Tippeligaen 2009: Rosenborg BK - Tromsø IL

Frykter langt skadeavbrekk for Sigurd Rushfeldt.

TIL lyktes i å ødelegge festen for Rosenborg, men klarte heller ikke å skape fest selv på Lerkendal.

Ingen trenger å være i tvil om hvor inderlig Rosenborg og hele Trondheim ønsket seier over Tromsø IL, og hvor skjerpet og motivert hjemmelaget gikk til oppgaven. Derfor trenger heller ingen å så tvil om at det var en solid prestasjon av TIL å makte uavgjort i akkurat denne settingen, og hindre seiersvante trøndere fra å kunne sikre den forhåndsannonserte gullmedaljen på den dagen de virkelig hadde ønsket den.

TILs storhet kommer likevel best til uttrykk når trenere og spillere i etterkant av bragden ikke fremstår mer enn mellomfornøyd med egen prestasjon – og tilkjennegir ambisjoner om noe mer og bedre enn det som ble lagt for dagen under ufyselige spilleforhold på Lerkendal.

Sjansefattig.
Kvaliteten på den forhåndsannonserte festforestillingen var ujevn – fra begge lag – som i ulike perioder av kampen var førende. Innledningsvis var hjemmelaget klart best, og demonstrerte for de knappe 19.000 tilskuerne at de hadde til hensikt å «drepe» kampen så raskt som mulig. Roar Strand innledet det hele, ved å fyre av et kanonskudd fra langt hold. Forsøket var likevel ikke giftigere enn at TIL-keeper Sead Ramovic kunne kontrollere skuddet til corner. Den påfølgende corneren (4. min.) førte til kampens første – og omganges eneste – reelle målsjanse: Toppscorer Rade Prica raget høyest i feltet og fikk mulighet til å avslutte med hodet, men ikke vanskeligere enn at Ramovic reddet.

Utover dette ble det bare skapt nesten-sjanser. Steffen Iversen hadde to: Da han skjøt seks meter utenfor fra 17 meters hold (18. min.) og da han headet på mål og traff lagkamerat Trond Olsen (36. min.), slik at ballen endret retning – men likevel endte utenfor stolpen.

TIL hadde to nesten-muligheter: Tom Høgli var med på notene da Morten Moldskred serverte et raskt innkast, og i feltet var Joel Lindpere klar til å ekspedere Høglis innlegg (33. min.) uten å treffe målet.

Tommy Knarvik gjorde et forøk på en «Knarvik spesial» – et langskudd – men forsøket (43. min.) skapte ikke problemer for RBK-keeper Rune Jarstein.

Kamputviklingen endret likevel karakter i betydelig grad etter hvert som første omgang ble eldre. Rosenborgs overtak ble gradvis redusert, og i stadig større grad spiste gjestene seg inn i kampen. Ikke i så stor grad at det er rimelig å hevde at TIL dominerte siste halvdel av første omgang – men nok til å kunne hevde at heller ikke hjemmelaget hadde noe overtak.

Fra førende til svett sluttspurt.
Første halvtime av andre omgang var det derimot ingen tvil om at det var TIL som «eide» kampen – og fremsto best både defensivt og offensivt. Mohammed Ahamed – som erstattet en strekkskadd Sigurd Rushfeldt kvarteret før pause – fremsto som et friskt pust som ny makker for Morten Moldskred, og i denne omgangen lyktes det også TIL å vinne duellen på midtbanen, der Ruben Yttergård Jenssen i denne perioden fikk mulighet til å vise sitt potensial.

Sjanser ble det også. Først da Rosenborgs Anthony Annan med tilnærmet strake bein satte inn en takling på Yttergård Jenssen som absolutt burde ha kvalifisert for kort. I stedet ble det med frispark fra farlig distanse (48. min.) som Morten Moldskred fyrte av hardt mellom stengene, men ikke hardt nok til at ikke RBK-keeper Jarstein lyktes i å slå den vekk.

Den aller største muligheten var det Lars Iver Strand som ble gitt (70. min.), da ble fremspilt av Joel Lindpere, og klarte å runde keeper. Han klarte derimot ikke å avslutte raskt nok til å sikre scoring.

Det siste kvarteret tilhørte hjemmelaget. Rosenborg flyttet flere mann i angrep, satte TIL under hardt press – og så lenge ikke TIL maktet å holde på ballen og skape eget spill, ble Rosenborg servert mulighet til å prikke inn uttallige innlegg. Disse ble stort sett avverget av et solid TIL-forsvar, flust med målsjanser ble ikke skapt som følge av Rosenborgs trykk, men selvsagt ble det skapt Rosenborg-sjanser nok til at det burde ha gitt uttelling.

Rade Prica får skutt (74. min), ballen endrer retning etter å ha truffet hælen til Miika Koppinen, men TIL-keeper Sead Ramovic rekker på «uforklarlig» vis å rekke tilbake i motsatt hjørne og avverge. Innbytter Mushaga Bakenga (17 år) får servert ballen etter frispark (87. min.), og avslutter utenfor fra kort hold. Samme Bakenga får mulighet fra skrått hold kort tid etterpå (90. min.), men Sead Ramovic klarer å redde med beinparade. Til slutt får Steffen Iversen komme til heading (90. min.), men Ramovic har lest spillet forbilledlig, oppsøkt Iversen, og gjort seg i stand til å blokkere headingen.

Dermed ender kampen 0-0. TIL lykkes ikke i å score mål – og lykkes derfor ikke i å skape fest på egen hånd, slik klubben gjorde i seriefinalen i 2003.

Men 0-0 var samtidig nok til å nekte Rosenborg i å sikre seriegullet. Tross alt en liten bragd, det også.

– Rosenborg kommer jo uten tvil til å vinne dette seriegullet, og de tåler nok godt å vente litt på feiringen, mener TIL-trener Per-Mathias Høgmo.

TILs beste var Sead Ramovic... Dommer var Espen Berntsen.

Utarbeidet av Per Salomonsen (kilde:Eirik Haldorsen).

Oppdatert: 24.09.2009