet. Headingen er utagbar for keeper, men stryker like utenfor stolpen.

– Jeg var ikke klar over at jeg hadde så god tid. Jeg følte det var en trang situasjon, og at jeg måtte få avsluttet så raskt som mulig. I ettertid ser jeg at jeg heller burde gått for skudd, sier Reginiussen selv.

Kampens siste ti minutter ble på alle måter antifotball. Unødvendig mange frispark og brudd i spillet; unødvendig mange anledninger for å hale ut tiden for de som ønsket det – og som ikke ble nektet dette av dommeren. Da Athletic Bilbaos lagkaptein Yeste ble byttet ut, ruslet han så demonstrativt langsomt av banen at det rant over for TIL-keeper Sead Ramovic, som løp frem for å tvinge Bilbao-kapteinen til ut av banen raskere. Den demonstrasjonen ble TIL-keeperen belønnet med rødt kort for – og slik forsvant TIL ut av årets Europaliga.

TILs beste var Sigurd Rushfeldt.   Dommer var  Tony Chapron fra Frankrike.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Nordlys).

Oppdatert: 28.08.2009