UEFA Europa League 3.kvalikkrunde 2009: Tromsø IL - NK Slaven Belupo

Sigurds første Europa-liga mål.

Det så fryktelig stygt ut en stund. Etter å ha dominert banespillet fullstendig i første omgang, maktet gjestene fra Kroatia – fullstendig mot spillets gang – å ta ledelsen fra straffemerket. Straffesparket og scoringen preget kampen – og særlig var TIL preget – og maktet ikke å gjenskape den rytmen som hadde begeistret publikum før pause.

Men to scoringer av spissduoen Morten Moldskred og Sigurd Rushfeldt i 68.- og 69. minutt sikret 2-1 – og et anstendig utgangspunkt foran returoppgjøret i Kroatia neste uke.

«Flodbølge»
TIL åpnet kampen i et tempo som tok de kroatiske gjestene fullstendig på senga. For vel nok var det på forhånd erklært at Slaven hadde et defensivt utgangspunkt i forkant av kampen, og ville ligge lavt og «spille på resultat». Men selv ikke den defensive strukturen i laget maktet å fremstå som noen demning mot den flodbølgen hjemmelaget skapte: Allerede før kampuret hadde rukket å vise fem minutter, hadde Morten Moldskred herjet på tre bakromsløp – glimrende fremspilt, og avslørt seg som langt raskere – og mye smartere – enn proffene fra Balkan. Det peneste (5. min.) var fremspilt av Tom Høgli, der Moldskred gjennomførte et lekkert medtak og avsluttet på volley – like utenfor «lengste» stolpe.

Da hadde allerede Miika Koppinen (3. min.) skapt hjemmelagets første sjanse – ved å heade en Tommy Knarvik-corner like utenfor. Det samme gjorde Sigurd Rushfeldt (7. min.) på frispark fra Joel Lindpere.

Lindpere og Moldskred fikk begge mulighet til å gi TIL en høyst fortjent ledelse. Lindpere (20. min.) da Tom Høgli traff Moldskred med en ny lekker bakromspasning. Moldskred forfulgte ballen helt til dødlinja, og alene med keeper var Lindpere var centimetere unna uttelling.

Moldskred (28. min.) fikk også sjansen alene med keeper. Sigurd Rushfeldt stusset Ruben Yttergård Jenssens innlegg, men Moldskred kom for nær keeper til at han klarte å omsette sjansen.

Så (37. min.) oppsto den omdiskuterte straffesituasjonen som mot spillets gang ga gjestene ledelsen. Slavens midtspiss Bojan Vrucina jaget ballen til side for målet, TIL-stopper Tore Reginiussen setter foten frem, Vrucina snubler og dommer Pawel Gil peker på straffemerket. Den eneste kroatiske målsjansen i kampen var et faktum, og den fremskutte midtbanemannen Nikola Safaric ekspederte straffen i nettmaskene.

Den situasjonen preget resten av kampen, men kalddusjen kunne vært fort unnagjort om Sigurd Rushfeldt hadde fått uttelling på sin gigantmulighet (45. min.) like før pause. Kevin Larsen serverte innlegget, og Rushfeldt headet perfekt – men traff innsiden av stolpen. Hadde han truffet stolpen én centimeter til høyre, hadde han selv fanget returen – hadde han truffet stolpen én centimeter til venstre hadde returen havnet i beina på Morten Moldskred. I stedet spratt ballen midt imellom de to spissene.

– Alt er jo perfekt, egentlig, det er bare noen bittesmå marginer som skiller den fra å bli scoring, oppsummerer Rushfeldt i etterkant.

Avventende.
Andre omgang ble ikke like underholdende som den første, og TIL maktet ikke å holde den samme rytmen og det samme tempoet som før pause fikk Slaven til å fremstå nokså hjelpeløse.

– Det hadde kanskje vært for mye å forvente. Det tempoet var veldig høyt, påpeker Morten Moldksred i etterkant.

Heller ikke så mange sjanser ble skapt. Sigurd Rushfeldt (60. min.) var nærmest, da han headet mot mål – og opplevde at avslutningen ble avverget til corner. På den påfølgende corneren fikk Morten Moldkskred en halvsjanse, da han plassert i returrommet fikk avsluttet fra distanse – uten å treffe mellom stengene.

Men åtte minutter senere steg stemningen på Alfheim. I en fase av kampen der midtstopperne ble gjort til lagets viktigste igangsettere av angrep, tok Tore Reginiussen (68. min.) saken i egne hender. Med ballen i beina avanserte han fra egen banehalvdel og frem til drøye 20 meter fra motstanderens mål. Han serverte til Lars Iver Strand, som valgte å slå en pasning til bedre plasserte Morten Moldskred. Dermed var 1-1 sikret.

– Det var godt å kunne bidra offensivt. Det gjør jeg gjerne oftere, sier Tore Reginiussen i ettertid.

Minuttet senere sikret lagkaptein Rushfeldt seieren: Tommy Knarvik tok frisparket – og Rushfeldt stanget perfekt inn vinnermålet.

TILs beste var Morten Moldskred.   Dommer var Pawel Gil fra Polen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde: Eirik Haldorsen)

Oppdatert: 31.07.2009