UEFA Europa League 2.kvalikkrunde 2009: Tromsø IL - Dinamo Minsk

Ny god kamp av Tommy.

Med 4-1 over Dinamo Minsk avanserte Tromsø IL i Europa League – og satte klubbrekord i Europacup-sammenheng.

Den tidligere klubbrekorden er fra 2005, da Røde Stjerne fra Beograd ble beseiret 3-1 i UEFA-cupens gruppespill.
– Resultatet er solid, og vi vinner kampen fortjent, oppsummerer TIL-trener Per-Mathias Høgmo, uten å synes å ville legger for stor vekt på at sluttresultatet representerte en rekord for klubben.

Gjestene åpnet best.
Åpningen av kampen var mer spennende enn hjemmesupporterne satte pris på. Gjestende Dinamo Minsk var fullt med på notene, og skapte kampens første sjanse: Indreløper Sergei Kislyak vant en hodeduell med Tore Reginiussen og avsluttet sterkt med hodet, men TIL-keeper Sead Ramovic tok frem det beste i seg selv, og hindret uttelling. Senere hadde både Bruno Zita Mbanagoye (avslutning utenfor etter innlegg) og Andrei Chukhlei (heading etter innlegg, som Ramovic reddet) anstendige muligheter, men selv med en forholdsvis jevn fordeling i antall målsjanser, var det likevel hjemmelaget som hadde de aller største mulighetene.

En strålende opplagt Morten Moldskred hadde to sjanser i førsteomgangen – som var så store at han normalt scorer på dem: Først (12. min.) da han fikk servert en stuss fra Sigurd Rushfeldt, men alene med keeper avsluttet han utenfor. Dernest (44. min.) da han ble spilt frem av Lars Iver Strand. Etter å ha løpt halve banehalvdelen og kommet i posisjon alene med keeper Aleksandar Canovic, maktet keeperen å gjøre en sterk redning.

Også Joel Lindpere kunne – for ikke å si burde – ha besørget scoring (24. min.): Tom Høgli serverte til Morten Moldskred som fra kanten la et perfekt innlegg til bakerste stolpe, der Lindpere fikk avsluttet godt, men ikke godt nok til at ikke keeper Canovic klarte å redde til corner.

Den minste målsjansen TIL hadde, var den eneste som resulterte i scoring før pause: Tommy Knarvik fikk ballen i samme posisjon som i forrige seriekamp mot Vålerenga – 25 meter fra nordmålet. Og som mot Vålerenga kinket han laget sitt i ledelse.

Overtak etter pause.
Andreomgangen var TIL mer dominerende i både spill og sjanser. Også i denne omgangen gjorde Dinamo Minsk et anstendig forsøk på stormløp fra start av, og indreløper Mbanangoye slet seg på egen hånd gjennom TIL-forsvar (47. min.) og til en anstendig avslutning. Samme mann besørget også gjestenes scoring, da han i overkant fri og umarkert (83. min.) fikk heade inn en corner. Utover dette hadde ikke gjestene mer enn én sjanse – også dét ved corner – da midtspissen Aleksander Lebedev headet like over (62. min.).

TIL på sin side hadde flere store – også før dommer Richard Liesveld begynte å dele ut røde kort til Dinamos spillere.

Etter 50 minutter hadde hjemmelaget en dobbeltsjanse av dimensjoner: Først skjøt Morten Moldskred i tverrliggeren – returen headet Joel Lindpere utenfor – for åpent mål.
Sigurd Rushfeldt fikk sin største mulighet (63. min.) servert av Tommy Knarvik: En aggressiv Knarvik maktet å gjenvinne ballen og hindre Dinamo Minsk i å sette i gang en kontring. Briljant satte Knarvik Rushfeldt i posisjon, men lagkapteinens skudd passerte på gal side av stolpen.

Resignerte med ni mann.
Siste halvdel av andre omgang ble naturligvis preget av at Dinamo Minsk ble redusert til både 10 (Zdravo Saraba utvist for to gule i 66. min.) og 9 mann (Aurelien Martynovich utvist for to gule i 85. min.).
Kvarteret før slutt – med elleve mot ti – maktet TIL å doble ledelsen. Et angrep på venstrekanten, regissert av Morten Moldskred, ender i mål: Moldskred lobber elegant over keeper, og Ruben Yttergård Jenssen er i posisjon til å kontrollere ballen i nettet, men uheldige Sergei Pavlyukovich kommer han i forkjøpet og scorer selvmål.

Bare to minutter senere har Moldskred mulighet til å score 3-0; han blir spilt igjennom, får skutt, men keeper Aleksandar Conovic makter å hindre scoring med en mesterlig beinparade.
Etter den siste utvisningen, og med bare fem minutter igjen å spille, resignerte Dinamo Minsk fullstendig, og TIL lyktes å «løpe inn» to scoringer – begge scoringene i voldsomme overtallssituasjoner: Med ett minutt igjen å spille kommer Helge Haugen alene med keeper, men forærte scoringen til en enda bedre plassert Morten Moldskred. Og minuttet senere fastsatte Tommy Knarvik sluttresultatet til 4-1 – servert av Moldskred.

TILs beste i denne fantastiske kampen var Morten Moldskred.    Dommer var Richard Liesveld fra Nederland.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen)

Oppdatert: 23.07.2009