Tippeligaen 2009: Tromsø IL - Strømsgodset IF

Jubel etter seieren over Strømsgodset.

Engelskmenn omtaler kamper som dette for «bananskall». Midt i et kampprogram med eksotisk motstand i Europa League og med en kvartfinale i cupen å se frem mot, kommer et gjestelag plassert på 14. plass på tabellen, uten seier på bortebane – og med to poeng etter åtte tidligere bortekamper. Slike motstandere er det lett å snuble og skli mot, men TIL maktet å unngå dette.

Statistikker for fall.
– Vi visste jo hvilken statistikk Strømsgodset hadde på bortebane hittil i år, og vet at slike statistikker før eller senere står for fall. Det kunne den godt gjort i dag, om ikke vi selv hadde vært topp skjerpet, sier TIL-trener Per-Mathias Høgmo, letter over at egne spillere demonstrerte den nødvendige karakteren som hindret at innsatsen ble senket, og at laget skled på «bananskallet».

Rammen rundt kampen var også uvant – for det å spille hjemmekamp i langt over 20 grader er ikke dagligdags for spillere i rødhvitt. Likevel var det altså hjemmelaget som både virket å evne mest og å ville mest. TIL var de små tidelssekundene foran Strømsgodset i de fleste situasjonene, og stadig på etterskudd, førte dette til mange frispark for hjemmelaget – og et straffespark: Kvarteret ut i omgangen tar høyreback Tom Høgli seg inn i straffefeltet, og blir dratt ned av Stian Ohr.

Større enn straffe…
Sigurd Rushfeldts straffespark er ikke briljant, og Godset-keeper Lars Ivar Moldskred halvklarerer. Og om et straffespark er en gedigen målsjanse, så er returen faktisk enda større: Målet står åpent for Rushfeldt og Lars Iver Strand, med keeper ute av spill, men de to makter å kollidere i hverandre, og sjansen spoleres.

Senere i omgangen (25. min.) får Lars Iver Strand en ny gyllen mulighet: Joel Lindpere lykkes i å slå et perfekt innlegg bak Strømsgodsets forsvarsspillere. Men verken Morten Moldskred på fremste stolpe eller Strand på bakerste, makter å få foten på ballen.

Lindpere får senere (34. min.) en aller tiders sjanse til scoring. Sigurd Rushfeldt forserer glimrende på høyrekanten, der han blant annet imponerer med å slå tunnel. Innlegget er presist til Lindpere som kommer inn på venstrekanten, men estlenderens skudd blir på fabelaktig vis reddet til corner av en opplagt Lars Ivar Moldskred i Strømsgodset-målet.

Og Strømgsgodset. Jo, drammenserne fikk én sjanse før pause (45. min.) og utnyttet denne maksimalt. TIL-forsvaret var ute av posisjon, Miika Koppinen «solgte» seg i duellen med Marcus Pedersen, som med hjelp av en veggpasning med Fredrik Nordkvelle spilte seg i posisjon til å gi gjestene 1-0 like før dommeren blåste til pause.

Klassespiss.
«Bananskallet» var dermed i ferd med å vokse seg ubehagelig stort, men krympet betydelig da Sigurd Rushfeldt viste at han fortsatt er en klassespiss. Han fikk lagt ballen til rette (52. min.) av Ruben Yttergård Jenssen, og med en elegant lobb over keeper besørget han utlikningen.

Spissmakker Morten Moldskred var like sentral mot Strømsgodset som i torsdagens kamp mot Dinamo Minsk, men fikk én mulighet etter pause til å notere seg for scoring (66. min.) da han fikk stikke imellom Godset-stopperne, men avslutningen med «keiva» endte utenfor.

Til gjengjeld gjorde Moldskred manns jobb for å tilrettelegge for andre, som for Kevin Larsen (69. min.), som ble gitt rom for skudd fra distanse – et skudd Strømsgodset-keeper Lars Ivar Moldskred så vidt lyktes i å fiste til corner.

Tommy Knarvik har i løpet av de siste kampene på Alfheim demonstrert skuddfoten sin, og fikk til en viss grad gjort dette også mot Strømsgodset, da han (72. min.) la an sitt frispark: Fra skrått hold, ute på høyde med hjørnet av 16-meteren, smalt han til med en serve ment for «hockey-styring», og den som klarte å endre retningen på ballbanen var Tore Reginiussen.

Hva Strømsgodset hadde å svare med?
Jo, med 1-2 og et kvarter igjen på kampuret forsøkte gjestene å løfte spillet. Det lyktes de også med, men det ble med to sjanser: Først en gedigen (87. min.), da høyreback Steinar Pedersen, i sin siste kamp i utlånsoppholdet fra Lillestrøm, fikk stjernetreff på hel volley. Men TIL-keeper Sead Ramovic demonstrerte klasse, og fikk slått skuddet til corner. Den påfølgende corneren (88. min.) headet innbytter Ola Kamara over.

– Aldri engstelig.
– Vi ble slitne på slutten, og Strømsgodset kastet frem alt det de hadde. Begge deler mener jeg er naturlig, men jeg var egentlig aldri engstelig for at vi ikke skulle klare å ro dette i land, mener Tommy Knarvik.

– Jeg er veldig fornøyd med den innsatsen vi legger ned. Det var en slags eksamen for oss, dette, og den synes jeg vi besto, mener Sigurd Rushfeldt.

Engelskmenn omtaler kamper som dette for «bananskall». Midt i et kampprogram med eksotisk motstand i Europa League og med en kvartfinale i cupen å se frem mot, kommer et gjestelag plassert på 14. plass på tabellen, uten seier på bortebane – og med to poeng etter åtte tidligere bortekamper. Slike motstandere er det lett å snuble og ski mot, men TIL maktet å unngå dette.

– Vi har vært god over tid nå, men det er viktig at vi fortsatt evner å jobbe hardt. Vi kommer ikke til å vinne kamper hvis vi senker innsatsen vår til 80 prosent, mener Tore Reginiussen.

– Vi fortjente ikke bedre enn dette. Vi satser ikke 100 prosent før vi ligger under 1-2, og da er det for sent, mener Strømsgodset-trener Ronny Deila.

TILs beste var Sead Ramovic.   Dommer var Espen Berntsen fra Vang.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 27.07.2009