Tippeligaen 2009: Tromsø IL - Start

Remi Johansen får æren av å avgjøre kampen med sin flotte 3-0 scoring.

TIL leverte tidvis strålende fotball i sin siste hjemmekamp i 2009.

Hjemmelaget var førende allerede fra avspark; satte motstanderen under sterkt trykk, skapte klart flest målsjanser i alle faser av kampen, og kunne gjerne ha vunnet med større sifre. Bare to korte perioder avvek fra totalbildet: Åpningsminuttene etter sidebytte, og kampens siste ti minutter. Men det var aldri noen tvil om hvor poengene skulle havne.

Sterk åpning.
Allerede etter seks minutters spill måtte Start-keeper Kenneth Høie plukke den første ballen ut av eget nett: Ruben Yttergård Jenssen serverte et innlegg fra venstrekanten, som Høie så ut til å ha kontroll på. Men i kollisjon med egen midtstopper, mistet han ballen – og Sigurd Rushfeldt kunne pirke den i mål til ledelse 1-0.

I motsetning til tidligere hjemmekamper, der TIL har gitt fra seg initiativet etter først å ha tatt ledelsen, var det denne kvelden tydelig at hjemmelagets spillere var sultne på mer. Start hadde ikke mer enn én reell målsjanse i førsteomgangen. Den kom da Cristian Bolanos lyktes i å ta seg forbi Tom Høgli på Starts venstrekant (17. min.). Innlegget fra costaricaneren ble møtt av Espen Børufsen som skjøt over fra brukbar posisjon.

Etter dette ble Bolanos i stor grad temmet – enten han forsøkte seg på venstrekanten i duell med Tom Høgli, eller han spilte på høyrekanten i duell med Hans Åge Yndestad. Og mens Start slet med å finne posisjoner, trykket TIL på videre – og doblet ledelsen før halve omgangen var spilt. Remi Johansen erobret ballen og serverte den til Rushfeldt (21. min.), som dro seg mot høyre cornerflagg. Rushfeldt la innlegg til Moldskred, som beveget seg mot Rushfeldt – og hælsparket til Tommy Knarvik på løp inn i feltet, som feide ballen i nettet til 2-0.

Gjestene fra Sørlandet virket sjanseløse i siste halvdel av omgangen, mens hjemmelaget hadde en rekke sjanser til å øke ledelsen ytterligere. Remi Johansen fikk mulighet etter corner (27. min.): Skuddet hans var hardt, og etter å ha gått innom et Start-bein og skiftet retning var keeper Høie fullstendig satt ut av spill, men ballen gikk på gal side av stolpen og endte i ny corner.

Morten Moldskred har ikke scoret i serien siden hjemmekampen mot Aalesund – for 12 kamper siden – og kunne ha gjort slutt på egen måltørke da han ble spilt opp alene med keeper (33. min.), men Høie leverte en glimrende beinparade – og gjorde dermed opp for blunderen som førte til 1-0.

Også Lars Iver Strand hadde en feit mulighet til å øke til 3-0 (39. min.), da han fikk skuddmulighet fra distanse; Strand ventet til riktig øyeblikk, lagkameratene foretok de riktige løpene som skapte åpning, men skuddet hans endte like over venstre kryssfeste.

Sigurd Rushfeldt var den siste som ble gitt mulighet til scoring før hvilen. Morten Moldskred regisserte muligheten (42. min.), serverte innlegget fra venstre, men Rushfeldt var centimetere unna å styre innlegget i mål.

Gradvis labrere.
Start-trener Knut Trøum forsøkte å gjøre grep i pausen. Veteranene Bård Borgersen og Bernt Hulsker erstattet Jesper Mathisen og midtbanemannen Olufemi Oladapo, og laget gjorde forsøk på å sette presset langt høyere i banen. Dette kunne gitt resultater og skapt spenning, men ikke så lenge TIL maktet å straffe Start så hardt for det rommet de nødvendigvis etterlot seg bakover på banen.

Sigurd Rushfeldt fyrte av skremmeskuddet (48. min.), da han headet en Knarvik-corner like over – og noen få minutter senere ble det blodig alvor for gjestene: Knarvik la en ny corner som bare halvveis ble klarert av Starts midtstoppere. Ute på 16-meteren sto Tom Høgli og fyrte ivei et kanonskudd med venstrebeinet (!). Keeper Høie leverte en kjemperedning som hindret Høgli fra å score sitt første mål (på 95 Tippeligakamper), men klareringen endte hos Remi Johansen som headet inn 3-0 (50. min.).

Dermed var kampen vunnet og spenningen utløst – og de siste 40 minuttene klarte ikke å bli like underholdende som de første 50. TIL-spillerne virket ikke like «sultne», og gradvis ble også spillet preget av at kreftene tok slutt.

Start kunne redusert ved Cristian Bolanos (54. min.), etter et vakkert angrep, men avslutningen til costaricaneren var så svak – fra skrå vinkel – at forsøket ikke noteres som målsjanse. Reduseringen skulle imidlertid komme, da Geir Ludvig Fevang (79. min.) lyktes i å styre et innlegg forbi TIL-keeper Sead Ramovic, som det meste av kampen fremsto rimelig arbeidsledig.

Kanskje kunne TIL skaffet seg et fjerde mål – kanskje et femte. Men avslutningene ble gradvis svakere. Lars Iver Strand var den som kom nærmest. To ganger. Først (75. min.), etter at innbytter «Mo» gjorde et glimrende forarbeid på høyrekanten, men Strand kom ikke tidsnok inn i boksen til å videreforedle forarbeidet til tellende scoring. Strand var atskillig nærmere uttelling da han ble gitt en ny mulighet på distanseskudd (86. min.), men avslutningen endte over tverrliggeren fra cirka 18 meters hold.

TILs beste var Ruben Yttergård Jenssen.   Dommeren Trond Ivar Døvle debuterte i Tippeligaen. Han gjorde sine saker godt.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 26.10.2009