Tippeligaen 2009: Viking - Tromsø IL

Rush og Mo klapper etter en god sesong til TIL.

TIL endte uten poeng i en sesongavslutning som etter hvert bar preg av pliktløp.

I 80 minutter var oppgjøret en forholdsvis jevn affære i forhold til både spill og målsjanser, men etter at TIL hadde blitt tvunget til nye ommøbleringer i forsvarsfireren – og Viking lyktes i å få det første målet, bar avslutningen av kampen preg av at TIL allerede hadde sikret seg sjetteplassen i Tippeligaen, mens Viking bar preg av et intenst ønske om å redde stumpene av en skuffende sesong.

Ingen stor kamp.
Noen stor fotballkamp ble det aldri i en til dels sterk vind på Viking stadion. Hjemmelaget skapte to store målsjanser i første omgang. Peter Ijeh klarte på uforklarlig vis å heade utenfor (9. min.) fra fire meter etter at Tomasz Sokolowski først hadde satt TIL-keeper Sead Ramovic på prøve: Ramovic maktet å halvklarere Sokolowskis distanseskudd, mens Peter Ijeh ikke klarte å styre headingen inn i det åpne målet fra kort hold.

Tommy Høiland var den andre som hadde mulighet til å gi vertene ledelse, da han fra 10-12 meter fikk komme til skudd (23. min.). Ramovic lyktes også denne gangen i å hindre uttelling.

TILs store mulighet var det høyreback Tom Høgli som fikk (35. min.) da han ble spilt frem av Morten Moldskred, men Viking-kaptein Børre Steenslid lyktes i å stupe inn og klarere Høglis skudd til corner.

Jevnt i banespill, og jevnt i antall målsjanser, men i antall halvsjanser var Viking førende – som for eksempel da Helge Haugen foretok et slapt tilbakespill til keeper Ramovic (20. min.); Ramovic må rykke ut for å nå ballen, sparker til og treffer Ijeh på en måte som får ballen til å sprette mot mål. Men også dette forsøket havnet utenfor stolpene.

Jevnt i 80 minutter.
Ved pause måtte venstreback Hans Åge Yndestad gi seg på grunn av virus i kroppen. Han ble erstattet av Martin Knudsen, som tok en uvant plass. Byttet fikk ingen umiddelbar virkning på kampforløpet, selv om Knudsen ikke fremsto like bekvem i alle situasjoner. Men etter at også midtstopper Dominique Taboga måtte gi seg med skade (70. min.), og venstreving Joel Lindpere måtte gjøre tjeneste i forsvarsfireren, fremsto TIL-forsvaret tydelig vaklende.

Andreomgangens 35 første minutter var imidlertid i stor grad en forlengelse av førsteomgangen, der hvert av lagene hadde én stor mulighet hver. Vikings Peter Ijeh (49. min.) headet utenfor fra fire meters hold – mens Lars Iver Strand fikk TILs mulighet, da han på egen hånd dro seg inn i feltet og avsluttet hardt og godt (53. min.) – et forsøk Viking-keeper Thomas Myhre imidlertid klarte å redde til corner.

Fra det 80. minutt tilhørte imidlertid kampen hjemmelaget. Først markerte midtstopper Indridi Sigurdsson seg på godt og vondt: Han sto for en av kampens største målsjanser (80. min.), da han headet en corner i tverrliggeren. To minutter senere HINDRET han på stygt vis TIL i å skape målsjanse: Morten Moldskred slo «tunnel» på islendingen på midtstreken, og frigjorde seg til å ha en hel banehalvdel å løpe på – nærmest alene. Men Sigurdsson holdt Moldkred i trøya og hindret kontringen. Av en eller annen grunn, trakk ikke dommer Brage Sandmoen opp kort for forseelsen – noe som kan tyde på at også dommere er slitne etter en lang sesong.

Birkir Bjarnason ble matchvinner da klubbene møttes på Alfheim i sommer, og han ble matchvinner i sesongavslutningen. Innbytter Alexander Ødegård lyktes i å lure Martin Knudsen, stormet ned mot dødlinja og fikk lagt pasningen ut - «45 grader» - til Bjarnason som relativt kontrollert kunne sette ballen i mål.

Også kampens to siste store muligheter var det Viking som sto for. Martin Fillo (88. min.) fikk skutt fra godt hold, men Tom Høgli opererte som sikring for keeper Ramovic, og klarerte skuddet fra Fillo. Samme Fillo fikk på overtid mulighet til avslutning fra lengre hold. Distanseskuddet fikk en lekker «dupp» med styring rett under tverrliggeren, men Ramovic viste på nytt klasse ved å få fistet skuddet til corner.

TILs beste var Sead Ramovic.    Dommer var Brage Sandmoen fra Kjelsås.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 02.11.2009